Corlopam, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Corlopam, solutie perfuzabila

Actiune terapeutica
Tratamentul urgentelor hipertensive. Vasodilatator cu actiune rapida; este agonist al receptorilor dopaminergici D1-like si al alfa 2-adrenergici. Determina vasodilatatie la nivelul arterelor periferice, arterelor coronare, renale, mezenterice; paturile vasculare nu raspund uniform.
Eliminare: Aproximativ 5 min la cei cu hipertensiune usoara / moderata.
Concentratie plasmatica stabila: circa 20 min. Este metabolizat la nivel hepatic si este excretat in mare parte in urina.

Indicatii

Urgente hipertensive.

Mod de administrare

Perfuzie iv
Urgente hipertensive: Rata de perfuzie este individualizata, in functie de greutate corporala, de viteza si amploarea efectelor dorite. Dozele variaza de la 0,025 – 0,3 μg/kg/min pentru greutatea de 40 kg la 0,094– 1,13 μg/kg/min pentru greutatea de 150 kg.

Contraindicatii

Utilizarea impreuna cu beta-blocanti. Sensibilitate la sulfat.

Precautii
Utilizati cu precautie in timpul lactatiei si la cei cu glaucom sau hipertensiune intraoculara. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii. Nu administrati in bolus. Majoritatea efectelor determinate de perfuzie se obtin in 15 min. Doza initiala este ajustata la intervale de timp mai mari de 15 min (chiar mai mari atunci cand este atinsa TA dorita). Pentru ajustare, se recomanda cresteri de 0,05-0,1 μg/kg/min. In comparatie cu dozele mari (> 0,3 μg/kg/min), dozele initiale de 0,03-0,1 μg/kg/min se asociaza cu tahicardie reflexa mai puti importanta. Perfuzia poate fi intrerupta brusc sau treptat. Tranzitia la terapia PO se poate face in orice moment dupa ce TA a fost stabilizata prin perfuzie cu fenoldopam. Solutia diluata este stabila in prezenta luminii si a unei temperaturi de 24C (sau mai scazuta). Aruncati orice solutie care nu a fost utilizata in 24 h.
Evaluarea si controlul terapiei: Investigati hipersensibilitatea la sulfati, prezenta glaucomului sau a hipertensiunii intraoculare. Monitorizati SV, ECG, electrolitii, testele functionale hepatice si renale. Cantariti pacientul. Revedeti medicamentele prescrise pentru a va asigura ca nu exista interactiuni nefavorabile. Evitati utilizarea beta-blocantilor. Evaluati afectiunile care ar fi putut determina hipertensiune; apreciati modificarea stilului de viata si continuati terapia pentru a controla TA. Testele de laborator: cresc creatinina, azotemia, glicemia, transaminazele, LDH. Hipokalemie.

Reactii adverse
Cardiovasculare: tahicardie, hipotensiune, modificari ST-T, hipotensiune ortostatica, extrasistole, palpitati, bradicardie, insuficienta cardiaca, boala cardiaca ischemica, infarct miocardic, angina pectorala.
Manifestari generale: cefalee, transpiratii, dureri toracice nespecifice, febra, crampe la nivelul membrelor.
SNC: nervozitate, anxietate, insomnie, ameteli.
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, dureri abdominale sau distensie abdominala, diaree.
Respirator: dispnee, afectiuni ale tractului respirator superior.
Hematologic: leucocitoza, sangerari.
Diverse: reactii la locul injectarii, infectii de tract urinar, oligurie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Peritonita bacteriana spontana Peritonita bacteriana spontana

  Generalitati Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt considerate...citeste mai mult

 • Peelingul chimic Peelingul chimic

  Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

 • Primul ajutor in cazul febrei la copii Primul ajutor in cazul febrei la copii

  Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

 • Tratamentul febrei la copii Tratamentul febrei la copii

  Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter