Clickmed
programare rapida la medic

Aminosteril n hepa 5

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aminosteril n hepa 5

Indicatii:
Aport de aminoacizi ca parte a regimului de nutritie parenterala in forme severe de insuficienta hepatica cu sau fara encefalopatie hepatica, atunci cand alimentatia orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata.

Contraindicatii:
Asemanator celorlalte solutii care contin aminoacizi, administrarea Aminosteril N-Hepa 5% este contraindicata in urmatoarele situatii:
- dezechilibre ale metabolismului aminoacizilor,
- acidoza metabolica,
- hiperhidratare,
- hiponatremie,
- hipokaliemie,
- insuficienta renala,
- insuficienta cardiaca decompensata,
- soc, hipoxie.

Administrare:
A se administra numai in perfuzie intravenoasa.

In absenta altor recomandari, doza este de: 1 - 1,25 ml/kg si ora, echivalent la 0,08 - 0,1 g aminoacizi/kg si ora.
Viteza maxima de perfuzare este de: 1,25 ml/kg si ora, corespunzand la 0,1 g aminoacizi/kg si ora.
Doza zilnica maxima este de: 1,5 g aminoacizi/kg, corespunzand la 18,75 ml/kg sau 1300 ml pentru o persoana cu greutatea de 70 kg.

Atentionari:
Trebuie monitorizate echilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic.

Monitorizarea paraclinica trebuie sa includa si determinarea glicemiei, proteinemiei, creatininemiei si a parametrilor functiei hepatice.

Daca este necesar, se vor administra electroliti si carbohidrati in doze adecvate, in perfuzie intravenoasa, utilizand un "bypass" sau realizand un amestec intr-o punga de tipul "all-in-one".

Datorita compozitiei sale speciale, utilizarea Aminosteril N-Hepa 5% in alte indicatii terapeutice decat cele recomandate poate produce dezechilibre ale aminoacizilor si tulburari metabolice severe.

Alegerea unei cai venoase periferice sau centrale pentru perfuzarea solutiei depinde de osmolaritatea finala a amestecului. Limita general acceptata a valorii osmolaritatii in cazul perfuzarii pe vena periferica este de aproximativ 800 mosm/l. Aceasta limita variaza considerabil in functie de varsta, starea generala a pacientului si calitatea venelor periferice.

Pentru a reduce riscul de tromboflebita in cazul administrarii printr-o vena periferica, se recomanda examinarea frecventa a locului de administrare.

Reactii adverse:
In cazul administrarii printr-o vena periferica, asemanator tuturor solutiilor perfuzabile hipertone, poate apare tromboflebita.

Daca medicamentul este administrat corect, nu apar alte reactii adverse.

Supradozaj:
Aminosteril N-Hepa 5% este o solutie de aminoacizi pentru nutritia parenterala. Producerea intoxicatiei acute este putin probabila daca solutia este administrata conform recomandarilor.

O perfuzare prea rapida printr-o vena periferica poate produce tromboflebita (atentie la osmolaritatea solutiei).

In caz de supradozaj, la unii pacienti pot apare greata, varsaturi, frisoane si pierderi renale de aminoacizi. Aparitia acestor simptome depinde de gradul de extindere al modificarilor patologice preexistente si gradul insuficientei hepatice.

La aparitia simptomelor de supradozaj, se reduce viteza de perfuzare sau se intrerupe perfuzarea.

Sarcina si alaptarea:
Nu au fost efectuate studii specifice pentru evaluarea sigurantei administrarii Aminosteril N-Hepa 5% in sarcina sau alaptare. Totusi, experienta clinica cu alte solutii parenterale de aminoacizi, de acelas tip nu a adus dovezi cu privire la un posibil risc pentru femeia gravida sau care alapteaza.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei

    Bucuresti, 19 Mai 2008 – Astazi, 19 mai 2008, oamenii din intreaga lume marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei. Ziua Mondiala a Hepatitei este initiata si organizata de Alianta Mondiala pentru Hepatita, o coalitie globala care cuprinde peste 200 de asociatii de...citeste mai mult

  • 13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii 13 modalitati rapide de autoevaluare...

    Investigatii simple pentru evaluarea sanatatii organismului Chiar daca o persoana merge anual la consult medical fizic si isi face analize de sange, nu poate depista intotdeauna potentialele probleme de sanatate. De fapt, anumite teste rapide pentru evaluarea...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

    Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in...citeste mai mult

  • Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Sunteti pregatiti pentru sezonul...

    Generalitati Atunci cand simptomele alergiei nazale va deranjeaza primavara, la sfarsitul verii sau toamna, este foarte probabil sa fiti alergici la polen. La declansarea manifestarilor ar putea contribui chiar si zona in care locuiti sau vremea locala....citeste mai mult

Comunitate

  • icter mecanic

    Buna ziua! bunica mea a fost operata acum 2 sapt de pietre la fiere, totodata, i s-a mai descoperit si un chist la ficat, care a fost indepartat o data cu fierea. La o saptamana dupa interventie (a fost laparoscopica) a inceput sa se simta foarte rau. Am dus-o la spital si i s-a spus ca are icter...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter