Codamin p, comprimate

Prospect Codamin p, comprimate

Ce este Codamin P si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie sau severa cu diferite localizari: cefalee, migrene, nevralgii, mialgii, artralgii, algii dentare sau ORL, dismenoree.

Tratamentul simptomatic al starilor febrile, durerilor de gat si tusei din raceala si gripa.

Mod de administrare

Doza recomandata este de un comprimat Codamin P administrat la nevoie; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 4 ore. Doza maxima zilnica este de 3 g paracetamol. Comprimatele trebuie administrate cu un pahar de apa sau cu alte lichide. Nu trebuie utilizat in doze mari sau timp indelungat. Codamin P nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 15 ani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la paracetamol, codeina, cafeina sau la oricare dintre excipienti. Insuficienta hepatocelulara, insuficienta respiratorie, hipersecretie traheo-bronsica, criza de astm bronsic, interventii chirurgicale recente pe caile biliare (codeina creste presiunea biliara), copii cu varsta sub 15 ani.

Precautii

Administrarea indelungata de codeina in doze mari poate duce la o stare de dependenta de tip morfinic.

Sportivii trebuie atentionati ca medicamentul poate pozitiva rezultatele testelor antidoping.

Interactiuni medicamentoase

Se recomanda evitarea asocierii Codamin P cu:

- agonisti-antagonisti morfinici (nalbufina, buprenorfina, pentazocina) datorita riscului declansarii sindromului de abstinenta;
- deprimante ale sistemului nervos central: creste riscul deprimarii sistemului nervos central si a centrilor respiratori;
- anticoagulante: creste riscul hemoragic;
- medicamente inductoare enzimatic si bauturi alcoolice: creste riscul hepatotoxicitatii. Codamin P, prin continutul sau in paracetamol, poate modifica rezultatele dozarii acidului uric si a glicemiei.

Atentionari

Se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa, la varstnici sau debilitati (risc de deprimare respiratorie), in caz de traumatisme craniene (risc de deprimare respiratorie), hipertensiune intracraniana (risc de agravare a hipertensiunii intracraniene), abdomen acut (poate masca simptomatologia clinica), hipotiroidism (risc de deprimare respiratorie si deprimare nervos centrala), hipertrofie de prostata sau stricturi uretrale (retentie de urina).

Sarcina si alaptarea

Datorita prezentei codeinei, Codamin P nu se administreaza in timpul sarcinii si alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Datorita sedarii si scaderii reactivitatii reflexe, Codamin P poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Reactii alergice (prurit, eritem sau urticarie), somnolenta, vertij, greata, varsaturi, deprimare respiratorie, constipatie si dureri abdominale. Cafeina poate determina agitatie, insomnie si palpitatii.

in cazul tratamentului indelungat exista risc de dependenta si de sindrom de abstinenta la intreruperea brusca a medicatiei (datorita codeinei).

Supradozaj

Simptomele supradozajului cu codeina: deprimare acuta a centrilor respiratori (cianoza, bradipnee, apnee), somnolenta, apatie sau chiar coma, mioza, convulsii, semne ale eliberarii de histamina (edem facial, eruptii urticariene, colaps), varsaturi, prurit, retentie de urina, edem pulmonar (rar). Tratamentul recomandat consta in lavaj gastric si administrare de purgative. Daca deprimarea SNC este marcata, se recomanda ventilatie asistata, oxigenoterapie si administrare parenterala de naloxona.

Simptomele supradozajului cu paracetamol: greata, varsaturi, transpiratii, anorexie, paloare, dureri abdominale care apar in primele 24 ore de la ingestie. Evidentierea toxicitatii hepatice prin probe de laborator este posibila doar dupa 48-72 ore de la ingestie. Doze mai mari de 10 g paracetamol (150 mg/kg corp la copii), pot provoca citoliza hepatica ce poate sa evolueze spre necroza ireversibila cu insuficienta hepatocelulara, acidoza metabolica, encefalopatie, coma. Se poate constata cresterea transaminazelor hepatice, lactat-dehidrogenazei, bilirubinei si scaderea timpului de protrombina la 12-48 ore de la ingestie.

Tratamentul intoxicatiei acute cu paracetamol

Lavajul gastric este util daca pacientul este adus la medic in primele 4 ore dupa ingestie. Se pot administra carbune activat sau colestiramina. N-acetilcisteina, antidot specific, administrata in primele 12 ore, inainte ca semnele de afectare hepatica sa fie evidente, are efecte benefice. Initial se administreaza 140 mg N-acetilcisteina/kg oral sau prin sonda nazo-gastrica, apoi 70 mg N- acetilcisteina/kg la 4 ore timp de 3 zile sau mai putin, daca testele hepatice s-au normalizat.

Simptomele supradozajului cu cafeina: tahicardie, extrasistole, palpitatii, tremor.

Cum se pastreazaCodamin P

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine paracetamol 400 mg, cafeina anhidra 23 mg, fosfat de codeina hemihidrat 15 mg si excipienti: celuloza microcristalina, povidona K30, acid stearic, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, amidonglicolat de sodiu.

Grupa farmacoterapeutica: analgezice si antipiretice, anilide (inclusiv combinaţii).

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din folie Al/PVC a cate 10 comprimate.

Fabricant

S.C. Terapia S.A

Str. Fabricii Nr.124, Cluj-Napoca, Judetul Cluj, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Terapia S.A

Str. Fabricii Nr.124, Cluj-Napoca, Judetul Cluj, Romania.

Data ultimei verificari a prospectului Martie 2006.

eficienta
7 voturi
efecte secundare
6 voturi
pret medicament
8 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

  Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist....citeste mai mult

Comunitate

 • dureri de cap si ceafa

  Buna ziua. Ma numesc B. Valentina am 27de ani si de mai bine de 5 luni ma confrunt cu dureri groaznice de cap si ceafa. Primul diagnostic a fost de sinuzita deoarece durerea s-a concentrat la cap + frunte, am luat diverse antibiotice + antiinflamatoare pentru dureri cat timp luam...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter