Ferrum hausmann, sirop

Prospect Ferrum hausmann, sirop

Ce este Ferrum Hausmann si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul carentei de fier latente (carenta de fier fara anemie) si a anemiei feriprive (carenta de fier manifesta).
Profilaxia carentei de fier in timpul sarcinii.

Mod de administrare

Doze
Doza si durata tratamentului depind de gravitatea carentei de fier.
Anemie feripriva: durata tratamentului este de aproximativ 3-5 luni, pana la normalizarea valorilor hemoglobinei. Dupa aceea, tratamentul trebuie continuat cateva saptamani sau, in cazul femeilor insarcinate, cel putin pana la sfarsitul sarcinii, cu dozare similara celei descrise pentru carenta de fier fara anemie, pana la refacerea depozitelor de fier.
Carenta de fier fara anemie: tratamentul dureaza aproximativ 1-2 luni.

Copii cu varsta pana la 1 an

Anemie cauzata de carenta de fier: 2,5-5 ml/zi (25-50 mg fier); Carenta de fier fara anemie: -; Profilaxie: -

Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 12 ani

Anemie cauzata de carenta de fier: 5-10 ml/zi (50-100 mg fier); Carenta de fier fara anemie: 2,5-5 ml/zi (25-50 mg fier); Profilaxie: -

Copii cu varsta de peste 12 ani, adulti, femei care alapteaza

Anemie cauzata de carenta de fier: 10-30 ml/zi (100-300 mg fier); Carenta de fier fara anemie: 5-10 ml/zi (50-100 mg fier); Profilaxie: -

Femei insarcinate

Anemie cauzata de carenta de fier: 20-30 ml/zi (200-300 mg fier); Carenta de fier fara anemie: 10 ml/zi (100 mg fier); Profilaxie: 5-10 ml/zi (50-100 mg fier).

(-) In ceea ce priveste dozele mici, este posibil ca tratarea acestor afectiuni cu fier sub forma de solutie orala picaturi (solutie orala picaturi Ferrum Hausmann) sa prezinte avantaje.

Mod de administrare
Doza zilnica poate fi divizata in doze separate sau poate fi luata o singura data.
Produsul Ferrum Hausmann trebuie administrat in timpul unei mese sau imediat dupa aceasta.
Ferrum Hausmann poate fi amestecat cu sucuri de fructe si legume sau cu mancare pentru bebelusi ori cu mancare din borcanele pentru copii. Colorarea usoara a amestecului nu afecteaza gustul sucurilor/mancarii pentru bebelusi si nici eficacitatea Ferrum Hausmann.

In cazul unor concentratii de hemoglobina mai mici de 9 g/dl, pentru inlocuirea fierului trebuie utilizate preparate parenterale de fier in care biodisponibilitatea fierului este mai ridicata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la complexul de hidroxid de fier (III) - polimaltoza sau la oricare dintre excipienti.
Supraincarcare cu fier, precum hemocromatoza sau hemosideroza.
Tulburari ale metabolismului fierului, precum anemie asociata intoxicatiei cu plumb, anemie sideroacrestica sau talasemie.

Anemii care nu sunt cauzate de carenta de fier, precum anemie hemolitica sau anemie megaloblastica cauzata de carenta de vitamina B12.

Precautii

Informatii pentru diabetici: produsul contine 0,04 unitati de paine/ml.
Infectiile sau tumorile pot cauza anemie. Deoarece fierul poate fi utilizat numai dupa vindecarea bolii principale, se recomanda efectuarea unei evaluari risc/beneficiu.
in timpul tratamentului cu Ferrum Hausmann poate aparea coloratia inchisa a fecalelor, fara semnificatie clinica.

Excipientii p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil pot cauza reactii alergice (posibil intarziate).

Ferrum Hausmann contine sorbitol. Pacientii cu probleme ereditare rare asociate cu intoleranta la fructoza nu trebuie sa ia acest medicament.
Ferrum Hausmann contine sucroza. Pacientii cu probleme ereditare rare asociate cu intoleranta la fructoza, malabsorbtia glucozei-galactozei sau deficienta de sucraza-izomaltoza nu trebuie sa ia acest medicament. Sucroza poate dauna dintilor.

Acest medicament contine cantitati mici de etanol (alcool), adica mai putin de 100 mg per 30 ml.

Interactiuni medicamentoase

Deoarece fierul este legat sub forma unui complex, este putin probabil sa apara interactiuni ionice cu componentele din alimente (fitina, oxalati, tanin etc.) sau cu alte medicamente administrate concomitent (tetracicline, antiacide).

Administrarea concomitenta a fierului oral si parenteral trebuie evitata, deoarece absorbtia fierului oral va fi inhibata in mod drastic.
Deoarece testul Haemoccult (selectiv pentru hemoglobina) pentru detectarea hemoragiilor oculte nu este influentat, tratamentul cu fier nu trebuie intrerupt.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu sunt disponibile date din studiile clinice privind utilizarea Ferrum Hausmann la femeile insarcinate, in primul trimestru de sarcina. Pana in prezent nu au existat rapoarte cu privire la reactii adverse grave dupa administrarea de Ferrum Hausmann in doze terapeutice, pentru tratarea anemiei pe durata sarcinii. Datele din studiile la animale nu au evidentiat niciun risc pentru fat sau mama.
Studiile efectuate la femei gravide, dupa primul trimestru de sarcina, nu au evidentiat nicio reactie adversa a Ferrum Hausmann sau Ferrum Hausmann plus acid folic la mama si/sau la nou-nascut. Prin urmare, este putin probabil ca administrarea de Ferrum Hausmann sa aiba o influenta negativa asupra fatului.

Trebuie avut grija atunci cand se administreaza femeilor aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive, datorita riscului ca acestea sa fie in primele etape ale sarcinii.

Alaptarea
Laptele matern contine in mod natural fier legat sub forma de lactoferina. Nu se stie ce cantitate din fierul din complex trece in laptele matern. Este putin probabil ca administrarea de Ferrum Hausmann la femeile care alapteaza sa provoace reactii adverse la sugar.
In timpul sarcinii si alaptarii, Ferrum Hausmann trebuie administrat numai dupa consultarea unui medic. Se recomanda efectuarea unei analize a raportului beneficiu/risc.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ferrum Hausmann nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Siguranta si tolerabilitatea Ferrum Hausmann au fost evaluate in numeroase studii clinice si rapoarte publicate. Principalele reactii adverse la medicament, raportate in aceste studii, au aparut in cadrul urmatoarelor trei clasificari pe aparate, sisteme si organe:

Tabelul 1. Reactii adverse la medicament detectate in studiile clinice
Aparate, sisteme si organe
Foarte frecvente (≥1/10)
Frecvente (≥1/100, <1/10)
Mai putin frecvente (≥1/1.000, <1/100)

Tulburari gastro- intestinale
Foarte frecvente: Materii fecale de coloratie inchisa1
Frecvente: Diaree, greata, dispepsie
Mai putin frecvente: Varsaturi, constipatie, intestinale, dureri abdominale, colorare a dintilor2.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: Eruptie cutanata tranzitorie, prurit.

Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente: Cefalee.

1 „Materiile fecale de coloratie inchisa” au fost raportate ca eveniment advers foarte frecvent (23% dintre pacienti), fiind o RAM bine-cunoscuta la administrarea orala de medicamente care contin fier.
2 „Colorarea dintilor” a fost raportata ca eveniment advers la 0,6% din pacienti, fiind o RAM cunoscuta la administrarea orala de medicamente care contin fier.
Observatii: „Exantemul” a fost asociat cu „eruptii cutanate tranzitorii”, fiind prezentat in tabel drept „eruptii cutanate tranzitorii”.

RAM = Reactie adversa la medicament.
Reactii adverse raportate spontan dupa punerea pe piata
Nu au fost identificate alte reactii adverse.

Anomalii de laborator
Nu sunt date disponibile

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea produsului medicamentos este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al produsului medicamentos.

Supradozaj

In caz de supradozaj, sunt putin probabile supraincarcarea sau intoxicatiile cu fier produse de CPF, deoarece acest complex are o toxicitate redusa (de exemplu, la soareci si sobolani: doza letala, 50% (DL50) > 2000 mg Fe/kg greutate corporala) si asimilare controlata a fierului. Nu au fost raportate cazuri de intoxicare accidentala cu consecinte fatale.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 ml de sirop contine 10 mg de fier (III) sub forma de complex de hidroxid de fier (III) - polimaltoza 35,7 mg.

Excipienti: Zahar, solutie de sorbitol 70% (necristalizabil), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, etanol 96%, aroma (Cream Essence), hidroxid de sodiu, apa purificata.

Ambalaj

Cutie care contine un flacon cu 150 ml de sirop si o masura dozatoare.

eficienta
26 voturi
efecte secundare
10 voturi
pret medicament
21 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Colic baby - Un sirop natural pentru calmarea colicilor la copii Colic baby - Un sirop natural pentru...

  ERBAVITA, pentru copii frumosi si sanatosi Special concepute pentru cei mici, siropurile din gama Erbavita sunt 100% naturale si au un gust foarte placut. Fie ca este vorba despre somn linistit, intarirea imunitatii, calmarea colicilor sau combaterea eficienta a...citeste mai mult

 • Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Suplimente pentru un sistem imunitar...

  Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult

 • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

  Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

 • Mierea de albine Mierea de albine

  Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor...citeste mai mult

Comunitate

 • FERRUM HAUSMANN, fiole

  stie cineva unde gasesc fiolele? ca nu am gasit la nicio farmacie ast un rasp.sotul a fost operat de GIST in februarie si nu asimiliaza fier

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK