Clickmed
programare rapida la medic

Metoprolol 200, comprimate retard

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Metoprolol 200, comprimate retard

Indicatii:
- hipertensiune arteriala;
- profilaxia crizelor de angina de efort;
- infarct miocardic acut: tratament de inlocuire a metoprololului introdus intravenos;
- tratament de lunga durata dupa infarct miocardic (scaderea mortalitatii);
- manifestari functionale cardiace: eretism cardiac.

Se mai poate folosi in tratamentul unor diferite tulburari de ritm, cum sunt: aritmii supraventriculare (tahicardie, flutter si fibrilatie atriala, tahicardie jonctionala) si aritmii ventriculare (extrasistole ventriculare, tahicardie ventriculara).
Contraindicatii:
Forme severe de astm bronsic si bronhopneumopatie cronica obstructiva, insuficienta cardiaca ce nu raspunde la tratament, soc cardiogen, bloc atrioventricular de gradul II sau III neinvestigat, angor Prinzmetal (neasociat cu alte afectiuni cardiovasculare si in cazul administrarii metoprololului in monoterapie), boala nodului sinusal, bloc sinoatrial, bradicardie sinusala (frecventa cardiaca sub 45-50 batai/min), forme severe de sindrom Raynaud si afectiuni arteriale periferice, feocromocitom netratat, hipotensiune arteriala, hipersensibilitate la metoprolol sau la oricare dintre componentii produsului, antecedente de reactii anafilactice.
Administrare:
Doza uzuala este de 200 mg pe zi, in priza unica dimineata (4 comprimate a 50 mg sau 2 comprimate a 100 mg) sau in doua prize a cate 100 mg (cate 2 comprimate a 50 mg sau cate un comprimat a 100 mg) dimineata si seara. In caz de hipertensiune arteriala doza este de 100-200 mg (2-4 comprimate a 50 mg sau 1-2 comprimate) pe zi in 1-2 prize.
Metoprololul se administreaza singur sau asociat. Doza va fi adaptata in functie de raspunsul terapeutic; ea poate fi scazuta (la 50 mg pe zi) sau crescuta.

Pentru profilaxia crizelor de angina de efort tratamentul se incepe cu 50 mg (un comprimat a 50 mg sau 1/2 comprimat a 100 mg) pe zi. In functie de raspunsul clinic doza poate fi, eventual, crescuta saptamanal. In infarctul miocardic acut se incepe prin administrarea a 50 mg dupa 15 minute de la ultima injectare intravenoasa, in cazul in care aceasta a fost bine tolerata. Aceasta doza se repeta la intervale de 6 ore timp de 48 ore. Ca tratament de intretinere se administreaza 200 mg pe zi in doua prize, dimineata si seara sau in priza unica.

In cazul in care doza introdusa intravenos nu a fost bine tolerata, tratamentul se incepe cu precautie, cu doza de 100 mg pe zi, dupa 15 minute de la injectare sau in momentul in care conditiile (statusul) hemodinamice permit. In caz de intoleranta grava la injectare tratamentul cu metoprolol trebuie intrerupt. Doza recomandata in tratamentul de lunga durata al infarctului miocardic este de 100-200 mg pe zi in 2-3 prize. In caz de tulburari de ritm se administreaza 100-200 mg in 2-3 prize.

Se mai pot administra in functie de situatia clinica 50 mg pe zi. In eretismul cardiac doza este de 50-100 mg pe zi. Comprimatele trebuie administrate in timpul sau imediat dupa masa, deoarece alimentele cresc biodisponibilitatea metoprololului.
Precautii:
In caz de cardiopatie ischemica tratamentul trebuie intrerupt gradat, timp de 1-2 saptamani, incepand in acelasi timp, daca este necesar, tratamentul de inlocuire, pentru a evita agravarea anginei pectorale. Tratamentul la bolnavii anginosi nu trebuie intrerupt brusc, deoarece se pot produce tulburari grave de ritm, infarct miocardic sau moarte subita. In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca ce raspund la tratament, metoprololul trebuie administrat in doze foarte mici care se cresc progresiv si sub supraveghere medicala atenta. In caz de bradicardie marcata (sub 50-55 batai/minut) de repaus, simptomatica, doza de metoprolol trebuie scazuta.

Datorita efectului lor dromotrop negativ blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenta la bolnavii cu bloc atrioventricular de gradul I. In caz de angina Prinzmetal blocantele beta-adrenergice ar putea sa creasca numarul si durata crizelor. Utilizarea unui blocant beta1-adrenergic (cardioselectiv) este posibila in formele minore si asociate cu alte afectiuni cardiovasculare, cu conditia administrarii concomitente a unui vasodilatator. La bolnavii cu afectiuni arteriale periferice (boala sau sindrom Raynaud, arterita sau arteriopatie obliteranta cronica a membrelor inferioare) administrarea blocantelor beta-adrenergice poate agrava aceste afectiuni. In acest caz este preferabila administrarea unui blocant beta-adrenergic cardioselectiv si, cu prudenta, un agonist partial puternic.

Utilizarea blocantelor beta-adrenergice in tratamentul hipertensiunii arteriale secundare provocata de feocromocitom necesita monitorizarea tensiunii arteriale. La varstnici tratamentul trebuie inceput cu doze mici si efectuat sub supraveghere medicala. La ciroza hepatica biodisponibilitatea metoprololului poate sa creasca datorita scaderii clearance-ului. La pacientii cu diabet zaharat inca de la inceputul administrarii metoprololului trebuie supravegheata mai atent glicemia; acesti bolnavi sesizeaza mai putin simptomele vegetative, simpato-catecolaminice, care semnaleaza hipoglicemia (anxietate, tahicardie, sudoratie etc.). In caz de psoriazis s-a raportat agravarea afectiunii.

La pacientii predispusi la reactii anafilactice severe, indiferent de origine, indeosebi dupa administrarea produselor de contrast cu iod sau in timpul tratamentelor de desensibilizare, utilizarea blocantelor beta-adrenergice poate determina agravarea reactiilor alergice si lipsa de raspuns la tratamentul cu adrenalina la doze uzuale. In cazul practicarii anesteziei generale blocantele beta-adrenergice determina reducerea tahicardiei reflexe si cresterea riscului de hipotensiune arteriala. Continuarea tratamentului cu blocante beta-adrenergice scade riscul aritmiei, ischemiei miocardice si puseelor de hipertensiune arteriala.

Medicul anestezist trebuie prevenit in cazul in care pacientul este tratat cu un blocant beta-adrenergic. In conditiile in care oprirea tratamentului este considerata necesara, este suficienta o intrerupere de 48 de ore pentru reaparitia sensibilitatii la catecolamine. In anumite cazuri tratamentul cu blocante beta-adrenergice nu trebuie intrerupt: la pacientii cu insuficienta coronariana este preferabila continuarea tratamentului pana la interventia chirurgicala, datorita riscului legat de oprirea administrarii blocantelor beta-adrenergice; in situatii de urgenta sau in cazul in care nu este posibila oprirea tratamentului pacientul trebuie protejat de predominanta vagala prin administrarea in prealabil, a unei cantitati suficiente de atropina in functie de necesitati.

Este indicat sa se utilizeze anestezice generale cu efect deprimant cardiac cat mai mic posibil, iar pierderile sanguine trebuie compensate. Trebuie avut in vedere de asemenea, riscul anafilactic. In caz de tireotoxicoza blocantele beta-adrenergice pot sa mascheze semnele cardiovasculare. Metoprololul poate sa determine o reactie pozitiva in cadrul testelor pentru controlul antidoping.
Reactii adverse:
Cele mai frecvente: astenie, senzatia de raceala in extremitati, bradicardie, tulburari digestive (epigastralgii, greata, varsaturi), insomnie, cosmar. Mai rar: incetinirea conducerii atrioventriculare sau marirea gradului unui bloc atrioventricular preexistent, insuficienta cardiaca, agravarea bronhospasmului, hipoglicemie, agravarea sindromului Raynaud, agravarea unei claudicatii intermitente preexistente, reactii cutanate diverse (de ex. eruptii psoriaziforme).
Rar s-a observat aparitia anticorpilor antinucleari, foarte rar insotita de manifestari clinice de tip sindrom lupic, care dispar la oprirea tratamentului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Dizabilitatea intelectuala sau...

    Generalitati Dizabilitatea intelectuala, denumita in trecut retard mintal, se caracterizeaza prin inteligenta sau capacitatea mentala sub medie si lipsa unor competente necesare pentru desfasurarea normala a vietii de zi cu zi. Persoanele care sufera de...citeste mai mult

  • Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii Gustari sanatoase cu mai putin de 200...

    Generalitati Studiile arata ca mesele regulate sau gustarile luate intre mese pot contribui la controlul valorilor zaharului din sange, imbunatatesc metabolismul si previn supraalimentarea. Pentru a va mentine numarul de kilograme, secretul este sa va bucurati de...citeste mai mult

  • Betablocante adrenergice Betablocante adrenergice

    Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

  • Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre...

    Generalitati Pentru sanatatea mamei cat si pentru sanatatea copilului, se recomanda utilizarea vitaminelor "prenatale". Aceste formule speciale de vitamine pot remedia orice deficit nutritional aparut pe parcursul sarcinii. Chiar daca...citeste mai mult

Comunitate

  • Se poate lua metoprolol odata cu propafenona?

    Buna ziua! As avea si eu nevoie de un sfat legat de cele doua medicamente mentionate in titlul intrebarii si anume: aceste doua medicamente se pot lua impreuna de doua ori pe zi? Din ce am observat au cam acelasi efect si nu stiu daca aceasta combinatie de medicamente scade pulsul mai mult....

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter