Clickmed
programare rapida la medic

Cefalexina atb, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cefalexina atb, comprimate

Ce este Cefalexina ATB si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cefalexina ATB este eficace numai impotriva anumitor bacterii. De aceea, este utila numai pentru tratarea anumitor infectii:

Infectii bacteriene ale tractului respirator, cum sunt bronsite, amigdalite, infectii ale urechii, infectii ale pielii si infectii ale tractului urinar.

Inainte de inceperea tratamentului, medicul dumneavoastra va va face o serie de teste pentru a identifica microorganismul care a determinat infectia.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Cefalexina ATB exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti, adolescenti si varstnici cu functie renala normala: doza recomandata este cuprinsa intre 1-4 g cefalexina, administrata in 3-4 prize.

In infectiile urinare usoare, necomplicate, in faringite streptococice si in infectii cutanate si ale tesuturilor moi, doza recomandata este de o capsula Cefalexina ATB 250 mg la fiecare 6 ore sau de o capsula Cefalexina ATB 500 mg la fiecare 12 ore.

Doza poate fi crescuta in functie de natura si gravitatea infectiei fara a depasi 4 g cefalexina pe zi.

In cazul infectiilor mai severe, determinate de microorganisme mai putin sensibile, pot fi necesare doze mai mari de cefalexina.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani: 25-50 mg cefalexina/kg si zi la interval de 8 ore, fara a depasi doza de la adult.

Copii cu varsta sub 6 ani: Cefalexina ATB nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 6 ani, datorita formei farmaceutice.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Cefalexina ATB

Luarea oricarui medicament in doze mai mari decat cele recomandate poate avea serioase consecinte. Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Cefalexina ATB, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Simptomele in cazul supradozajului sunt: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree si sange in urina.

Daca uitati sa utilizati Cefalexina ATB

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti. Totusi, daca este momentul pentru doza urmatoare, nu mai luati doza uitata si reveniti la schema de utilizare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate. Este recomandat sa luati medicamentele in fiecare zi, la aceeasi ora (acest lucru va ajuta sa va amintiti sa le luati in mod regulat).

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Cefalexina ATB

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la la cefalexina, la alte cefalosporine, la alte peniciline sau la oricare dintre celelalte componente ale Cefalexina ATB. Semnele unei reactii alergice pot include eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, umflarea fetei, buzelor, gatului (angioedem), dificultate in respiratie; in caz de alergie, intrerupeti utilizarea medicamentului si anuntati-l pe medicul dumneavoastra.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Cefalexina ATB

- daca suferiti de reactii alergice la orice medicament;
- daca suferiti de afectiuni ale rinichilor;
- daca suferiti de afectiuni digestive, cum este colita;
- daca prezentati diaree in timpul tratamentului cu Cefalexina ATB, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra;
- daca vi se efectueaza teste de determinare a glucozei urinare.
- daca tratamentul este de lunga durata, deoarece exista riscul suprainfectiilor bacteriene sau fungice.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

In special, este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare din urmatoarele medicamente:

- probenecid (utilizat pentru tratamentul gutei);
- aminoglicozide sau alte cefalosporine (utilizate tratamentul infectiilor);
- furosemida (medicamente care elimina apa).

Cefalexina ATB poate modifica rezultatul unor teste sanguine, de aceea, informati-l pe medicul dumneavoastra daca luati Cefalexina ATB si urmeaza sa va efectuati teste de sange sau urinare.

Utilizarea Cefalexina ATB cu alimente si bauturi

Luati Cefalexina ATB pe stomacul gol, cu o ora inainte de sau la doua ore dupa masa. Daca observati ca va afecteaza stomacul, luati medicamentul impreuna cu alimente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Cefalexina nu trebuie utilizata in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Cereti sfatul medicului curant.

Alaptarea

Nu alaptati in timp ce luati acest medicament, fara a va adresa in prealabil medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cefalexina ATB nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Cefalexina ATB

Cefalexina ATB contine galben amurg (E 110) si rosu cosenila A (E 124). Pot provoca reactii alergice. Cefalexina ATB contine p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil din compozitia. Pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Reactii adverse posibile

Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, intrerupeti utilizarea Cefalexina ATB si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital:

Reactii adverse foarte grave

Reactii adverse rare

- umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului (angioedem);
- aparitia brusca a unei reactii alergice, cu scurtarea respiratiei, eruptie trecatoare pe piele, respiratie suieratoare si scadere a tensiunii arteriale;
- aparitia de pete sau eruptii cu mancarimi pe pielea de la nivelul picioarelor si bratelor, sau aparitia de eruptii trecatoare severe pe piele, care pot evolua spre vezicule, cu descuamari (necroliza epidermica toxica);
- diaree apoasa sau cu sange.

Reactii adverse frecvente

- greata si diaree.

Reactii adverse mai putin frecvente

- modificari ale testelor de sange care evalueaza modul cum functioneaza ficatul dumneavoastra;
- cresterea numarului anumitor globule albe.

Reactii adverse rare

- probleme ale sangelui: scaderea numarului diferitelor celule ale sangelui (care determina simptome care pot include aparitia de noi infectii si invinetire sau sangerare usoara), cresterea numarului unor celule mici care sunt necesare pentru formarea cheagurilor de sange; anemie hemolitica, un tip de anemie care poate fi severa si este determinata de distrugerea globulelor rosii;
- durere de cap, ameteli;
- dureri abdominale, varsaturi, indigestie, inflamatia intestinelor care determina diaree severa si dureroasa (colita pseudomembranoasa);
- inflamatia rinichilor;
- probleme genitale si la nivelul anusului: mancarimi si inflamatia vaginului (vaginita);
- oboseala;
- inflamatia ficatului si colorarea in galben a pielii si a albului ochilor (icter);

Alte reactii adverse (cu frecventa care nu poate fi estimata din datele disponibile)

- durere sau inflamatie la nivelul articulatiilor;
- infectii datorate de alti microbi. De exemplu poate sa apara candidoza;
- febra;
- halucinatii, agitatie, confuzie.

Daca urmeaza sa vi se efectueze un test de sange sau de urina, spuneti asistentei care va ia probade sange sau de urina ca luati Cefalexina ATB, deoarece acest lucru va poate afecta rezultatele testelor.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Cefalexina ATB

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Cefalexina ATB dupa data de expirare inscrisa pe amabalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cefalexina ATB 250 mg

Substanta activa este cefalexina. O capsula contine cefalexina 250 mg sub forma de cefalexina monohidrat 271 mg.
Celelalte componente sunt: continutul capsulei-stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc; capac-dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), galben amurg (E 110), albastru stralucitor FCF (E 133), rosu cosenila A (E 124), gelatina; corp-dioxid de titan (E 171), gelatina, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil.

Cefalexina ATB 500 mg

Substanta activa este cefalexina. O capsula contine cefalexina 500 mg sub forma de cefalexina monohidrat 542 mg.
Celelalte componente sunt: continutul capsulei-stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc; capac-dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), galben amurg (E 110), albastru stralucitor FCF (E 133), rosu cosenila A (E 124), gelatina; corp-dioxid de titan (E 171), gelatina, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil.

Ambalaj

Cefalexina ATB 250 mg

Capsule gelatinoase de marime 1, de culoare alb opac (corp) si verde opac (capac), continand o pulbere granulata de culoare alba sau aproape alba.

Dimensiunile ambalajului:

Cefalexina ATB 250 mg este disponibila in cutie cu 2, respectiv 100 blistere a cate 10 capsule Cefalexina ATB 500 mg

Capsule gelatinoase de marime 0, de culoare alb opac (corp) si verde opac (capac), continand o pulbere granulata de culoare alba sau aproape alba.

Dimensiunile ambalajului:

Cefalexina ATB 500 mg este disponibila in cutie cu unul, respectiv 100 blistere a cate 10 capsule

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

S.C. Antibiotice S.A.

Str. Valea Lupului nr.1, 707410

Iasi, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie 2009

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • Gripa, Bronsita sau ce?

    Buna ziua, la mijlocul lui ianuarie am fost racita(aveam febra, ma durea gatul, aveam amigdale marite) si am luat tratament adecvat-paracetamol, fervex, strepsils. Dupa nici o saptamana am inceput sa tusesc sec si ma durea pieptul si spatele tot in zona toracica. Am vorbit cu un medic si mi-a...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter