Clickmed
programare rapida la medic

Mintezol, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Mintezol, comprimate

Compozitie
Suspensie continand 500 mg tiabendazol/5 ml si tablete care se mesteca continand 500 mg tiabendazol.

Actiune terapeutica
Mintezol (tiabendazol, MSD), un antihelmintic, este eficace in tratamentul diverselor infectii cu nematode la om. Mintezol asigura un tratament sistemic impotriva larvei migrans cutanata si larvei migrans viscerala. De asemenea, este eficient ca tratament oral pentru Dracunculus medinensis. Mintezol determina eliminarea spontana a viermilor din chisturile cutanate sau usureaza indepartarea lor manuala. In unele cazuri viermele devitalizat nu este eliminat si se produce inchistarea cu liza. La unii pacienti medicamentul a fost util in tratamentul trichinelozei.

Indicatii
Mintezol este indicat ca tratament in: strongiloidoza, larva migrans cutanata (eruptie serpiginoasa), dracunculoza, larva migrans viscerala. Mintezol este de asemenea indicat pentru ameliorarea simptomelor si febrei in trichineloza, in timpul fazei invazive a bolii. Cu toate ca este indicat ca prima terapie, cand apare enterobioza (oxiuriaza) asociata cu oricare dintre afectiunile enuntate la indicatii, la cei mai multi dintre pacienti nu este necesara o terapie aditionala. Mintezol ar trebui folosit in uncinarioza (Necator americanus si Ancylostoma duodenalis), trichiuriaza si ascaridiaza numai atunci cand o terapie mai specifica nu este disponibila sau nu poate fi folosita, sau cand se doreste asocierea unui al doilea agent in continuarea terapiei.

Doze si mod de administrare
Mintezol este disponibil ca suspensie continand 0,5 g tiabendazol la 5 ml si ca tablete care se mesteca, continand 0,5 g tiabendazol. Daca este posibil, Mintezol trebuie administrat in timpul meselor. Tabletele de Mintezol trebuie mestecate inainte de inghitire. Nu sunt necesare restrictii alimentare, medicatie complementara sau clisme evacuatorii. Schema uzuala de administrare pentru toate parazitozele este de doua doze pe zi. Marimea dozei este determinata de greutatea pacientului. Doza este independenta de afectiunea tratata si se calculeaza in modul urmator: Pacientii care cantaresc mai putin de 60 kg-25 mg/kg/doza; pacientii care cantaresc 60 kg si peste - 1,5 g/doza. Doza maxima zilnica de Mintezol pentru adultii cantarind peste 60 kg este de 3 g. La anumiti pacienti doua doze zilnice pot conduce la o incidenta crescuta a efectelor adverse. in aceste cazuri, in prima zi se administreaza 25 mg/kg dupa masa principala si se repeta aceeasi doza dupa 24 de ore tot dupa masa principala.
Tabel greutate - Doza

Greutate

Fiecare doza

 
 

Tablete (0,5 g/tableta)

Suspensie (0,5 g / 5 ml)

kg*

Nr. tablete

ml

10

1/2

2,5

20

1

5,0

30

1 1/2

7,5

40

2

10,0

50

2 1/2

12,5

60 (sau peste)

3

15,0

Experienta clinica cat si experientele de siguranta la copii cantarind sub 15 kg sunt limitate

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele acestui medicament.

Masuri de precautie
Daca apar reactii de hipersensibilitate, medicamentul trebuie intrerupt imediat si nu se va mai relua administrarea. Tratamentul cu tiabendazol a fost insotit uneori de eritem multiform. in cazurile severe (sindrom Stevens-Johnson) s-au produs si reactii fatale. Pentru ca pot aparea destul de frecvent reactii adverse asupra sistemului nervos central, trebuie evitate activitatile care solicita mentinerea atentiei. Ideal ar fi sa se institue terapia de sustinere inaintea inceperii tratamentului medicamentos antihelmintic in cazul pacientilor anemici, deshidratati sau malnutriti. Pacientii cu afectiuni hepatice sau renale trebuie urmariti atent. Mintezol nu trebuie folosit in scop profilactic ci numai in scop curativ la pacientii la care au fost diagnosticate infestari cu specii sensibile.

Sarcina si alaptare

siguranta folosirii acestui medicament la gravide si la mame care alapteaza nu a fost stabilita.

Reactii adverse
Reactiile adverse cele mai des intalnite sunt: anorexia, greata, varsaturile si ameteala. Mai putin frecvent au aparut: diaree, jena epigastrica, prurit, oboseala, toropeala, confuzie si cefalee. Reactii adverse care au aparut rar sunt: tinitus, hiperiritabilitate, amorteala, senzatii anormale la nivelul ochilor, incetosarea vederii, xantopsie, hipotensiune, colaps, enurezis, cresteri tranzitorii ale flocularii cefalinei si ale GOT, icter, colestaza intrahepatica si afectarea parenchimului hepatic, hiperglicemie, leucopenie tranzitorie, eruptie perianala, miros neplacut al urinei, cristalurie, hematurie, aparitia de ascarizi vii in cavitatea bucala sau nas, convulsii, tulburari psihice, uscaciunea mucoaselor (bucala, conjunctivala etc.). Reactiile de hipersensibilitate includ: febra, eritem facial, frisoane, hiperemie conjunctivala, angioedem, reactie anafilactica, eruptii cutanate, eritem multiform (incluzand sindromul Stevens-Johnson) si limfadenopatii. teste de laborator: rareori, la pacientii tratati cu Mintezol a aparut o crestere tranzitorie a flocularii cefalinei si a GOT.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • MINTEZOL, comprimate

    buna ziua! as dori sa stiu cum pot comanda acest medicament. multumesc, oana coman

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter