Duomox, comprimate

Prospect Duomox, comprimate

Indicatii
Infectii cauzate de microorganisme sensibile la amoxicilina, ca de exemplu infectiile tractului respirator; infectii urogenitale; infectii gastrointestinale; infectii ale pielii si tesuturilor moi.
Nota: in infectiile generalizate ca sepsisul, meningita, endocardita si peritonita, tratamentul pe cale parenterala este preferat.

Doze si mod de administrare

In infectiile usoare si moderate va fi folosita urmatoarea schema
- pentru adulti si copiii de peste 10 ani: 2 500 - 750 mg sau 3 375 - 500 mg zilnic.
- pentru copiii intre 3 - 10 ani: 2 375 mg sau 3 250 mg zilnic.
- Pentru copiii intre 1 - 3 ani: 2 250 mg sau 3 125 mg zilnic. Pentru infectiile greu accesibile, ca de ex. otita medie acuta bacteriana, se prefera o dozare de trei ori pe zi. In infectiile cronice, recurente si severe, dozajul sus mentionat poate fi marit la 3 750 mg - 1 g zilnic, si in cazul copiilor pana la 60 mg/kg zilnic. Durata tratamentului in infectiile usoare si moderate durata tratamentului este de 5 - 7 zile.
Infectiile streptococice trebuie tratate pe o perioada de minimum 10 zile. Durata tratamentului pentru infectiile cronice si grave si pentru infectiile pentru zonele in care concentratia de antibiotic este redusa, depinde de tabloul clinic. In general, tratamentul trebuie continuat inca 48 de ore de la disparitia simptomelor.
Gonoree (acuta, fara complicatii) 3 g se administreaza intr-o singura doza in combinatie cu 1 g de probenecid.
Pacientii cu insuficienta renala se va reduce doza (cu 15-50%) doar la pacientii al caror clearance de creatinina scade sub 10 ml/min.
Pacientii cu insuficienta hepatica -insuficienta hepatica nu influenteaza timpul de injumatatire al produsului.
Duomox Tablete (Solubile) poate fi administrat inainte, in timpul, sau dupa mese. Duomox Tablete (Solubile) poate fi inghitit intreg cu apa, sau dizolvat in cel putin 20 ml (jumatate de pahar) de apa si amestecat usor inainte de inghitire. Suspensia rezultata are un usor gust de fructe.

Compozitie
Duomox Tablete (Solubile) contin amoxicilina ca ingredient activ, un derivat sintetic al acidului 6-aminopenicilanic. Fiecare tableta contine trihidrat de amoxicilina echivalenta a 125, 250, 500, 750 si 1 000 mg amoxicilina anhidra.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la amoxicilina sau la orice alta beta-lactamaza (peniciline sau cefalosporine). Hipersensibilitate la orice alt ingredient al produsului.

Atentionari speciale
In 5-10% din cazuri, alergia la peniciline este incrucisata cu alergia la cefalosporine; la pacientii cu alergie cunoscuta la cefalosporine se impune prudenta in cazul administrarii antibioticelor din grupa penicilinelor. Pacientii cu mononucleoza infectioasa pot avea frecvent (60 – 100% din cazuri) ca reactie adversa exanteme, a caror cauza nu o reprezinta hipersensibilitatea caracteristica la peniciline. In caz de insuficienta renala doza de amoxicilina trebuie adaptata in functie de gradul insuficientei (clearance-ul creatininei).

Sarcina si alaptarea
In cadrul studiilor preclinice efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efect teratogen. Aparent, analiza unui numar mare de gravide nu a evidentiat efecte malformative sau fetotoxice in cazul administrarii amoxicilinei. Cu toate acestea doar studiile epidemiologice permit verificarea absentei riscului. In consecinta, daca este necesar, amoxicilina poate fi administrata in timpul sarcinii doar dupa analiza raportului risc potential fetal/beneficiu matern. Cantitati foarte mici de amoxicilina se excreta in laptele matern; de obicei, in timpul administrarii produsului alaptarea nu trebuie intrerupta. Totusi, in cazul producerii diareei, candidozei sau aparitiei eruptiei cutanate la sugar se intrerupe fie alaptarea, fie administrarea antibioticului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Masuri de precautie
Pacientii cu mononucleoza infectioasa sau leucemie limfatica pot avea frecvent (60 - 100% din cazuri) ca reactie adversa exanteme, a caror cauza nu o reprezinta hipersensibilitatea caracteristica la penicilina. Aceasta forma de eritrodermie existenta in trecutul pacientilor nu constituie o contraindicatie pentru utilizarea penicilinei. Cazuri serioase si incidental fatale de hipersensibilitate (reactii anafilactice) au fost raportate la pacientii sub terapie cu penicilina. Aceste reactii apar mai des in cazurile persoanelor alergice. Tratamentul cu Duomox trebuie in acest caz intrerupt imediat si inlocuit cu o alta terapie. S-au mai consemnat rezistenta incrucisata, ca si hipersensibilitate incrucisata cu alte peniciline, si uneori cu cefalosporine. Ca si in cazul altor peniciline cu spectru larg, pot aparea suprainfectii. In cazul aparitiei unei diarei severe, se va lua in considerare ca diagnostic colita pseudomembranoasa. In acest caz se vor lua masurile necesare. Se vor lua de asemenea masurile necesare in cazul aparitiei colitei hemoragice sau reactiilor de hipersensibilitate.

Reactii adverse
Tract gastrointestinal -tulburari gastrointestinale, in special diareea si pruritul anal. Rar, apar colitele pseudomembranoase sau hemoragice.
Piele -Reactii alergice ale pielii apar mai des decat in cazul altor peniciline, dar mult mai rar decat in cazul ampicilinei si in general au un caracter maculopapular specific, diferit de aspectul de urticarie care apare in cazul altor peniciline. Rar apar eritem multiform sau sindrom Stevens-Johnson.
Tract urinar -Nefrita interstitiala a fost ocazional observata.
Sange -in rare cazuri s-au consemnat anormalitati (agranulocitoza, anemie hemolitica, trombocitopenie).
Altele -S-au mai consemnat soc anafilactic si edeme angioneurotice.

Supradozaj
In caz de supradozaj pot apare simptome gastrointestinale precum greata, voma si diareea care pot afecta echilibrul hidroelectolitic, neuropsihice, urinare (cristalurie). Ca masuri terapeutice se va induce voma sau se va efectua lavaj gastric urmat de administrare de carbune activ si un laxativ osmotic activ (sulfat de sodiu). Se va restabili balanta hidroelectrolitica. Amoxicilina poate fi eliminata prin hemodializa.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 4 blistere din PVC/AL a cate 5 comprimate.

Producator Astellas Pharma Europe B.V., Olanda

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata Astellas Pharma Europe B.V., Elisabethhof 19, 2353 EW Leiderdorp, Olanda

Data ultimei verificari a prospectului Ianuarie 2006

eficienta
1 vot
efecte secundare
1 vot
pret medicament
1 vot

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

  Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist....citeste mai mult

Comunitate

 • controloc,fromilid,duomox.

  Stie cineva cum se iau controloc20mg,fromilid 500mg si duomox 1000?tratamentul este pentru stomac.ma intereseaza cum se iau si daca se iau pe nemancate?va multumesc

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK