Clickmed
programare rapida la medic

Mintezol, suspensie

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Mintezol, suspensie

Indicatii
Mintezol este indicat ca tratament in: strongiloidoza, larva migrans cutanata (eruptie serpiginoasa), dracunculoza, larva migrans viscerala. Mintezol este de asemenea indicat pentru ameliorarea simptomelor si febrei in trichineloza, in timpul fazei invazive a bolii. Cu toate ca este indicat ca prima terapie, cand apare enterobioza (oxiuriaza) asociata cu oricare dintre afectiunile enuntate la indicatii, la cei mai multi dintre pacienti nu este necesara o terapie aditionala. Mintezol ar trebui folosit in uncinarioza (Necator americanus si Ancylostoma duodenalis), trichiuriaza si ascaridiaza numai atunci cand o terapie mai specifica nu este disponibila sau nu poate fi folosita, sau cand se doreste asocierea unui al doilea agent in continuarea terapiei.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele acestui medicament.

Precautii
Daca apar reactii de hipersensibilitate, medicamentul trebuie intrerupt imediat si nu se va mai relua administrarea. Tratamentul cu tiabendazol a fost insotit uneori de eritem multiform. in cazurile severe (sindrom Stevens-Johnson) s-au produs si reactii fatale. Pentru ca pot aparea destul de frecvent reactii adverse asupra sistemului nervos central, trebuie evitate activitatile care solicita mentinerea atentiei. Ideal ar fi sa se institue terapia de sustinere inaintea inceperii tratamentului medicamentos antihelmintic in cazul pacientilor anemici, deshidratati sau malnutriti. Pacientii cu afectiuni hepatice sau renale trebuie urmariti atent. Mintezol nu trebuie folosit in scop profilactic ci numai in scop curativ la pacientii la care au fost diagnosticate infestari cu specii sensibile. Sarcina si alaptare: Siguranta folosirii acestui medicament la gravide si la mame care alapteaza nu a fost stabilita.

Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai des intalnite sunt: anorexia, greata, varsaturile si ameteala. Mai putin frecvent au aparut: diaree, jena epigastrica, prurit, oboseala, toropeala, confuzie si cefalee. Reactii adverse care au aparut rar sunt: tinitus, hiperiritabilitate, amorteala, senzatii anormale la nivelul ochilor, incetosarea vederii, xantopsie, hipotensiune, colaps, enurezis, cresteri tranzitorii ale flocularii cefalinei si ale GOT, icter, colestaza intrahepatica si afectarea parenchimului hepatic, hiperglicemie, leucopenie tranzitorie, eruptie perianala, miros neplacut al urinei, cristalurie, hematurie, aparitia de ascarizi vii in cavitatea bucala sau nas, convulsii, tulburari psihice, uscaciunea mucoaselor (bucala, conjunctivala etc.). Reactiile de hipersensibilitate includ: febra, eritem facial, frisoane, hiperemie conjunctivala, angioedem, reactie anafilactica, eruptii cutanate, eritem multiform (incluzand sindromul Stevens-Johnson) si limfadenopatii.
Teste de laborator: Rareori, la pacientii tratati cu Mintezol a aparut o crestere tranzitorie a flocularii cefalinei si a GOT.

Mod de administrare
Mintezol este disponibil ca suspensie continand 0,5 g tiabendazol la 5 ml si ca tablete care se mesteca, continand 0,5 g tiabendazol. Daca este posibil, Mintezol trebuie administrat in timpul meselor. Tabletele de Mintezol trebuie mestecate inainte de inghitire. Nu sunt necesare restrictii alimentare, medicatie complementara sau clisme evacuatorii. Schema uzuala de administrare pentru toate parazitozele este de doua doze pe zi. Marimea dozei este determinata de greutatea pacientului. Doza este independenta de afectiunea tratata si se calculeaza in modul urmator: Pacientii care cantaresc mai putin de 60 kg-25 mg/kg/doza; pacientii care cantaresc 60 kg si peste - 1,5 g/doza. Doza maxima zilnica de Mintezol pentru adultii cantarind peste 60 kg este de 3 g. La anumiti pacienti doua doze zilnice pot conduce la o incidenta crescuta a efectelor adverse. In aceste cazuri, in prima zi se administreaza 25 mg/kg dupa masa principala si se repeta aceeasi doza dupa 24 de ore tot dupa masa principala.

Tabel greutate - Doza

Greutate Fiecare doza
Tablete (0,5 g/tableta) Suspensie(0,5 g / 5 ml)
kg* Nr.tablete ml
10 ½ 2,5
20 1 5,0
30 1 1/2 7,5
40 2 10,0
50 2 1/2 12,5
60 (sau peste) 3 15,0

Experienta clinica cat si experientele de siguranta la copii cantarind sub 15 kg sunt limitate

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Aftele si sanatatea dentara

    Generalitati Aftele sunt mici ulceratii, superficiale si dureroase, care apar la nivelul cavitatii bucale din cauza carora mancatul si vorbitul se desfasoara cu dificultate. Exista doua tipuri de afte: • Afte simple - pot sa apara de trei-patru ori pe an si se...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala

    Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

  • Incontinenta urinara de stres (de efort)

    Generalitati Incontinenta urinara consta in pierderea involuntara (accidentala) de urina care apare in urma eforturilor fizice, inclusiv tuse, stranut, ras si exercitii fizice. Cauze, incidenta si factori de risc Capacitatea de a mentine urina si de a controla...citeste mai mult

  • Derivati Barbiturici

    Descriere Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric, ureida ciclica a acidului malonic. Cercetatorul belgian, Adolf von Baeyer, sintetizeaza in 1863 acidul barbituric. Descoperirea a survenit in ziua de St. Barbara, asa ca el a ales...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • MINTEZOL, comprimate

    buna ziua! as dori sa stiu cum pot comanda acest medicament. multumesc, oana coman

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter