Clickmed
programare rapida la medic

Bivacyn, unguent oftalmic

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bivacyn, unguent oftalmic

Ce este Bivacyn si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Medicamentul are un larg spectru antibacterian, datorat suprapunerii spectrelor neomicinei si bacitracinei. Bivacyn este utilizat pentru tratamentul extern al majoritatii infectiilor cauzate de bacterii gram pozitive si gram negative. Administrat in uz extern, practic nu este absorbit, deci nu are actiune sistemica.

In dermatologie: piodermita epidermica (impetigo) si epidermocutanata (foliculite), dermatopatii suprainfectate de diferite etiologii (eczema vulgara, pruridermatite constitutionale cronice alergice, dermatite seboreice cu infectie bacteriana secundara si stasis dermatitis), ulceratii suprainfectate de diverse etiologii (tumori ulcerate, ulceratii datorate insuficientei circulatorii), eritrasma, dermatopatii bacteriene (Ecthyma gangrenosum, Anthrax), prevenirea infectiilor piococice in unele dermatopatii frecvent asociate cu suprainfectii (Herpes simplex, Herpes zoster, intepaturi de insecte).
In oftalmologie: blefarite, dacriocistite, hordeolum, conjunctivite acute, ulcere corneene, keratoconjunctivite, blefaroconjunctivite. Bivacyn este, de asemenea, utilizat in chirurgie si in otorinolaringologie.

Mod de administrare

Unguent: Se va aplica pe zona afectata de 2-4 ori pe zi.
Unguent oftalmic: Se va aplica unguentul din tub cu varful aplicatorului pe pleoape intr-un strat subtire de 2-5 ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la neomicina si alte aminoglicozide, bacitracina si alti ingredienti din aceasta combinatie. Nu se foloseste in tratamentul afectiunilor urechii externe, daca timpanul este perforat.

Precautii

Poate aparea absorbtie sistemica ca urmare a aplicarii pe suprafete mari (> 20%) pe rani, arsuri sau ulceratii. Deoarece absorbtia se poate face prin piele, Bivacyn se va folosi cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala, intrucat poate creste riscul de nefrotoxicitate si ototoxicitate. Tratamentul cu Bivacyn va fi intrerupt la aparitia semnelor de iritatie a pielii sau hipersensibilitate.
Setul de preparare al solutiei extemporanee include un flacon continand amestecul de antibiotice sub forma de pudra si un flacon de 10 ml solvent. Solutia va fi preparata in conditii aseptice, chiar inainte de utilizare. Solutia preparata va fi folosita in urmatoarele 3 saptamani.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au semnalat.

Sarcina si alaptarea

Bivacyn nu va fi utilizat in timpul sarcinii si lactatiei, exceptand cazurile in care este strict indicat. Datorita riscului absorbtiei sistemice asociat utilizarii externe, aceasta combinatie nu se va folosi pe suprafete mari pentru o durata indelungata. Medicamentul nu va fi lasat la indemana copiilor.

Reactii adverse posibile

Reactii de hipersensibilitate la substantele active. Iritatii ale pielii, edem, prurit, urticarie, dermatite de contact, suprainfectii. Efecte secundare sistemice asociate utilizarii externe sunt improbabile, totusi sunt posibile (ototoxicitate, nefrotoxicitate).

Informatii suplimentare

Compozitie

Un gram de unguent oftalmic contine 3 500 u.i. de neomicina sub forma de sulfat de neomicina si 250 u.i. de bacitracina.

Ambalaj

Tub aerosol cu 200 g pudra; cutii din material plastic cu 5 g si 30 g pudra; cutii din material plastic continand 50 g pulbere sterila; tub cu 30 g unguent; tub cu 3,5 g unguent oftalmic; set continand un flacon cu pudra si un flacon cu solvent (10 ml) pentru prepararea solutiei extemporanee.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Keratoconjunctivita sicca

    Generalitati Pentru ca ochii sa isi mentina sanatatea iar vederea sa fie optima, la suprafata globilor oculari exista in permanenta un strat fin de lichid (lacrimi). Keratoconjunctivita sicca este o boala caracterizata printr-o productie anormala (din punct de vedere...citeste mai mult

  • Abraziunile corneene

    Generalitati Abraziunea corneeana este probabil una dintre ele mai frecvente leziuni oculare si de asemenea, una din cele mai neglijate. Ea consta de fapt in lezarea prin zgarierea, oricat de fina, a epiteliului corneean, pierzandu-se astfel integritatea corneei....citeste mai mult

  • Trahomul – conjunctivita granuloasa

    Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

  • Informatii esentiale despre sindromul Sjogren

    Generalitati Sindromul Sjogren este o afectiune a sistemului imun ce afecteaza intregul organism si care este caracterizata prin infiltrarea limfocitara cronica a organelor cu secretie exocrina. In cadrul acestei boli celulele imune ataca si ajung in final sa distruga...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Blefaroconjunctivita

    as vrea sa stiu daca s-a vindecat cineva de aceasta boala a ochilor - si ce a facut pt asta. am 3 luni de cand ma chinui cu tot felul de picaturi si geluri, si degeaba. multumesc!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter