Clickmed
programare rapida la medic

Gluben, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Gluben, comprimate

Ce este Gluben si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

In diabet zaharat, in diabetul adultilor cu carenta insulinica relativa, in diabetul slab fara tendinta de cetoacidoza, in general in diabetul care nu poate fi echilibrat numai prin dieta corespunzatoare sau cand insulinoterapia este nepotrivita.

Mod de administrare

Dozarea se va stabili individual in functie de raspunsul fiecarui bolnav. Daca nu este prescris altfel, tratamentul se incepe cu 1/2 comprimat pe zi la micul dejun sau la masa de pranz, crescand la nevoie la 1 comprimat, cel mult 1 1/2 comprimat o data pe zi (mai putin la batrani).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la glibenclamid, diabet zaharat insulino-dependent, diabet juvenil, diabet acidocetozic, coma diabetica, diabet cu insuficienta hepatica si renala sau suprarenala severa, interventii chirurgicale, traume, infectii severe, sarcina.

Precautii

Folosirea glibenclamidului trebuie considerata ca tratament aditional unei diete corespunzatoare si nu ca substituent al dietei. La pacienti in timpul tratamentului trebuie urmarite complicatiile ce pot aparea, astfel se recomanda evaluari periodice ale starii cardiovasculare, oftalmice, renale si hepatice. Se va intrerupe administrarea medicamentului in cazul unor boli acute sau in situatii tensionate, cum ar fi infectiile severe, traume, interventii chirurgicale. Atentie la batrani, la cei cu insuficienta hepatica sau renala, la cei slabiti sau malnutriti: pot aparea hipoglicemii severe. Efectul glibenclamidului este potentat de administrarea concomitenta cu sulfonamide cu efect prelungit, tuberculostatice, fenilbutazona, IMAO, derivati cumarinici, salicilati, probenecid, propranolol. Actiunea barbituricelor poate fi prelungita la administrarea lor concomitenta cu glibenclamid. La pacientii tratati cu sulfonilureice trebuie evitata consumarea alcoolului: pot aparea reactii de tip disulfiram.

Reactii adverse posibile

Pot aparea: hipoglicemie severa cu tulburari acute ale sistemului nervos central; reactii gastrointestinale, ca: greata, voma, satietate epigastrica si arsuri la stomac; reactii dermatologice: pruritus, eritem, urticarie, eruptii maculopapulare; modificari hematologice: trombocitopenie, leucopenie, agranulocitoza, anemie hemolitica si aplastica; reactii de tip disulfiram si porfirie hepatica; reactii de fotosensibilizare si porfirie cutanata; dureri de cap, oboseala, slabiciune, ameteli, indispozitie.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine 5 mg glibenclamid.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter