Daltrizen 200 mg - liofilizat pentru solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Daltrizen 200 mg - liofilizat pentru solutie injectabila

Compozitie
dacarbazina 200 mg si excipienti (acid citric si manitol).

Actiune terapeutica
Blocant al sintezei ADN, actionand ca agent alchilant. Produsul are o slaba actiune imunosupresoare. Dupa administrare i.v., substanta circula legata de proteinele plasmatice, se distribuie rapid pe calea umorilor in tesuturi si organe - s-ar parea, preferential in ficat. Dacarbazina traverseaza bariera hemato-encefalica, dar nu se stie sigur daca trece prin placenta sau in laptele matern. Concentratia plasmatica scade in doua faze, timpul de injumatatire pentru prima faza fiind de aproximativ 19 minute si pentru a doua faza de 5 ore. La pacientii cu disfunctii renale si hepatice, timpul de injumatatire este prelungit. dacarbazina este metabolizata de ficat, o parte din metaboliti exercitand inca o activitate antineoplazica. Substanta se elimina pe cale urinara, prin secretie tubulara, fie ca atare, fie sub forma de metaboliti.

Indicatii

Melanom malign, maladia Hodgkin, sarcoame ale tesuturilor moi (leiomiosarcom, fibrosarcom, rabdomiosarcom), neuroblastom.

Contraindicatii
Pacientii cu hipersensibilitate la dacarbazina, cei cu numar de leucocite mai mic de 3.000/mm si trombocite de 100.000/mm, sarcina, femei care alapteaza.

Efecte secundare
Poate provoca simptome gastro-intestinale, greata, varsaturi, anorexie, diaree, stomatita (care pot fi atenuate prin limitarea ingerarii de alimente cu 4-6 ore inainte de administrarea produsului, asigurandu-se totodata o buna hidratare parenterala), dermatologice (rash si eritem), hematologice (leuco si trombocitopenie), efect hepatotoxic (in special in asocierea cu alti agenti antineoplazici), parestezii faciale tranzitorii, alopecie, cresteri ale valorilor TGO si TGP, precum si simptome asemanatoare gripei, febra (39C), mialgii si indispozitie (fenomene care apar la aproximativ 7 zile dupa administrare si se pot repeta la fiecare cura).

Mod de administrare

Pentru administrare se reconstituie cu 20 ml apa distilata pentru preparate injectabile si solutia astfel obtinuta (continand 10 mg dacarbazina/ml) se administreaza intravenos ca atare in timp de aproximativ 1 minut, sau prin perfuzie (diluata in 250 ml glucoza 5% sau solutie de clorura de sodiu 0,9%) in aproximativ 30 minute. Doza va fi strict individualizata de medicul specialist in functie de reactivitatea pacientului, evaluandu-se riscul si beneficiul terapeutic.
In melanomul malign, doza uzuala este de 2-4,5 mg dacarbazina/kg corp/zi timp de 10 zile, cu repetarea curei dupa 4 saptamani sau 250 mg/mm/zi timp de 5 zile, repetandu-se dupa 3 saptamani (mono sau polichimioterapie).
In maladia Hodgkin, doza uzuala la adulti este de 150 mg/mm/zi timp de 5 zile asociat cu alte antineoplazice, cura repetandu-se la 4 saptamani.

Precautii

Produsul trebuie administrat strict i.v.; este necesara supravegherea medicala pe perioada aplicarii tratamentului, in special controlul numarului de leucocite, trombocite si eritrocite; metabolizarea dacarbazinei este influentata de administrarea concomitenta de fenobarbital si fenitoin.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor Normele de igiena privind unitatile...

  CAPITOLUL I - Norme generale ARTICOLUL 1. (1) In unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor se vor asigura conditiile de igiena necesare apararii, pastrarii si promovarii starii de sanatate, dezvoltarii fizice si neuropsihice...citeste mai mult

 • Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Metodologie pentru desfasurarea...

  CAPITOLUL I - Dispozitii generale Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 9 noiembrie 2008 ARTICOLUL 1. Ministerul Sanatatii Publice organizeaza concurs...citeste mai mult

 • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

  Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

 • Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor Remedii de ajutor pentru drenajul...

  Ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter