Clickmed
programare rapida la medic

Gentamicin sulphate, picaturi oftalmice, solutie, 0,3%

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Gentamicin sulphate, picaturi oftalmice, solutie, 0,3%

Ce este Gentamicin Sulphate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul infectiilor externe ale globului ocular si anexelor: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean, blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.
Profilaxia infectiilor chirurgicale oftalmologice.

Mod de administrare

Doza uzuala este de 1-2 picaturi, de 3-4 ori pe zi, instilate in sacul conjunctival inferior sau dupa sfatul medicului. In cazul infectiilor cu germeni rezistenti doza poate fi crescuta la 1-2 picaturi de 6-8 pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la gentamicina sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Folosirea locala timp indelungat a antibioticelor poate determina cresterea rezistentei microorganismelor.

Interactiuni medicamentoase

Este contraindicata asocierea cu alte aminoglicozide administrate concomitent. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporine, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul oto- si nefrotoxicitatii).

Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice beta-lactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).

Atentionari speciale

Daca nu s-au obtinut rezultate terapeutice semnificative dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii de hipersensibilitate, se impune intreruperea tratamentului si reevaluarea atitudinii terapeutice.

La copii produsul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub strict control medical.
Produsul contine clorura de benzalconiu care se poate depune in lentilele de contact moi, de aceea nu trebuie administrat in timpul folosirii acestor lentile. Lentilele trebuie indepartate inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.

Sarcina si alaptarea

Desi studiile preclinice nu au evidentiat efecte toxice fetale dupa administrarea topica a gentamicinei, produsul se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Deoarece nu se stie daca gentamicina administrata local se excreta in lapte si daca exista riscul unor reactii adverse severe la sugari, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista date care sa sugereze ca gentamicina administrata topic influenteaza negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacientii trebuie avertizati sa astepte pana cand tulburarile de vedere dispar, inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Produsul este in general bine tolerat. Uneori poate determina ocazional iritatii oculare trecatoare si usoare. Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice tratamentul trebuie intrerupt.

Supradozaj

Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, supradozajul acut este putin probabil. In cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.

Cum se pastreaza Gentamicin Sulphate

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

100 ml picaturi oftalmice, solutie contin gentamicina 300 mg sub forma de sulfat de gentamicina si excipienti: hidrogenofosfat de disodiu anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, clorura de benzalconiu, clorura de sodiu, apa distilata pentru preparate injectabile.
Grupa farmacoterapeutica: antibiotice de uz oftalmologic

Ambalaj

Cutie cu un flacon a 10 ml picaturi oftalmice, solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

E.I.P.I.CO MED S.R.L.
B-dul Unirii Nr. 6, Bloc 8C, Scara 1, Etaj 3, Ap. 9
Sector 4, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Decembrie, 2011

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Infectiile herpetice oculare Infectiile herpetice oculare

    Ce reprezinta infectiile herpetice oculare? Infectiile herpetice sunt afectiuni de natura virala, recurente, cauzate de agenti patogeni precum Virusul Herpes Simplex neurotrop (HSV) tipurile 1 si 2. Tipul 1 HSV afecteaza preponderent extremitatea superioara a...citeste mai mult

  • Cum sa facem fata alergiilor verii Cum sa facem fata alergiilor verii

    Generalitati Desi cei mai multi dintre noi asteptam cu entuziasm vara, pentru a ne bucura de vremea calda, de soare si de natura, in general, persoanele alergice sunt foarte rezervate. Ele privesc vara din alta perspectiva. Pentru ele, sezonul cald nu inseamna altceva...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

  • Obiceiuri care iti pot distruge vederea Obiceiuri care iti pot distruge vederea

    Generalitati Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea de a discerne obiectele situate cat mai departe posibil. La majoritatea persoanelor, aceasta se diminueaza odata cu varsta, insa poate fi afectata si de anumiti factori externi. Obiceiuri care pot afecta ochii...citeste mai mult

Comunitate

  • ochi rosu

    soacra mea s-a lovit in ochi, iar acesta s-a inrosit. probabil i s-a spart un vas de sange ce imi recomada-ti?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter