Glucoza 5% m/v, sol. perf.

Prospect Glucoza 5% m/v, sol. perf.

Indicatii:
Prevenirea deshidratarii intra si extracelulare.
Aport caloric glucidic.
Vehicul pentru aport terapeutic in perioada preoperatorie, peroperatorie şi postoperatorie imediata.
Contraindicatii
Intoleranta la glucoza.
Incarcare hidrica.
Deshidratare hipotona.
Coma diabetica.

Formele usoare de diabet sunt considerate contraindicatii relative, administrarea solutiei perfuzabile Glucoza 5% facandu-se doar monitorizarea glicemiei si glicozuriei.
Administrare:
Dozajul se va adapta in functie de varsta pacientului, greutatea corporala si severitatea starii clinice.

Adulti:

Doza zilnica uzuala, recomandata la adulti este de 30-40 ml/kg, echivaland cu 1,5-2 g glucoza/kg (sau 210-280 ml echivaland cu 105-140 g glucoza, pentru o persoana de 70 kg).

Doza maxima zinica la adulti nu trebuie sa depaseasca 6 g glucoza/kg.

Pentru cresterea vitezei de utilizare a glucozei la nivel tisular, ocazional este nevoie de administrarea a 4-12 UI insulina/500 ml solutie glucoza.

Pentru evitarea leziunilor la nivel venos periferic, viteza de admistrare va fi restrictionata la maxim 0,5 g glucoza/kg si ora (10 ml solutie perfuzabila Glucoza 5%/kg si ora).

Viteza de administrare maxim admisa este de 0,8 g glucoza/kg si ora (16 ml solutie perfuzabila Glucoza 5%/kg si ora). O viteza mai mare va depasi capacitatea de excretie a rinichiului, ducand nu numai la pierderi de glucoza, dar si de lichide.

Viteza de administrare uzuala pentru adulti este de 2,5 - 5 ml solutie perfuzabila Glucoza 5%/kg si ora.

Copii: viteza de administrare recomandata este de 0,25 g glucoza/kg si ora (5 ml solutie perfuzabila Glucoza 5%/kg si ora) cu maxim zilnic de 1,5-3,0 g glucoza/kg (30-60 ml solutie perfuzabila Glucoza 5%/kg).
Compozitie:
1000 ml solutie perfuzabila contin glucoza anhidra 50 mg sub forma de glucoza monohidrat 55 g şi excipienţi: apa pentru preparate injectabile. Osmolaritate teoretica 277 mOsm/l
Precautii:
Solutiile de glucoza nu se vor folosi pentru dilutii sanguine, si nu vor fi administrate impreuna cu sange sau prin aceleasi sisteme.

Pentru pacientii care sufera de pierderi masive de electroliti, solutia de glucoza poate determina accentuarea hemodilutiei si a hipokaliemiei.

Doar solutiile absolut clare din recipiente intacte pot fi utilizate.

In timpul tratamentului trebuie supravegheata starea clinica si biologica ale pacientului, in principal echilibrul hidrosodat, glicemia, glicozuria, kaliemia si fosforemia.

Cand se adauga un medicament in solutia perfuzabila de Glucoza 5%, amestecul trebuie administrat imediat.
Atentionari:
In caz de insuficienta renala, volumul total de solutie administrata nu va depasi 500 ml/zi.
Reactii adverse:
Administrarea cu o viteza mai mare decat cea recomandata poate produce leziuni locale la nivelul peretelui venos, hiperglicemie, glicozurie, pierderi nedorite de fluide.
Supradozaj:
Supradozajul poate duce la inoxicatie cu apa , manifestata prin edeme periferice si edem pulmonar. Cauza complicatiilor este hipotonia fluidului extracelular datorita relativei scaderi a concentratiei sale in electroliti. Cea mai potrivita atitudine terapeutica va cuprinde intreruperea perfuziei, terapie diuretica intensiva si aport electrolitic corespunzator.

Aparitia hiperglicemiei este rara, iar glicozuria se semnaleaza chiar mai putin frecvent. Tratamentul se bazeaza pe intreruperea perfuziei si administrarea de doze mici de insulina.
Interactiuni cu alte medicamente:
Administrarea concomitenta de solutie de glucoza si sange conservat cu acid-citrat-dextroza (ACD) sau administrarea lor prin intermediul acelorasi sisteme pentru perfuzie este contraindicata datorita pseudoaglutinarii eritrocitare.

Nu au fost evidentiate interactiuni intre solutia perfuzabila de glucoza 5% si alimentele sau testele diagnostice.
Sarcina si alaptarea:
Solutia de glucoza poate fi administrata daca se monitorizeaza cu grija si frecvent glicemia si balanta hidroelectrolitica si daca doza este adaptata la necesarul fiziologic si limitele metabolice.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu 10 flacoane monobloc din polietilena a cate 500 ml solutie perfuzabila.
Conditii de pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C.
A nu se lasa la indemana copiilor.

eficienta
0 voturi
efecte secundare
0 voturi
pret medicament
0 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Diabetul si glucoza din sange Diabetul si glucoza din sange

  Generalitati Organismul transforma in glucoza alimentele pe care le consumam. Glucoza este transportata de sange la celula. Acestea o folosesc pentru energie. Pentru a patrunde in interiorul celulelor, glucoza are nevoie de insulina. La persoanele cu diabet,...citeste mai mult

 • Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) Toleranta alterata la glucoza...

  Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet...citeste mai mult

 • Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Pericolul folosirii excesive a...

  Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul...citeste mai mult

 • Diabetul si exercitiile fizice Diabetul si exercitiile fizice

  Generalitati Diabetul zaharat se refera la nivelul prea ridicat de glucoza sau zahar din sange. Corpul uman foloseste glucoza pentru a produce energie, dar o cantitate prea mare de glucoza in sange poate fi periculoasa. Un bolnav de diabet care reuseste sa tina...citeste mai mult

Comunitate

 • extrasistole foarte dese

  Buna ziua, Zilele trecute m-am trezit dimineata cu o serie continua de extrasistole (frecventa fiind de 1/minut, aproximativ) si m-am panicat destul de tare astfel ca am zburat direct la urgente. Tin sa precizez ca aceste extrasistole le-am mai avut si inainte dar foarte rar (1/luna), sau cel...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK