Clickmed
programare rapida la medic

Cexyl , pulbere suspendabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cexyl , pulbere suspendabila

Indicatii
Cefadroxilul este indicat in infectiile cauzate de tulpini sensibile ce pot fi localizate la urmatoarele nivele: tractul respirator superior: otita medie acuta si cronica, sinuzita, faringita, amigdalita, laringita; tract respirator inferior: bronsita acuta si cronica, bronhopneumonie, pneumonie bacteriana; tract urinar: cistita, pielonefrita, anexite, salpingite, uretrita, prostatita; piele si tesut moale: abcese, furuncule, piodermie, impetigo, erizipel, limfadenita, infectii ale ranilor; sistemul osteo-articular: osteomielita, artrite septice.
Cefadroxilul este utilizat in sterilizarea purtatorilor de streptococ beta-hemolitic din zona orofaringiana si in episoadele acute ale afectiunilor cu acest microorganism. Pentru profilaxia reumatismului infectios se prefera penicilinele i.m. Cefadroxilul nu se utilizeaza in infectii sistemice severe, in care alte produse sunt mult mai active.

Doze si mod de administrare

Copii cu functie renala normala: 25 - 50 mg/kg corp/zi, administrat in doza unica sau la 12 ore. Doza poate fi crescuta la 100 mg/kg corp/zi in cazuri grave.
Adulti cu functie renala normala: 1 - 2 g/zi odata sau fractionat in doua doze.
In faringita sau amigdalita cu streptococ beta-hemolitic durata corecta a tratamentului este de 10 zile, iar pentru infectii ale tractului urinar de 7 - 10 zile.

Compozitie
Cexyl 250;Cexyl Forte 500 - capsule continand cantitatea echivalenta de monohidrat de cefadroxil corespunzatoare la 250, respectiv 500 mg cefadroxil anhidru.
Cexyl 125; Cexyl 250; Cexyl 500 - pulbere suspendabila pentru prepararea a 60 ml suspensie orala, continand 1,5g, 3 g, respectiv 6 g cefadroxil anhidru sub forma de monohidrat si excipienti pana la 20 g.
O lingurita dozatoare (5 ml suspensie) contine 125 mg, 250 mg, respectiv 600 mg cefadroxil anhidra sub forma de monohidrat.
Suspensia reconstituita are gust dulce aromat.

Actiune terapeutica
Cefadroxil face parte din clasa cefalosoprinelor de prima generatie. Este un antibiotic sintetic, derivat de cefalosporina C. Are actiune bactericida. Ca si celelalte cefalosporine actioneaza asupra unor receptori specifici - PBP - provocand impiedicarea formarii legaturilor transversale la nivelul polimerului peptidoglicanic din structura peretelui bacterial si activarea autolizinelor acestuia.
Spectrul de activitate cuprinde microorganismele sensibile la cefadroxil, si in special, streptococii beta-hemolitici. Alte microorganisme sensibile la cefadroxil: stafilococi coagulazo-pozitivi si coagulazo-negativi, stafilococi producatori de penicilinaze, pneumococi, bacili difterici, clostridii, Neisseria sp.
Microorganisme mai putin sensibile: E. colisi alte bacterii coliforme, Klebsiella, Proteus mirabilis, Salmonella, Shigella, Moraxella catarrhalis, Bacteroides sp.
Microorganismele sunt inconstant sensibile: Haemophylus influenzae, Citrobacter, Streptococ D, Listeria.
Urmatoarele migroorganisme sunt rezistente: stafilococ meticilino-rezistent, Enterobacter, Proteus indol pozitiv, Pseudomonas, Acinetobacter, Serratia, Providencia. Absorbtia cefadroxilului nu este influentata de administrarea simultana cu alimentele.
La administrare p.o. se absoarbe in proportie de 85 - 90 % in segmentul superior al intestinului subtire. Concentratiile maxime sanguine sunt atinse in 1-2 ore, concentratiile terapeutice se mentin 6 ore, iar valori masurabile au fost detectate si dupa 12 ore de la administrare. La administrarea unei doze de 1 g se atinge o concentratie serica de 26- 33 microg/ml in 90 de minute.
Timpul de injumatatire este de 80 - 90 minute. Legarea de proteinele plasmatice este de 15 - 20%. Difuzeaza rapid in tesuturile si organele moi realizand concentratii terapeutice la nivelul amigdalelor, tesuturilor si secretiilor tractului respirator, secretiilor urechii medii, la nivel cutanat, ocular, la nivelul tesuturilor musculare, a ficatului si a bilei, oaselor si articulatiilor, precum si in urina, la nivelul prostatei si a organelor genitale feminine. Concentratii de cefadroxil atinse in sangele fetal si in fluidul amniotic sunt aproximativ o treime din concentratiile serice materne. Se regaseste si in laptele matern, dar in concentratii mai scazute. Ritmul de epurare este mult mai lent comparativ cu celelalte cefalosporine, astfel incat se poate prelungi intre valul dintre doua administrari pana la 12 - 24 de ore. Se elimina preponderent renal, 90% nemodificat in 24 de ore. Concentratiile realizate in urina sunt de 1 000 mg/ml la 6 ore dupa administrarea unei doze unice de 500 mg cefadroxil. Persoanele cu insuficienta renala avansata prezinta o eliminare intarziata necesitand modificarea dozelor si a intervalelor de administrare.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine; hipersensibilitate la peniciline; atentie la persoanele cu insuficienta renala.

Masuri de precautie
Precautii la persoanele alergice si cu astm. Nu sunt disponibile studii care sa recomande utilizarea cefadroxilului in perioada de sarcina si alaptare. Studiile efectuate pe mai multe specii de animale nu au aratat actiuni teratogene sau embrio-toxice. Se recomanda aruncarea laptelui matern pe tot parcursul tratamentului si doua zile dupa aceea.

Reactii adverse
Este bine tolerat, reactii adverse aparand la 6% din pacienti. Cele mai frecvente sunt: tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale); reactii dermatologice (prurit, eritem, urticarie).
In cazuri foarte rare apar: simptome neurologice (vertij, nervozitate, somnolenta); soc anafilactic; dismicrobisme bacteriene; modificari hematologice (eozinofilia, trombocitopenia, leucopenia).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Glutetimida

    Descriere Glutetimida (2-etil-2-fenil-glutarimida) a fost introdusa la mijlocul anilor '50 si a devenit rapid un drog foarte popular in anii '70 si '80 pentru potentialul sau de abuz. Este un amestec racemic care se prezinta sub forma de cristale incolore sau de...citeste mai mult

  • Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti

    Decizie nr. 11 din 2007 privind organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Publicat in M.Of., Partea I nr. 26 din 14/01/2008 In temeiul ARTICOLUL 510 si al ARTICOLUL 525 lit. j) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul...citeste mai mult

  • Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Bebe 11 luni

    Am fost la doctor pentru ca tuseste noaptea. Numai noaptea, in somn. Tuseste, iar aseara a tusit atat de rau ca a varsat. In cursul zilei nu tuseste deloc. Nu face temperatura, nu i s-a modificat scaunul, nu este palid, doar tuseste, atat!!! Asa ca am mers la doctor, l-a consultat, mi-a spus ca...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter