Ceftazidim, pulbere pentru solutie injectabila

Publicat la data de: 02 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Ceftazidim, pulbere pentru solutie injectabila

Ce este Ceftazidim si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ceftazidim este o cefalosporina bactericida rezistenta la majoritatea beta-lactamazelor si activa asupra unei game largi de germeni gram pozitivi si gram negativi. Este indicata in tratamentul infectiilor unibacteriene sau pluribacteriene, determinate de germeni sensibili. Ca urmare a spectrului larg de actiune, ceftazidime poate fi utilizata singura, ca antibiotic de prima linie, pana la sosirea rezultatului antibiogramei. In tratamentul meningitelor, se recomanda cunoasterea rezultatului antibiogramei, inainte de a se administra ceftazidime ca medicatie unica.

Produsul poate fi utilizat in tratamentul infectiilor determinate de germeni rezistenti la alte antibiotice, ca de exemplu: aminoglicozide si numeroase alte cefalosporine. Daca este necesar, poate fi utilizat in combinatie cu un aminoglicozid sau cu un alt antibiotic beta-lactaminic (de exemplu in prezenta unei neutropenii severe) sau cu un antibiotic activ impotriva anaerobilor, cand se suspicioneaza o infectie cu Bacteroides fragilis.

Indicatiile includ:
Infectii severe sistemice: de exemplu septicemii, peritonite, meningite, infectii la bolnavi imunodeprimati cu tumori maligne, leucemii sau limfoame si la pacientii din serviciile de terapie intensiva cu afectiuni specifice, de exemplu arsuri suprainfectate.

Infectii ale cailor respiratorii: de exemplu pneumonii, bronhopneumonii, pleurezii, empieme, abcese pulmonare, bronsiectazii suprainfectate, bronsite si infectii pulmonare la bolnavii cu fibroza chistica (mucoviscidoza).

Infectii din sfera ORL: de exemplu otite medii, otite externe severe, mastoidite, sinuzite si alte infectii severe ale urechii sau gatului.

Infectii ale tractului urinar: de exemplu pielonefrite acute si cronice, pielite, prostatite, cistite, uretrite (numai de etiologie bacteriana), abcese renale si litiaza renala sau vezicala suprainfectate.

Infectii ale pielii si tesuturilor moi: de exemplu erizipel, abcese, celulite, arsuri si plagi suprainfectate, mastite, ulcere cutanate.

Infectii gastrointestinale, biliare si abdominale: de exemplu colangite, colecistite, empiem vezicular, abcese intraabdominale, peritonite, diverticulite, enterocolite, infectii postpartum si procese inflamatorii pelvine.

Infectii osteoarticulare: de exemplu osteite, osteomielite, artrite septice, bursite suprainfectate.

Dializa: infectii asociate hemodializei, dializei peritoneale si dializei peritoneale cronice ambulatorii.

Mod de administrare

Adulti: Doza de ceftazidime pentru un adult este intre 1 si 6 g pe zi, adica 500 mg, 1 g sau 2 g administrate la 12 sau 8 ore interval. in infectiile urinare si in alte infectii mai putin severe, doza adecvata este de 500 mg sau 1 g la 12 ore interval. in majoritatea infectiilor dozele optime sunt de 1 g la 8 ore sau 2 g la 12 ore. in infectii foarte severe, mai ales la bolnavii imunodeprimati, inclusiv cei cu neutropenie marcata, se indica administrarea de 2 g la interval de 8 sau 12 ore.
Fibroza chistica (mucoviscidoza): La adultii suferind de fibroza chistica, cu functie renala normala si care au infectii pulmonare determinate de Pseudomonas, se vor administra doze mari, cuprinse intre 100-150 mg/kg corp/zi divizate in trei prize. La adultii cu functie renala buna doza de 9 g/zi a putut fi administrata fara riscuri.

Sugari si copii: Doza uzuala la copiii peste doua luni este cuprinsa intre 30-100 mg/kg corp/zi, repartizat in 2-3 prize. La copiii cu fibroza chistica, meningita sau imunodeprimati, dozele cresc pana la 150 mg/kg corp/zi (maximum 6 g/zi) repartizat in 3 prize.

Nou-nascuti si sugari pana la doua luni: Desi experienta clinica este limitata, doza zilnica de 25-60 mg/kg corp divizata in doua prize s-a dovedit eficace. La nou-nascuti timpul de injumatatire poate fi de 3 sau 4 ori mai lung.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine.

Atentionari

Precautie la pacientii cu hipersensibilitate de tip I la penicilina si cefalosporine. Poate determina aparitia colitei pseudomembranoase. Precautie in cazul asocierii cu medicamente nefrotoxice aminoglicozide sau diuretice puternice). Poate determina pozitivarea testului Coombs precum si rezultate fals pozitive la determinarea glucozei urinare. Precautie la femei insarcinate sau care alapteaza.

Reactii adverse posibile

Prurit, eritem, febra, flebite si inflamatie la locul injectarii, diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, cefalee, ameteli, parestezii, candidoze si vaginite, angioedem si reactii anafilactice. Eozinofilii si trombocitoze tranzitorii, cresterea AST, ALT, LDH si fosfatazei alcaline. Cresteri ale valorilor serice ale ureei, azotului si creatininei. Rar, leucopenie, neutropenie, agranulocitoza, trombocitopenie si limfocitoza.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este ceftazidima (sub forma de ceftazidima pentahidrat)
Ceftazidima Hospira este disponibila in urmatoarele concentratii: 1 g şi 2 g.

-Celalalt excipient este carbonatul de sodiu anhidru.

Ambalaj

Ceftazidima 1 g si 2 g este disponibila in flacoane din sticla, sub forma de pulbere sterila.
Fiecare flacon individual este ambalat in cutie.
Acestea sunt furnizate spitalului in ambalaje de 1, 5, 10 sau 25 de flacoane.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala vor pregati injectia sau perfuzia folosind
apa pentru preparate injectabile sau un lichid pentru perfuzie corespunzator. Dupa pregatire,
Ceftazidima are o culoarece variaza de la galben deschis pana la culoarea chihlimbarului.
Acest lucru este perfect normal.

Fabricant

Hospira UK Limited
Queensway
Royal Leamington Spa
Warwickshire
CV31 3RW
Marea Britanie

Hospira Enterprises B.V.
Randstad 22-11, 1316 BN, Almere
Oland

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Hospira UK Limited
Queensway
Royal Leamington Spa
Warwickshire
CV31 3RW
Marea Britanie

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

  Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

 • Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Testele cutanate pentru depistarea...

  Definitie In timpul unui test cutanat alergic, pielea este expusa la o substanta care determina alergie (alergen) si apoi se urmaresc semnele reactiei alergice locale. Impreuna cu istoricul medical al pacientului, testele la alergeni pot confirma daca anumite semne si...citeste mai mult

 • Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Tratamentul tumorilor carcinoide...

  Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in...citeste mai mult

 • Fentanil Fentanil

  Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter