Duomox, comprimate

Prospect Duomox, comprimate

Ce este Duomox si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii cauzate de microorganisme sensibile la amoxicilina, ca de exemplu:

-infectii ale tractului respirator

-infectii urogenitale

-infectii gastrointestinale

-infectii cutanate si ale tesuturilor moi

In infectiile generalizate ca septicemia, meningita, endocardita si peritonita, este recomandat tratamentul pe cale parenterala.

Mod de administrare

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
- Luati comprimatul cu apa, fara sa-l rupeti
sau
- Puneti comprimatul intr-un pahar cu apa si amestecati bine panase dizolva complet. Inghititi
imediat amestecul.
Luati dozele la intervale egale de timp in cursul zilei, lasand cel putin 4 ore intre administrari

Doza uzuala este:

Copii cu greutatea sub 40 kg
Toate dozele sunt calculate in functie de greutatea in kilograme.
Medicul dumneavoastra va va spune cat Duomox trebuie sa-i dati copilului dumneavoastra.
Doza uzuala este de 40 mg pana la 90 mg pentru fiecare kilogram de greutate corporala, pe zi, administrata in doua sau trei doze impartite.
Doza maxima recomandata este 100 mg kilogram de greutate corporala si pe zi.

Adulti, varstnici si copii cu greutatea mai mare sau egala cu 40 kg
Doza uzuala de Duomox este de 250 mg pana la 500 mg de trei ori pe zi sau 750 pana la 1 g la interval de 12 ore, in functie de tipul si severitatea infectiei.

Infectii severe: 750 mg pana la 1 g de trei ori pe zi.

Infectii de tract urinar: 3 g de doua ori pe zi, timp de o zi.

Boala Lyme (o infectie transmisa de capusa): eritem migrator izolat (sstadiu incipient –eruptie inelara rosie sau roz); 4 g pe zi. Manifestari sistemice (stadiu final– simptome mai grave sau daca boala se raspandeste in corp): pana la 6 g pe zi.

Ulcer gastric: o doza de 750 mg sau de 1 g de doua ori pe zi, timp de 7 zile, impreuna cu alte
antibiotice si alte medicamente pentru tratamentul ulcerului gastric.

Pentru prevenirea infectiei inimii in timpul interventiei chirurgicale: doza este diferita in functie de tipul operatiei. Pot fi administrate alte medicamente in acelasi timp. Medicul
dumneavoastra, farmacistul sau asistenta va pot oferi mai multe detalii.
Doza maxima recomandata este de 6 g pe zi.

Probleme cu rinichii
Daca aveti probleme cu rinichii, doza poate fi mai mica decat cea uzuala.

Daca luati mai mult Duomox decat trebuie
Daca ati luat prea mult Duomox, semnele ar putea fi de indigestie (greata, varsaturi sau diaree) sau pot sa apara cristale in urina, sub forma de urina tulbure sau probleme la urinare. Discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil. Luati cu dumneavoastra medicamentul pentru a-l arata medicului.

Daca uitati sa luati Duomox
Daca ati uitat sa luati o doza,luati-o imediat ce va amintiti.
Nu luati urmatoarea doza prea curand, asteptati aproximativ 4 o
re inainte sa luati urmatoarea doza. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Cat timp trebuie sa luati Duomox?
Continuati sa luati Duomox cat timp v-a prescris medicul dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai
bine. Aveti nevoie de fiecare doza pentru a lupta cu infectia.
Daca unele bacterii supravietuiesc, ele pot determina reaparitia infectiei.

Dupa ce terminati tratamentul, daca nu va simtiti bine, trebuie sa va adresati din nou medicului
dumneavoastra.

Aftele (o infectie cu ciuperci in diferite zone ale corpului, care pot cauza senzatie de durere, mancarimi si
o secretie alba) pot sa apara daca Duomox este utilizat pe o perioada lunga. Spuneti medicului
dumneavoastra daca apar aceste simptome. Daca luati Duomox timp indelungat, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande efectuarea de analize suplimentare, pentru a se asigura ca rinichii si ficatul dumneavoastra functioneaza normal sau daca au aparut modificari in sange.

Daca aveti orice alte intrebari cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului
dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la amoxicilina, la oricare dintre excipientii medicamentului sau la alte antibiotice din grupa penicilinelor; mononucleoza infectioasa (risc crescut de reactii cutanate). Precautii

La pacientii tratati cu amoxicilina s-au observat extrem de rar reactii anafilactice. Cu toate ca aceste reactii sunt mai frecvente in cazul formelor farmaceutice cu administrare parenterala, ele pot sa apara si in cazul formelor orale. Aceste reactii apar mai des in cazul persoanelor alergice. In cazul apariţiei reacţiilor anafilactice tratamentul cu Duomox trebuie intrerupt imediat si inlocuit cu o alta terapie.

Ca si la alte peniciline cu spectru largit exista posibilitatea producerii suprainfectiilor. In acest caz, trebuie luate masurile corespunzatoare.

In cazul aparitiei unei diarei severe, se va lua in considerare ca diagnostic colita pseudomembranoasa si se vor lua masurile necesare. Se vor lua de asemenea masurile necesare in cazul aparitiei colitei hemoragice.

Interactiuni medicamentoase

Allopurinol - administrarea concomitenta creste concentratiile serice de amoxicilina si poate creste incidenta eruptiilor cutanate;

Metotrexat - este necesara scaderea dozei de metotrexat, amoxicilina fiind un factor de risc pentru cresterea toxicitatii acestuia, datorita scaderii eliminarii lui renale;

Contraceptive orale - risc crescut de sarcina sau de modificari ale menstruatiei, datorita reducerii circulatiei enterohepatice a metabolitilor estrogeni; se recomanda suplimentar masuri contraceptive nehormonale;

Clororchina - poate sa scada absorbtia amoxicilinei;

Alte medicamente - datorita efectului asupra florei intestinale amoxicilina poate sa afecteze absorbtia altor medicamente;

Antibiotice bacteriostatice (de exemplu cloramfenicol) - pot scadea efectul antibacterian al amoxicilinei.

Probenecidul fenilbutazona, oxifenbutazona si in mai mica masura acidul acetil salicilic, indometacina si sulfinpirazona inhiba secretia tubulara a penicilinelor crescand timpul de injumatatire plasmatica si concentratia plasmatica a acestora.

La doze mari amoxicilina:

-diminueaza rezultatul dozarii glicemiei

-modifica rezultatul dozarii proteinemiei totale prin reactii de culoare

-determina o reactie de culoare fals pozitiva in cazul dozarii glicozuriei prin metoda semi-cantitativa colorimetrica.

Atentionari

In 5-10% din cazuri, alergia la peniciline este incrucisata cu alergia la cefalosporine; la pacientii cu alergie cunoscuta la cefalosporine se impune prudenta in cazul administrarii antibioticelor din grupa penicilinelor.

Pacientii cu mononucleoza infectioasa pot avea frecvent (60 - 100% din cazuri) ca reactie adversa exanteme, a caror cauza nu o reprezinta hipersensibilitatea caracteristica la peniciline.

In caz de insuficienta renala doza de amoxicilina trebuie adaptata in functie de gradul insuficientei (clearance-ul creatininei).

Sarcina si alaptarea

In cadrul studiilor preclinice efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efect teratogen. Aparent, analiza unui numar mare de gravide nu a evidentiat efecte malformative sau fetotoxice in cazul administrarii amoxicilinei. Cu toate acestea doar studiile epidemi ologi ce permit verificarea absentei riscului. In consecinta, daca este necesar, amoxicilina poate fi administrata in timpul sarcinii doar dupa analiza raportului risc potential fetal/beneficiu matern.

Cantitati foarte mici de amoxicilina se excreta in laptele matern; de obicei, in timpul administrarii produsului alaptarea nu trebuie intrerupta. Totusi, in cazul producerii diareei, candidozei sau aparitiei eruptiei cutanate la sugar se intrerupe fie alaptarea, fie administrarea antibioticului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

- manifestari alergice indeosebi urticarie, eozinofilie, edem angioneurotic (Quincke), dispnee, exceptional soc anafilactic;

- eruptii cutanate maculopapuloase de origine alergica sau nu; rar poate apare eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, dermatite buloase sau exfoliative sau exantem pustulos acut generalizat;

- stari patologice digestive: greata, varsaturi, diaree, candidoza;

- rar, au fost raportate alte manifestari alergo-imune: cresterea moderata si tranzitorie a transaminazelor, nefrita interstitiala acuta; anemie hemolitica, leucopenie, trombocitopenie reversibile, prelungirea timpului de sangerare si a timpului de protrombina;

- ca si in cazul altor beta-lactamine au fost raportate rar, aparitia hepatitei si a icterului colestatic;

- rar, poate apare colita pseudomembranoasa sau hemoragica;

- rar, poate apare hiperkinezie, ameteala, convulsii; convulsiile pot apare in special la pacientii cu insuficienta renala sau la cei care primesc doze mari de amoxicilina.

Supradozaj

In caz de supradozaj pot apare simptome gastrointestinale precum greata, voma si diareea care pot afecta echilibrul hidroelectolitic, neuropsihice, urinare (cristalurie).

Ca masuri terapeutice se va induce voma sau se va efectua lavaj gastric urmat de administrare de carbune activ si un laxativ osmotic activ (sulfat de sodiu). Se va restabili balanta hidroelectrolitica. Amoxicilina poate fi eliminata prin hemodializa.

Cum se pastreaza Duomox

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

DUOMOX 250 mg

Un comprimat contine amoxicilina 250 mg (sub forma de amoxicilina trihidrat) si excipienti: celuloza dispersabila, celuloza microcristalina, crospovidona, vanilina, aroma de mandarine, aroma de lamaie, zaharina, stearat de magneziu.

DUOMOX 500 mg

Un comprimat contine amoxicilina 500 mg (sub forma de amoxicilina trihidrat) si excipienti: celuloza dispersabila, celuloza microcristalina, crospovidona, vanilina, aroma de mandarine, aroma de lamaie, zaharina, stearat de magneziu.

DUOMOX 750 mg

Un comprimat contine amoxicilina 750 mg (sub forma de amoxicilina trihidrat) si excipienti: celuloza dispersabila, celuloza microcristalina, crospovidona, vanilina, aroma de mandarine, aroma de lamaie, zaharina, stearat de magneziu.

DUOMOX 1000 mg

Un comprimat contine amoxicilina 1000 mg (sub forma de amoxicilina trihidrat) si excipienti: celuloza dispersabila, celuloza microcristalina, crospovidona, vanilina, aroma de mandarine, aroma de lamaie, zaharina, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: antibiotice beta-lactamice, peniciline cu spectru larg.

Ambalaj

Cutie cu 4 blistere din PVC/AL a cate 5 comprimate.

Fabricant

Astellas Pharma Europe B.V., Olanda

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Astellas Pharma Europe B.V., Elisabethhof 19, 2353 EW Leiderdorp, Olanda

Acest prospect a fost revizuit in ianuarie 2017.

eficienta
1 vot
efecte secundare
1 vot
pret medicament
1 vot

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

  Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist....citeste mai mult

Comunitate

 • controloc,fromilid,duomox.

  Stie cineva cum se iau controloc20mg,fromilid 500mg si duomox 1000?tratamentul este pentru stomac.ma intereseaza cum se iau si daca se iau pe nemancate?va multumesc

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter