Clickmed
programare rapida la medic

Citomid, flacoane injectabile

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Citomid, flacoane injectabile

Ce este Citomid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Citomid este un antimitotic care blocheaza mitoza in metafaza, prin legarea de tubulina si inhiba astfel asamblarea microtubulilor.

Vincristina este activa in diverse afectiuni neoplazice, cum ar fi leucemiile, limfoamele, sarcoamele si unele carcinoame. Datorita actiunii sale mielosupresive reduse, Vincristina este folosita pe scara larga in diverse combinatii chimioterapice in tratamentul limfoamelor hodgkiniene si nonhodgkiniene, sarcomul Ewing, rabdomiosarcomul embrionar, tumora Wilms, neuroblastom, precum si in tumori de san, creier, plaman.

Mod de administrare

Vincristina se administreaza intravenos si pentru a evita extravazarea, este de preferat administrarea directa, pe tubul de perfuzie al unei solutii de ser fiziologic. Dozele recomandate pentru copii sunt 1,5 – 2 mg/m2 suprafata corporala sau 50 microg/kg corp, o data pe saptamana.
Dozele recomandate pentru adulti sunt: 1,4 mg/m2 suprafata corporala (maxim 2mg/m2), sau 25-75 microg/kg corp, o data pe saptamana.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Sarcina, alaptare, formele demielinizante ale sindromului Charcot-Marie-Tooth.

Precautii

Datorita constipatiei severe care poate sa apara la administrarea de Vincristina, se poate recomanda administrarea de laxative. Vincristina trebuie administrata cu precautie la pacientii varstnici si dozele trebuie reduse la pacientii cu insuficienta hepatica. Administrarea intratecala a Vincristinei este invariabil letala.

Reactii adverse posibile

Depresia medulara apare mai rar decat in tratamentul cu vinblastina, dar efectele neurologice si neuromusculare sunt mai severe si sunt cele care limiteaza dozele. Toxicitatea neurologica, in particular neuropatia periferica, este cea care limiteaza dozele; neuropatia senzitiva moderata este frecventa, dar nu impune intreruperea tratamentului. Pot sa apara manifestari mai serioase, cum ar fi parestezii, pierderea reflexelor tendinoase, ataxie, foot drop, slapping gait and muscle wasting. Apar frecvent durerile abdominale si constipatia. Nefropatia acuta urica este intalnita, iar alopecia reversibila este frecventa.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Diabetul si scaderea in greutate: cea...

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter