Clickmed
programare rapida la medic

Omeran, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Omeran, capsule

Indicatii
Ulcer duodenal evolutiv; ulcer gastric evolutiv; esofagita de reflux; sindrom Zollinger - Ellison. De asemenea este indicat ca tratament preventiv in caz de recidiva in esofagita de reflux si in ulcerul gastric si duodenal dificil de controlat.

Doze si mod de administrare
Adulti:
Ulcer duodenal: 20 mg/zi (o priza) timp de 2 saptamani. Daca vindecarea nu este totala, tratamentul se poate prelungi cu 2 saptamani. Daca este vorba de un ulcer refractar la alte tratamente se pot folosi 40 mg/zi (intr-o singura priza) timp de 4 saptamani. in caz de recidive se pot aplica din nou aceleasi scheme de tratament.
Ulcer gastric: 20 mg/zi timp de 4 saptamani. Daca nu se vindeca, se recomanda tratament suplimentar inca 4 saptamani. in caz de recidive se aplica aceeasi schema de tratament. La cei cu ulcer gastric refractar la alte tratamente: 40 mg/zi, timp de 8 saptamani.
Esofagita de reflux: 20 mg/zi 4 saptamani. tratament suplimentar, daca este cazul, 4 saptamani. esofagita refractara la alte tratamente: 40 mg/zi, 8 saptamani. Recidiva: se repeta schema de tratament. Tratament de intretinere: la pacientii cu esofagita de reflux recidivanta, se pot preveni recaderile cu 20 mg omeprazol/zi cu o durata a tratamentului mergand pana la 6 ani! in ulcerele recidivante, dificil de controlat, se recomanda un tratament de 12 luni cu 20 mg/zi. In cazurile refractare vindecate prin omeprazol (40 mg/zi) tratamentul preventiv de 20 mg/zi poate fi insuficient. Se poate creste doza la 40 mg (priza zilnica unica).
Sindrom zollinger-ellison: tratamentul se individualizeaza; durata lui depinde de manifestarile clinice. Bolnavii cu forme grave care nu raspund la alte metode terapeutice au fost tratati cu succes (in 90 % din cazuri) cu doze cuprinse intre 20 - 120 mg/zi. Pentru o posologie superioara a 80 mg/zi, doza cotidiana trebuie repartizata in doua prize. Copii: nu se dispune de o experienta clinica necesara stabilirii unei posologii adecvate. In caz de insuficienta renala sau hepatica si la varstnici nu este necesara o ajustare a dozelor.

Compozitie
0,240 g microcapsule enterosolubile ce contin 20 mg omeprazol/capsula.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la omeprazol.

Masuri de precautie
In caz de ulcer gastric se recomanda verificarea benignitatii leziunilor inainte de inceperea tratamentului. Ca si in cazul altor medicamente antisecretoare gastrice, omeprazolul favorizeaza dezvoltarea bacteriilor intragastrice prin diminuarea volumului si aciditatii sucului gastric, mai ales in cazul tratamentelor de lunga durata. La copii, eficacitatea si toleranta medicamentului nu a fost studiata. Sarcina si alaptare: studiile efectuate pe animale nu au demonstrat efecte teratogene sau embriotoxice, dar se impun masuri de prudenta, ca de altfel in cazul tuturor medicamentelor noi: se recomanda sa nu se administreze in primul trimestru de sarcina, iar in restul perioadei de sarcina sau in perioada de alaptare se prescrie numai in caz de necesitate absoluta.

Reactii adverse
Omeprazolul este in general bine tolerat. Pot sa apara diaree, cefalee, greata, meteorism, constipatie, eruptii cutanate, fotosensibilizare. Au fost semnalate tulburari hematologice: anemie, neutropenie, pancitopenie, trompocitopenie. Aceste manifestari sunt tranzitorii si de intensitate moderata.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Comunitate

  • Omeranul

    Folosirea Omeranului,o tableta pe zi,perioade indelungate,este daunatoare?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter