Dopamina clorhidrat, solutie injectabila

Prospect Dopamina clorhidrat, solutie injectabila

Ce este Dopamina Clorhidrat si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dopamina este un medicament care stimuleaza inima si actioneaza asupra vaselor de sange, sub forma unui concentrat pentru solutie perfuzabila.

Dopamina actioneaza diferit in functie de doza administrata. Astfel, la doze mici, dopamina mareste fluxul sanguin catre rinichi, iar la doze mari aceasta mareste fluxul sanguin catre muschi, si astfel poate mari eficienta inimii de a pompa sangele.

Dopamina poate fi utilizata pentru a creste presiunea arteriala scazuta la pacientii care:

- au avut un atac de cord;
- au infectii severe;
- au pierdut sange in urma unor accidente;
- au probleme rezultate in urma interventiei chirurgicale,
- tensiune scazuta dupa anestezie peridurala sau rahianestezie.

Dopamina mai poate fi utilizata pentru a ajuta inima sa pompeze sangele mai bine la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva (inima nu mai poate face fata cererilor metabolice ale corpului la presiune venoasa normala).

Medicul dumneavoastra va poate administra Clorhidrat de dopamina si pentru alte boli ce va pot pune in pericol viata.

Mod de administrare

Concentratul pentru solutie perfuzabila Dopamina clorhidrat trebuie sa vi se administreze de catre medicul dumneavoastra sau de catre personalul medical specializat.

Medicul dumneavoastra va va perfuza Dopamina clorhidrat strict intravenos, deoarece determina necroza locala, in perfuzie cu debit constant, dupa diluare cu 250 ml solutie clorura de sodiu 0,9 % sau solutie perfuzabila cu glucoza.

Doza de medicament ce vi se va administra va fi decisa de medicul dumneavoastra in functie de boala dumneavoastra, de greutatea corporala si de raspunsul dumneavoastra la acest tratament. Daca volumul dumneavoastra de sange este scazut, inainte de administrarea dopaminei vi se va face o transfuzie de sange sau plasma sau vi se vor perfuza solutii hemodiluante.

Debitul de administrare al solutiei perfuzabile va fi monitorizat si ajustat in functie de raspunsul dumneavoastra la tratament.

Deoarece acest medicament va va fi administrat in mediu spitalicesc, este practic imposibil sa primiti mai mult sau mai putin decat este nevoie, totusi daca acest lucru va ingrijoreaza, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

In timpul tratamentului cu Dopamina clorhidrat trebuie sa va fie monitorizate presiunea arteriala, debitul cardiac si urinar, si tesuturile adiacente locului de perfuzare, pentru a se verifica modul cum reactionati la acest tratament.

Nu se recomanda administrarea medicamentului la copii cu varsta sub 12 ani.

Daca vi se administreaza mai mult decat din Dopamina clorhidrat

Simptomele supradozajului se manifesta prin tensiune arteriala crescuta si vasoconstrictie periferica. Aceste simptome pot fi rapid reversibile prin reducerea dozei sau intreruperea perfuziei. Daca aceste masuri nu sunt suficiente, trebuie avut in vedere posibilitatea perfuzarii unui blocant a-adrenergic, precum mesilatul de fentolamina.

Daca uitati sa utilizati Dopamina clorhidrat

Acest medicament nu se administreaza regulat, ci numai in caz de nevoie. Nu vi se va administra o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Dupa incetarea administrarii Dopamina clorhidrat

La sfarsitul tratamentului cu Dopamina clorhidrat, doza se reduce progresiv (se injumatateste la fiecare ora).

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu trebuie sa vi se prescrie si sa vi se administreze Dopamina clorhidrat

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de dopamina sau la oricare dintre celelalte componente ale Dopamina clorhidrat;
- daca aveti o tumora care determina o crestere a presiunii sanguine, ca de exemplu feocromocitom - (tumora a glandei suprarenale);
daca aveti probleme cu inima, precum batai ale inimii neregulate sau rapide (in aritmii ventriculare, cardiomiopatie obstructiva, vasoconstrictie periferica cu post-sarcina crescuta);
- daca aveti o glanda tiroida foarte activa ce determina un exces de hormoni tiroidieni circulanti (tireotoxicoza);
- daca vi se administreaza unele anestezice precum halotan;
- la copii cu varsta sub 12 ani.

Precautii

Aveti grija deosebita cand vi se administreaza Dopamina clorhidrat

Inainte sa vi se administreze Dopamina clorhidrat, adresati-va medicului dumneavoastra:

- daca sunteti diabetic, datorita riscului crescut de tulburari ischemice;
- daca aveti sau ati avut probleme cu circulatia sangelui (ateroscleroza sau boli vasculare, leziuni determinate de frig cum sunt degeraturile), trebuie sa fiti monitorizat pentru orice schimbare in temperatura si coloratia degetelor de la maini si picioare;
- daca aveti probleme cu tensiunea arteriala precum tensiune arteriala crescuta;
- daca suferiti de afectiuni ale plamanilor precum insuficienta respiratorie acuta;
- daca aveti o accentuare a activitatii tiroidei;
- daca aveti probleme cu glanda hipofiza, deoarece dopamina poate provoca o scadere a concentratiilor de prolactina in sange.

Vi se va administra dopamina numai sub stricta supraveghere clinica si hemodinamica, corectand in prealabil hipovolemia, hipoxemia, acidoza si eventualele dezechilibre electrolitice. Vi se va administra dopamina cu extrema prudenta, daca ati primit medicamente anestezice prin inhalare precum ciclopropan sau hidrocarburi halogenate, datorita potentialului de aparitie a aritmiilor.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Inainte sa vi se administreze Dopamina clorhidrat, spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau vi se administreaza:

- inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), deoarece acestia potenteaza efectele dopaminei si durata actiunii sale, astfel la pacientii tratati anterior cu IMAO se folosesc doze de 10 ori mai mici.

- ciclopropan, halotan si alte anestezice halogenate, asocierea dopaminei cu acestea favorizeaza aritmiile.

- antidepresive triciclice sau guanetidina, deaorece acestea maresc efectul vasoconstrictor a-adrenergic al dopaminei, iar aceasta antagonizeaza efectul antihipertensiv al guanetidinei.

- solutii alcaline. Solutia de dopamina este incompatibila cu solutiile alcaline.

- blocantele a sau P adrenergice. Efectele cardiace ale dopaminei sunt antagonizate de blocantele receptorilor P-adrenergice, precum propanolol si metoprolol, iar vasoconstrictia periferica cauzata de doze mari de dopamina este antagonizata de blocantele a-adrenergice. Vasodilatatia renala si mezenterica indusa de dopamina nu este antagonizata de blocantele a sau P adrenergice, totusi, la animale, este antagonizat de haloperidol sau alte butirofenone, fenotiazide sau opioide.
gentamicina sulfat, cefalotina sodica, oxacilina sodica. Asocierea dopaminei cu gentamicina sulfat, cefalotina sodica, oxacilina sodica trebuie evitata.

- fenitoina, deoarece administrarea intravenoasa a fenitoinei la pacientii ce primesc dopamina poate determina tensiune arteriala scazuta si bradicardie, daca este absolut necesar se recomanda ca fenitoina sa fie administrata cu foarte multa precautie la acesti pacienti.

- selegilina, deoarece administrarea concomitenta a dopaminei trebuie sa se faca dupa evaluarea atenta a raportului risc-beneficiu, deoarece aceasta asociere mareste riscul de reactii hipertensive.
diuretice, deoarece dopamina poate mari efectul diureticelor.

- alcaloizii de ergot (medicamente folosite in prevenirea si tratarea migrenelor).

Medicamentele simpatomimetice, precum dopamina, figureaza pe lista substantelor dopante, care sunt interzise la sportivi.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti gravida sau alaptati, dopamina va poate fi administrata numai in situatii de urgenta, care va pun in pericol viata si care impun administrarea acestui medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu este cazul. Acest medicament este destinat administrarii in situatii ce pun in pericol viata.

Informatii importante privind unele componente ale Dopamina clorhidrat

Propilenglicolul din compozitia medicamentului, poate provoca simptome asemanatoare celor provocate de consumul de alcool. De asemenea, metabisulfitul de sodiu (E222) poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Acest medicament contine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic „nu contine sodiu". Acest medicament contine 25,35 vol% alcool (etanol). Poate fi daunator persoanelor cu etilism. Acest lucru trebuie avut in vedere la femeile gravide sau care alapteaza, copii si grupuri cu risc crescut cum sunt pacientii cu boli hepatice sau epilepsie.

Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza vreunul din componentele acestui medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dopamina clorhidrat poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt prezentate conform frecventei de aparitie folosind urmatoarea conventie:

Foarte frecvente care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile.

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse.

Frecvente: dureri anginoase, batai neregulate ale inimii, batai ectopice (extrasistole), tahicardie (batai rapide ale inimii), hipotensiune arteriala (tensiune scazuta), vasoconstrictie (ingustare a calibrului vaselor sanguine, prin contractia musculaturii peretilor), greata, varsaturi, durere de cap, dispnee (dificultati de respiratie).

Mai putin frecvente: bradicardie, tulburari de conducere cardiaca, hipertensiune (tensiune crescuta) care apar de obicei la doze foarte mari; complex QRS largit, gangrena ischemica periferica la pacientii cu boli vasculare preexistente manifestata initial prin dureri si schimbari in temperatura si coloratia degetelor de la maini si picioare, azotemie (azotul neproteic din sange), piloerectie („piele de gaina"), diabet insipid (se caracterizeaza prin emisia unei cantitati mari de urina diluata, insotita de sete intensa), midriaza (dilatarea pupilei), extravazarea (trecerea serului din vasele sanguine in tesuturile inconjuratoare) poate provoca necroza locala. Zona afectata trebuie infiltrata cu 5-10 mg mesilat de fentolamina in 10-15 ml solutie clorura de sodiu 0,9 %.

Rare: batai ale inimii neregulate la nivelul ventriculului cu potential letal.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Dopamina clorhidrat

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalaj original.

Din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie administrat imediat.

Nu utilizati Dopamina clorhidrat dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe fiola dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este clorhidratul de dopamina. Un mililitru concentrat pentru solutie perfuzabila contine clorhidrat de dopamina 5 mg.
Celelalte componente sunt: metabisulfit de sodiu (E222), acid maleic, clorura de sodiu, alcool etilic, propilenglicol, apa pentru preparate injectabile.

Ambalaj

Clorhidrat de dopamina ZENTIVA se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora pana la slab galbuie, fara particule vizibile.

Clorhidrat de dopamina ZENTIVA este disponibil in cutii cu 5 sau 10 fiole din sticla bruna cu inel sau cu punct de rupere, continand 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

ZENTIVA SA.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2011

Urmatoarele informatii sunt destinate numai medicilor si personalului medical:

Instructiuni pentru utilizare

Medicamentul este pentru o singura administrare. Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

Posologie si mod de administrare

Clorhidrat de dopamina Zentiva este numai pentru uz parenteral si poate fi administrat numai dupa diluarea solutiei. Se introduce strict intravenos, deoarece produce necroza locala, in perfuzie cu debit constant, dupa diluare cu 250 ml solutie clorura de sodiu 0,9 % sau solutie perfuzabila cu glucoza. Un mililitru concentrat pentru solutie perfuzabila contine 5 mg clorhidrat de dopamina.

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani

Doza se stabileste in functie de starea hemodinamica si greutatea corporala: se incepe cu 2-5 micrograme/kg corp si minut, tinand cont de presiunea arteriala a pacientului, debitul cardiac si urinar.

Se pot administra pana la 20-50 μg/kg corp si minut, crescand progresiv doza, dar numai pentru cazuri foarte grave.

Scaderea debitului urinar, fara aparitia hipotensiunii, indica reducerea dozei. La sfarsitul tratame ntului doza se reduce progresiv (se injumatateste la fiecare ora).

Copii cu varsta sub 12 ani

Siguranta si eficacitatea dopaminei la populatia pediatrica nu au fost stabilite.

Varstnici

Nu se recomanda ajustarea dozelor la populatia geriatrica. Totusi, se recomanda monitorizarea atenta a presiunii arteriale, debitului cardiac si urinar, si a tesuturilor adiacente locului de perfuzare.

Incompatibilitati

Dopamina nu se dilueaza cu solutii ale substantelelor alcaline, precum bicarbonatul de sodiu, deoarece medicamentul este inactivat de aceste solutii. Orice solutie care manifesta incompatibilitate fizica si chimica prin modificarea coloratiei sau precipitare nu trebuie administrata.

Se sugereaza ca amestecul cu solutii continand gentamicina sulfat, cefalotina sodica, cefalotina sodica neutralizata sau oxacilina sodica trebuie evitate, numai daca toate celelalte alternative viabile au fost epuizate.

Amestecul ampicilinei cu dopamina in solutia de glucoza 5% este alcalin si incompatibil, rezultand descompunerea ambelor substante active. Acestea nu trebuie amestecate.

Amestecul dopaminei cu amfotericina B in solutia de glucoza 5% este incompatibil, deoarece se formeaza un precipitat imediat dupa amestecare.

Precautii pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

in uz: in urma diluarii in solutiile recomandate, se poate pastra 24 ore la temperaturi sub 25 grade Celsius. Totusi, din punct de vedere microbiologic, medicamentul trebuie administrat imediat. in caz contrar, perioada si conditiile de pastrare a solutiei diluate sunt responsabilitatea utilizatorului si in mod normal nu trebuie sa fie mai mult de 24 ore la temperaturi de 2-8 grade Celsius, in afara de cazul in care diluarea s-a realizat in conditii aseptice controlate si validate.

eficienta
0 voturi
efecte secundare
0 voturi
pret medicament
0 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

  Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

 • Neurodermatita Neurodermatita

  Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

 • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

  Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

 • Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Totul despre contraceptie – ce...

  Generalitati La ora actuala exista foarte multe metode de contraceptie, insa este important ca femeile sa fie informate asupra avantajelor si dezavantajelor pe care acestea le prezinta si sa aleaga metoda care li se potriveste cel mai bine. Principalele metode...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter