Clickmed
programare rapida la medic

Nimvastid

Publicat la data de: 12 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nimvastid

Compozitie
Nimvastid este un medicament care contine substanta activa rivastigmina. Este disponibil sub forma de capsule (de culoare galbena: 1,5 mg; portocalie: 3 mg, rosu brun: 4,5 mg si rosu brun cu portocaliu: 6 mg), precum si sub forma de comprimate orodispersabile de culoare alba (1,5 mg, 3 mg, 4,5 mg si 6 mg). Comprimatele orodispersabile sunt comprimate care se dizolva in gura. Nimvastid este un „medicament generic”. Aceasta inseamna ca Nimvastid este similar cu un „medicament de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Exelon. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se vedea documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.

Indicatii
Nimvastid se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu forme usoare pana la moderat severe ale dementei alzheimer, o boala progresiva a creierului care afecteaza treptat memoria, capacitatea intelectuala si comportamentul. Se utilizeaza, de asemenea, pentru tratarea formelor usoare pana la moderat severe ale dementei la pacientii cu boala parkinson. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Nimvastid trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in diagnosticarea si tratarea bolii Alzheimer sau a dementei la pacientii cu boala Parkinson. Tratamentul trebuie initiat doar daca exista un insotitor care va monitoriza cu regularitate utilizarea Nimvastid de catre pacient. Tratamentul trebuie continuat atat timp cat medicamentul prezinta un beneficiu terapeutic, dar doza poate fi redusa sau tratamentul poate fi intrerupt in cazul in care pacientul prezinta efecte secundare. Nimvastid trebuie administrat de doua ori pe zi, impreuna cu micul dejun si cu cina. Capsulele trebuie inghitite intregi. Comprimatele orodispersabile de Nimvastid se pun pe limba, unde se dizolva rapid in saliva, inainte de a fi inghitite. Doza initiala pentru Nimvastid este de 1,5 mg de doua ori pe zi. In cazul pacientilor care tolereaza doza, ea poate fi crescuta cu cate 1,5 mg cel mult o data la doua saptamani, pana se ajunge la o doza regulata de 3 pana la 6 mg de doua ori pe zi. Pentru obtinerea beneficiului terapeutic maxim, trebuie administrata cea mai mare doza tolerata, dar aceasta doza nu trebuie sa depaseasca 6 mg de doua ori pe zi.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Nimvastid, rivastigmina, este un medicament impotriva dementei. In cazul pacientilor cu dementa alzheimer sau dementa asociata bolii parkinson, anumite celule nervoase din creier mor, ceea ce determina valori scazute ale neurotransmitatorului acetilcolina (o substanta chimica care permite comunicarea intre celulele nervoase). Rivastigmina actioneaza prin blocarea enzimelor care descompun acetilcolina: acetilcolinesteraza si butirilcolinesteraza. Prin blocarea acestor enzime, Nimvastid permite cresterea concentratiei de acetilcolina in creier, ajutand astfel la reducerea simptomelor dementei Alzheimer si ale dementei asociate bolii parkinson.

Contraindicatii
Exelon nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la rivastigmina, alti derivati carbamati sau la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului. Medicamentul nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuni hepatice grave.

Reactii adverse
Tipurile de efecte secundare observate la administrarea Exelon depind de tipul de dementa tratat si de forma sub care este utilizat medicamentul: capsule, solutie orala sau plasturi transdermici. In general, cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 pacient din 10) includ greata (starea de rau) si varsaturile, in special in faza de crestere a dozei de Exelon. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Exelon, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  • Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang

    Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult

  • 25 de ani de DENT ESTET in Romania

    Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter