Clickmed
programare rapida la medic

Fabrazyme, pulbere pentru concentrat pentru solutie perfuzabila

Publicat la data de: 23 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Fabrazyme, pulbere pentru concentrat pentru solutie perfuzabila

Ce este Fabrazyme si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Fabrazyme este indicat pentru tratamentul de substitutie enzimatica pe termen lung la pacientii cu diagnostic confirmat de boala Fabry (deficit de alfa-galactozidaza A).
Fabrazyme este indicat la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 8 ani si peste.

Mod de administrare

Tratamentul cu Fabrazyme trebuie supravegheat de un medic cu experienta in tratarea pacientilor cu boala Fabry sau cu alte boli metabolice ereditare.

Doze

Doza recomandata de Fabrazyme este de 1 mg/kg, administrata la fiecare 2 saptamani, sub forma de perfuzie intravenoasa.

In studiile clinice au fost utilizate scheme alternative de doze. in unul dintre aceste studii, la anumiti pacienti s-a constatat ca, dupa o doza initiala de 1,0 mg/kg, administrata la fiecare 2 saptamani, timp de 6 luni, doza de 0,3 mg/kg administrata la fiecare 2 saptamani poate mentine clearance-ul globotriaozilceramidei (GL-3) din anumite tipuri de celule; cu toate acestea, relevanta clinica pe termen lung a acestor constatari nu a fost stabilita.

Viteza initiala de perfuzie nu trebuie sa fie mai mare de 0,25 mg/min (15 mg/ora), pentru a reduce la minimum riscul aparitiei reactiilor adverse asociate perfuziei. Dupa ce toleranta pacientului este stabilita, viteza perfuziei poate fi crescuta treptat cu fiecare perfuzie ulterioara.

Administrarea perfuziei de Fabrayzme la domiciliu poate fi avuta in vedere in cazul pacientilor care tolereaza bine perfuziile. Decizia de a se permite administrarea perfuziei la domiciliu trebuie luata numai in urma unei evaluari si la recomandarea medicului curant. Pacientii care prezinta reactii adverse in timpul administrarii perfuziei la domiciliu trebuie sa opreasca imediat administrarea perfuziei si sa solicite asistenta medicala.

Este posibil sa fie necesar ca urmatoarele perfuzii sa fie administrate in unitati medicale. La domiciliu, doza si viteza de perfuzie trebuie sa ramana constante; acestea nu trebuie modificate fara supravegherea personalului medical.

Grupe speciale de pacienti

Pacienti cu insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala.

Pacienti cu insuficienta hepatica
Nu au fost efectuate studii la pacientii cu insuficienta hepatica.

Pacienti varstnici
Siguranta si eficacitatea Fabrazyme la pacienti cu varsta peste 65 ani nu au fost stabilite si, in prezent, nu poate fi recomandata nicio schema de doze pentru acesti pacienti.

Copii si adolescenti
Nu au fost efectuate studii la copii cu varsta de 0-7 ani si, in prezent, nu poate fi recomandata nicio schema de doze pentru pacientii din aceasta grupa de varsta, deoarece siguranta si eficacitatea nu au fost inca stabilite. Nu este necesara ajustarea dozei la copii si adolescenti cu varsta de 8-16 ani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate care pune in pericol viata (reactie anafilactica) la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Imunogenitate
Deoarece agalzidaza beta (r-hαGAL) este o proteina recombinanta, este de asteptat ca pacientii a caror activitate enzimatica reziduala este redusa sau inexistenta sa dezvolte anticorpi IgG. Majoritatea pacientilor au dezvoltat anticorpi IgG la r-hαGAL, in general in primele 3 luni de la prima perfuzie cu Fabrazyme. in timp, majoritatea pacientilor seropozitivi participanti la studiile clinice au prezentat fie o tendinta de scadere a titrului (pe baza unei scaderi a titrului ≥ 4 ori intre valoarea maxima masurata si ultima valoare masurata) (40% din pacienti), fie au dezvoltat toleranta imunologica (absenta anticorpilor detectabili a fost confirmata de doua teste de radioimunoprecipitare (RIPA) consecutive) (14% din pacienti) sau au prezentat o valoare in platou (35% din pacienti).

Reactii asociate perfuziei
Pacientii cu anticorpi la r-hαGAL prezinta un risc crescut de a prezenta reactii asociate perfuziei (RAP), definite ca orice eveniment advers asociat, aparut in ziua perfuziei. Acesti pacienti trebuie tratati cu precautie in cazul reluarii administrarii agalzidazei beta. Titrul anticorpilor trebuie monitorizat periodic.

In studii clinice, saizeci si sapte la suta (67%) din pacienti au prezentat cel putin o reactie asociata perfuziei (RAP). Frecventa RAP a scazut in timp. Pacientii care au prezentat reactii asociate perfuziei usoare sau moderate, atunci cand au fost tratati cu agalzidaza beta in cadrul studiilor clinice, au continuat terapia dupa reducerea vitezei de perfuzie (~0,15 mg/min; 10 mg/ora) si/sau tratamentul prealabil cu antihistaminice, paracetamol, ibuprofen si/sau corticosteroizi.

Hipersensibilitate
Ca in cazul oricarui medicament proteic cu administrare intravenoasa, sunt posibile reactii de hipersensibilitate de tip alergic.

Un numar mic de pacienti au prezentat reactii sugestive de hipersensibilitate imediata (Tip I). Daca apar reactii alergice severe sau de tip anafilactic, trebuie luata in considerare intreruperea imediata a administrarii de Fabrazyme si trebuie initiat un tratament corespunzator. Trebuie respectate standardele medicale in vigoare pentru tratamentul de urgenta. intr-un studiu clinic, Fabrazyme reintrodus cu atentie, a fost readministrat tuturor celor 6 pacienti cu anticorpi IgE prezenti sau ale caror teste cutanate au fost pozitive la Fabrazyme. in acest studiu, initierea readministrarii s-a facut cu o doza mica si viteza de perfuzare redusa (1/2 din doza terapeutica, la 1/25 din viteza initiala standard recomandata). Odata ce pacientul tolereaza perfuzia, doza poate fi crescuta pentru a ajunge la doza terapeutica de 1 mg/kg, iar viteza de perfuzie poate fi ajustata prin crestere treptata, lenta, in functie de toleranta.

Pacienti cu boala renala avansata
Efectul tratamentului cu Fabrazyme asupra rinichilor poate fi limitat la pacientii cu boala renala avansata.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au efectuat studii privind interactiunile si nici studii in vitro privind metabolizarea. Din cauza metabolizarii sale, este putin probabil ca agalzidaza beta sa interactioneze cu alte medicamente a caror metabolizare este mediata de citocromul P450.

Fabrazyme nu trebuie administrat in asociere cu clorochina, amiodarona, benochina sau gentamicina, din cauza unui risc teoretic de inhibare a activitatii intracelulare a alfa-galactozidazei.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea agalzidazei beta la gravide.
Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra dezvoltarii embrionare/fetale.
Fabrazyme nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.

Alaptarea
Este posibil ca agalzidaza beta sa fie excretata in lapte. Deoarece nu sunt disponibile date privind efectele asupra nou-nascutilor expusi la agalzidaza beta prin laptele matern, este recomandata oprirea alaptarii cand se administreaza Fabrazyme.

Fertilitatea
Nu au fost efectuate studii pentru a evalua efectele potentiale ale Fabrazyme de afectare a fertilitatii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Fabrazyme poate avea o influenta mica asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in ziua in care se administreaza Fabrazyme, deoarece pot aparea ameteli, somnolenta, vertij si sincopa.

Reactii adverse posibile

Rezumatul profilului de siguranta
Deoarece agalzidaza beta (r-hαGAL) este o proteina recombinanta, este de asteptat ca pacientii a caror activitate enzimatica reziduala este redusa sau inexistenta sa dezvolte anticorpi IgG. Pacientii cu anticorpi fata de r-hαGAL prezinta un risc mai mare de aparitie a reactiilor adverse asociate perfuziei (RAP). La un numar mic de pacienti s-au raportat reactii sugestive pentru hipersensibilitate imediata (de tip I).

Reactiile adverse foarte frecvente au inclus frisoane, febra, senzatie de frig, greata, varsaturi, cefalee si parestezie. saizeci si sapte la suta (67%) din pacienti au prezentat cel putin o reactie adversa asociata perfuziei. Dupa punerea pe piata au fost raportate reactii anafilactoide.

Reactiile adverse raportate in studiile clinice care au inclus in total un numar de 168 pacienti (154 barbati si 14 femei), carora li s-a administrat cel putin o perfuzie de Fabrazyme in doza de 1 mg/kg, la fiecare 2 saptamani, timp de cel mult 5 ani, sunt enumerate in tabelul de mai jos, clasificate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa (foarte frecvente ≥ 1/10, frecvente ≥ 1/100 si < 1/10 si mai putin frecvente ≥ 1/1000 si < 1/100). Aparitia unei reactii adverse la un singur pacient este definita ca mai putin frecventa, din cauza numarului relativ mic de pacienti tratati. Reactiile adverse raportate doar in perioada de dupa punerea pe piata sunt, de asemenea, incluse in tabelul de mai jos la categoria de frecventa „cu frecventa necunoscuta” (care nu poate fi estimata din datele disponibile). Majoritatea reactiilor adverse au fost, in general, usoare pana la moderate ca severitate:

Infectii si infestari
Frecvente: rinofaringita
Mai putin frecvente: rinita.

Tulburari ale sistemului imunitar
Cu frecventa necunoscuta: reactie anafilactoida.

Tulburari ale sistemului nervos
Foarte frecvente: cefalee, parestezie
Frecvente: ameteli, somnolenta, hipoestezie, senzatie de arsura, letargie, sincopa
Mai putin frecvente: hiperestezie, tremor.

Tulburari oculare
Frecvente: lacrimare abundenta
Mai putin frecvente: prurit ocular, hiperemie oculara.

Tulburari acustice si vestibulare
Frecvente: tinitus, vertij
Mai putin frecvente: edem auricular, otalgie

Tulburari cardiace
Frecvente: tahicardie, palpitatii, bradicardie
Mai putin frecvente: bradicardie sinusala.

Tulburari vasculare
Frecvente: hiperemie faciala, hipertensiune arteriala, paloare, hipotensiune arteriala, bufeuri
Mai putin frecvente: extremitati reci.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Frecvente: dispnee, congestie nazala, constrictie faringiana, wheezing, tuse, dispnee exacerbata
Mai putin frecvente: bronhospasm, durere faringo-laringiana, rinoree, tahipnee, congestia cailor respiratorii superioare
Cu frecventa necunoscuta: hipoxie.

Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente: greata, varsaturi
Frecvente: durere abdominala, durere in etajul abdominal superior, disconfort abdominal, disconfort gastric, hipoestezie orala, diaree
Mai putin frecvente: dispepsie, disfagie.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: prurit, urticarie, eruptie cutanata tranzitorie, eritem, prurit generalizat, angioedem, edem facial, eruptie cutanata maculo-papuloasa
Mai putin frecvente: livedo reticularis, eruptie cutanata eritematoasa, eruptie cutanata pruriginoasa, modificarea culorii pielii, senzatie de disconfort la nivelul pielii
Cu frecventa necunoscuta: vasculita leucocitoclastica.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Frecvente: dureri la nivelul extremitatilor, mialgie, durere de spate, spasme musculare, artralgie,
contractura musculara, rigiditate musculo-scheletica
Mai putin frecvente: dureri musculo-scheletice.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Foarte frecvente: frisoane, febra, senzatie de frig
Frecvente: fatigabilitate, disconfort toracic, senzatie de caldura, edeme periferice, durere, astenie, dureri toracice, edem facial, hipertermie
Mai putin frecvente: senzatie de frig si de caldura, afectiune asemanatoare gripei, durere la locul de perfuzare, reactie la locul de perfuzare, tromboza la locul de perfuzare, senzatie generala de rau, edeme.

Investigatii diagnostice:
Cu frecventa necunoscuta: scsdere a saturatiei in oxigen.

In acest tabel, o frecventa ≥ 1% se defineste ca reactii adverse care apar la 2 sau mai multi pacienti.
Terminologia reactiilor adverse are la baza Dictionarul Medical pentru activitati de reglementare (Dictionarul MedDRA)

Reactii asociate perfuziei
Reactiile asociate perfuziei au fost de cele mai multe ori febra si frisoane. Simptomele suplimentare au inclus dispnee usoara sau moderata, hipoxie (scadere a saturatiei in oxigen), constrictie faringiana, disconfort toracic, hiperemie faciala, prurit, urticarie, edem facial, angioedem, rinita, bronhospasm, tahipnee, wheezing, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, tahicardie, palpitatii, dureri abdominale, greata, varsaturi, dureri asociate perfuziei, inclusiv dureri la nivelul extremitatilor, mialgie si cefalee.

Reactiile asociate perfuziei au fost tratate prin reducerea vitezei de perfuzie asociata cu administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, antihistaminice si/sau corticosteroizi. saizeci si sapte la suta (67%) din pacienti au prezentat cel putin o reactie asociata perfuziei. Frecventa acestor reactii s-a redus in timp. Majoritatea acestor reactii pot fi atribuite formarii de anticorpi IgG si/sau activarii complementului. La un numar limitat de pacienti, au fost detectati anticorpi IgE.

Copii si adolescenti
Informatii limitate sugereaza ca profilul de siguranta al tratamentului cu Fabrazyme la pacientii copii si adolescenti (cu varsta peste 7 ani) nu este diferit de cel observat la adulti.

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului.

Supradozaj

In studiile clinice, s-au administrat doze de pana la 3 mg/kg.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare flacon de Fabrazyme contine o valoare nominala de agalzidaza beta de 35 mg. Dupa reconstituire cu 7,2 ml apa pentru preparate injectabile, fiecare flacon de Fabrazyme contine agalzidaza beta 5 mg/ml (35 mg/7 ml). Solutia reconstituita trebuie diluata ulterior.

Agalzidaza beta este o forma recombinanta a alfa-galactozidazei A umane si este produsa prin tehnologia ADN-ului recombinant, utilizand o cultura de celule de mamifer provenite din ovare de hamster chinezesc (COH). Secventa de aminoacizi a formei recombinante, ca si secventa de nucleotide care a codificat-o, sunt identice cu forma naturala a alfa-galactozidazei.

Ambalaj

Pulbere pentru concentrat pentru solutie perfuzabila
Masa compacta liofilizata sau pulbere de culoare alba sau aproape alba

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa: e mai bine sa o previi, nu...

    Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult

  • Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor Remedii de ajutor pentru drenajul...

    Ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de...citeste mai mult

  • Tratament pentru caderea parului Tratament pentru caderea parului

    Generalitati Alopecia sau caderea parului poate afecta atat scalpul, cat si intregul corp. Aceasta poate fi rezultul ereditatii, anumitor medicamente sau poate avea la baza o boala. Barbatii, femeile, dar si copiii pot experimenta pierderea parului. Alopecia se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter