Clickmed
programare rapida la medic

Corvert, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Corvert, solutie injectabila

Ce este Corvert si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antiaritmic. Agent antiaritmic de clasa III. creste durata potentialului de actiune atrial si ventricular si a perioadei refractare. Determina si o prelungire a intervalului QT, efect ce tine de doza administrata. Legare de proteinele plasmatice: 40%.Mai mult de 80% se excreta urinar si aprox. 20% prin fecale.

Conversie rapida a fibrilatiei atriale sau a flutterului atrial cu debut recent la ritm sinusal. Trebuie stabilit daca beneficiile terapiei cu ibutilid fumarat depasesc riscurile administrarii acestuia. Se foloseste la pacienti post-chirurgie cardio-vasculara.

Mod de administrare

Intravenos
Fibrilatie sau flutter atrial cu debut recent: Pacientii peste 60 kg, initial: 1 mg injectat in 10 min. Pacienti sub 60 kg, initial: 0,01 mg/kg injectat in 10 min. Daca aritmia nu dispare in 10 min de la administrarea dozei initiale (indiferent de greutate), o a doua doza egala cu prima poate fi administrata la 10 min dupa terminarea primei injectari.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Folosirea anumitor antiaritmice din clasa I a (disopiramida, chinidina, procainamida) si a unor antiaritmice din clasa III (amiodarona si sotalol) concomitent cu ibutilidul sau pana la 4 h post-administrare.

Precautii

Poate da aritmii fatale, in special tahicardii ventriculare polimorfe sustinute, de obicei in asociere cu prelungirea intervalului QT (torsada varfurilor). aritmiile pot fi oprite daca sunt tratate la timp. Este esentiala administrarea in timpul monitorizarii EKG continue si de catre personal medical cu experienta in indentificarea si tratarea aritmiilor ventriculare acute, in special a tahicardiilor ventriculare polimorfe. Pacientii cu fibrilatie atriala cu durata de 2-3 zile trebuie sa primeasca tratamentanticoagulant adecvat, de obicei pentru 2 saptamani. Pacientii cu fibrilatie ariala cronica au tendinta de a reveni dupa conversia la ritm sinusal; tratamentul de mentinere a ritmului sinusal implica riscuri. Eficacitatea nu a fost demonstrata la pacienti care au aritmii cu o durata mai mare de 90 zile. Lactatia poate fi continuata in timpul tratamentului. Eficacitatea si siguranta administrarii nu au fost determinate la copii sub 18 ani. Poate fi administrat nediluat sau diluat in 50 ml de NaCl 0,9% sau dextroza 5%. O fiola (1 mg) la 50 ml solutie diluanta formeaza un amestec de 0.017 mg/ml ibutilid si se administreaza in 10 min. Amestecurile cu solutiile diluante aprobate sunt stabile din punct de vedere fizic si chimic pentru 24 h la temperatura camerei si pentru 48 h la rece.
Observatii pentru pacient – familie
Se explica motivele dozarii si de ce trebuie oprita fibrilatia atriala cu debut recent. Revedeti beneficiile si reactiile adverse posibile. Medicamentul poate fi administrat doar IV; pot apare cefalee, palpitatii sau alte aritmii. Se anunta aparitia de dureri toracice, dispnee, furnicaturi ale extremitatilor. Atrageti atentia asupra examenului medical periodic, pentru a determina stabilitatea ritmului.
Evaluarea si controlul terapiei
Investigati debutul aritmiei si simptomele asociate. Monitorizati semnele vitale, Mg si electrolitii, ECG. Observati trecerea la ritm sinusal (de obicei in 30-90 min). Se opreste administrarea cand aritmia este oprita sau in cazul aparitiei tahicardiilor ventriculare sustinute/nesustinute sau a cresterii intervalului QT. Se tine sub observatie cel putin 4 h dupa administrare sau pana ce intervalul QT a revenit la normal.

Supradozarea

- simptome: descarcari ventriculare ectopice sustinute, tahicardie ventriculara monomorfa, bloc AV, tahicardie ventriculara polimorfa nesustinuta.
- tratament: simptomatic.

Interactiuni medicamentoase

Amiodarona. Creste riscul prelungirii perioadei refractare.
Antagonisti ai receptorilor histaminici H1. Creste riscul proaritmogen.
Antidepresive, triciclice si tetraciclice. Creste riscul proaritmogen.
Digoxin. Aritmiile supraventriculare date de ibutilid pot masca cardiotoxicitatea digoxinei.
Chinidina. Creste riscul prelungirii perioadei refractare.
Disopiramida. Creste perioada refractara
Pentotiazina. Creste riscul proaritmogen.
Procainamida. Creste riscul prelungirii perioadei refractare.
Sotalolul. Creste riscul prelungirii perioadei refractare.

Reactii adverse posibile

Cardiovasculare: aritmii cu risc vital, tahicardii ventriculare sustinute sau nesustinute. Inducerea sau agravarea aritmiilor ventriculare. extrasistole ventriculare monomorfe nesustinute, tahicardii sinusale, hipo/hipertensiune, hipotensiune posturala, bloc de ramura, bloc AV, bradicardie, prelungirea segmentului QT, palpitatii, extrasistole supraventiculare, aritmie nodala, insuficienta cardiaca congestiva, ritm idioventricular, tahicardii venticulare monomorfe sustinute.
Diverse: cefalee, greata, sincopa, insuficienta renala.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter