Clickmed
programare rapida la medic

Azarga

Publicat la data de: 11 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Azarga

Ce este Azarga si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Azarga este utilizat pentru a reduce presiunea intraoculara (presiunea din interiorul ochiului). Se utilizeaza la adultii care sufera de glaucom cu unghi deschis (o afectiune in care presiunea din ochi creste deoarece fluidele nu se pot drena din ochi) sau hipertensiunea intraoculara (cand presiunea din ochi este mai mare decat in mod normal). Azarga se utilizeaza atunci cand tratamentul cu un medicament care contine numai o singura substanta activa a fost testat, dar nu a redus suficient presiunea intraoculara. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Cresterea presiunii intraoculare deterioreaza retina (suprafata sensibila la lumina care tapeteaza fundul ochiului) si nervul optic care transmite semnalele de la retina la creier. Aceasta poate conduce la afectarea severa a vederii si chiar la orbire. Prin scaderea presiunii, Azarga reduce riscul aparitiei acestor leziuni. Azarga contine doua substante active, brinzolamida si timolol. Cele doua substante actioneaza prin reducerea producerii de umoare apoasa (fluidul apos din interiorul ochiului) prin mecanisme diferite. Brinzolamida este un inhibitor al anhidrazei carbonice, care actioneaza prin blocarea unei enzime denumite anhidraza carbonica, responsabila de producerea ionilor bicarbonat din organism. Bicarbonatul este necesar pentru producerea umorii apoase. Brinzolamida a fost autorizata in Uniunea Europeana (UE) sub denumirea de Azopt din 2000. Timolol este un beta-blocant folosit frecvent in tratamentul glaucomului inca din anii 1970. Efectul combinat al celor doua substante este mai mare decat in cazul utilizarii separate a oricareia dintre cele doua substante.

Mod de administrare

Utilizare la adulti, inclusiv varstnici

Doza este de o picatura AZARGA in sacul conjunctival al ochiului(ochilor) afectat(afectati), de doua

ori pe zi.

Dupa administrare, se recomanda ocluzia nazolacrimala sau inchiderea usoara a pleoapelor. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, medicamentele trebuie administrate separat la interval de cel putin 5 minute.

Daca este omisa o doza, tratamentul trebuie continuat cu doza urmatoare, dupa cum s-a planificat initial. Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura in ochiul(ochii) afectat(afectati), de doua ori pe zi.

La substituirea unui alt medicament oftalmic antiglaucomatos cu AZARGA, administrarea celuilalt medicament trebuie intrerupta, iar tratamentul cu AZARGA trebuie instituit incepand din ziua urmatoare.

Copii si adolescenti

AZARGA nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta mai mica de 18 ani

datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Utilizarea in insuficienta hepatica si renala

Nu au fost efectuate studii cu AZARGA sau cu timolol 5 mg/ml picaturi oftalmice la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala. La pacientii cu insuficienta hepatica sau la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata nu este necesara ajustarea dozei.

AZARGA nu a fost studiat la pacienti cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Dezechilibrele hormonale si cancerul Dezechilibrele hormonale si cancerul

    Sistemul endocrin este alcatuit din glande endocrine dar si organe, care indeplinesc si alte roluri pe langa cea endocrina. Aceste glande endocrine si organe cu functie endocrina produc substante, care ajung in circulatia sangvina si actioneaza la distanta.citeste mai mult

  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter