Azarga

Publicat la data de: 11 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Azarga

Ce este Azarga si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Azarga este utilizat pentru a reduce presiunea intraoculara (presiunea din interiorul ochiului). Se utilizeaza la adultii care sufera de glaucom cu unghi deschis (o afectiune in care presiunea din ochi creste deoarece fluidele nu se pot drena din ochi) sau hipertensiunea intraoculara (cand presiunea din ochi este mai mare decat in mod normal). Azarga se utilizeaza atunci cand tratamentul cu un medicament care contine numai o singura substanta activa a fost testat, dar nu a redus suficient presiunea intraoculara. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Cresterea presiunii intraoculare deterioreaza retina (suprafata sensibila la lumina care tapeteaza fundul ochiului) si nervul optic care transmite semnalele de la retina la creier. Aceasta poate conduce la afectarea severa a vederii si chiar la orbire. Prin scaderea presiunii, Azarga reduce riscul aparitiei acestor leziuni. Azarga contine doua substante active, brinzolamida si timolol. Cele doua substante actioneaza prin reducerea producerii de umoare apoasa (fluidul apos din interiorul ochiului) prin mecanisme diferite. Brinzolamida este un inhibitor al anhidrazei carbonice, care actioneaza prin blocarea unei enzime denumite anhidraza carbonica, responsabila de producerea ionilor bicarbonat din organism. Bicarbonatul este necesar pentru producerea umorii apoase. Brinzolamida a fost autorizata in Uniunea Europeana (UE) sub denumirea de Azopt din 2000. Timolol este un beta-blocant folosit frecvent in tratamentul glaucomului inca din anii 1970. Efectul combinat al celor doua substante este mai mare decat in cazul utilizarii separate a oricareia dintre cele doua substante.

Mod de administrare

Utilizare la adulti, inclusiv varstnici

Doza este de o picatura AZARGA in sacul conjunctival al ochiului(ochilor) afectat(afectati), de doua

ori pe zi.

Dupa administrare, se recomanda ocluzia nazolacrimala sau inchiderea usoara a pleoapelor. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, medicamentele trebuie administrate separat la interval de cel putin 5 minute.

Daca este omisa o doza, tratamentul trebuie continuat cu doza urmatoare, dupa cum s-a planificat initial. Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura in ochiul(ochii) afectat(afectati), de doua ori pe zi.

La substituirea unui alt medicament oftalmic antiglaucomatos cu AZARGA, administrarea celuilalt medicament trebuie intrerupta, iar tratamentul cu AZARGA trebuie instituit incepand din ziua urmatoare.

Copii si adolescenti

AZARGA nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta mai mica de 18 ani

datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Utilizarea in insuficienta hepatica si renala

Nu au fost efectuate studii cu AZARGA sau cu timolol 5 mg/ml picaturi oftalmice la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala. La pacientii cu insuficienta hepatica sau la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata nu este necesara ajustarea dozei.

AZARGA nu a fost studiat la pacienti cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Fructele in timpul dietei - de ajutor sau nu? Fructele in timpul dietei - de ajutor...

  Scaderea in greutate necesita rabdare, control si renuntarea la unele alimente, pentru a ajunge la obiectivul dorit. E necesar sa te implici in activitati fizice si cel mai important, sa ai o dieta sanatoasa. citeste mai mult

 • Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada Anxietatea asociata COVID-19 poate...

  Cu totii ne aflam in mijlocul unei crize globale de sanatate ce ne afecteaza bunastarea fizica si mintala. Pe masura ce timpul trece, numarul oamenilor stresati din aceasta cauza devine tot mai mare. Izolarea, carantina si teama de necunoscut sunt doar cateva elemente ce...citeste mai mult

 • Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei Cele mai bune activitati zilnice care...

  Este cunoscut faptul ca persoanele ce au activitati variate in rutina lor zilnica se simt mai fericite. Totusi, pandemia COVID-19 a modificat foarte mult rutina avuta de majoritatea persoanelor, iar acest lucru vine la pachet cu un nivel crescut de stres. Astfel,...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter