Clickmed
programare rapida la medic

Ambrohexal, sirop

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ambrohexal, sirop

Ce este Ambrohexal si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni acute si cronice ale tractului respirator cu modificari patologice ale mucusului ca: bronsite acute si cronice, bronsita astmatiforma, astm bronsic cu tulburari in eliminarea secretiei, bronsiectazii, in sustinerea secretolizei in cazul inflamatiilor spatiului nasofaringian.

Mod de administrare

Doze individuale si doze zilnice. La adulti si copii peste 12 ani se administreaza 2 masuri de 2-3 ori/zi in primele 2-3 zile, apoi 2 x 2 masuri zilnic sau 3 x 1 masuri, zilnic. Doza pentru adulti poate creste pana la 2 x 4 masuri/zi, daca se doreste cresterea eficacitatii.
Copii sub 2 ani: 2 x 1/2 masura zilnic.
Copii 2-5 ani: 3 x 1/2 masura zilnic.
Copii peste 5 ani: 2 - 3 x 1 masura zilnic.
Atentie! In caz de insuficienta renala severa, cantitatea de ambroxol metabolizat in ficat poate creste. De aceea, doza de intretinere trebuie scazuta corespunzator sau intervalul dintre administrari, crescut.
Siropul se administreaza de obicei dupa mese. Ambalajul contine o masura cu gradatii la 2,5 ml si 5 ml. Durata tratamentului este determinata individual in concordanta cu indicatiile si evolutia bolii. Efectul secretolitic al ambroxolului este marit de aportul de lichide.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se administreaza in cazuri de hipersensibilitate la ambroxol sau la una dintre componente. Datorita unei posibile congestionari a secretiei, ambroxolul trebuie administrat cu grija speciala in cazul tulburarii activitatii bronhomotorii si volumului marit de secretie (in asociatie cu sindromulmalign ciliar).

Interactiuni medicamentoase

Administrarea concomitenta de Ambrohexal si antibiotice (amoxicilina, cefuroxima, eritromicina, doxicilina) duce la cresterea concentratiei de antibiotice la nivelul pulmonar.
Ambrohexal nu se administreaza concomitent cu antitusive si/sau cu substante care scad secretia bronsica (de exemplu, de tip atropinic), aceste asocieri fiind nejustificate.
Nu s-au semnalat alte interactiuni medicamentoase cu relevanta clinica.

Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alt medicament – chiar si din cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Cu toate ca nu a fost observat un efect embrio -/fetotoxic in experimentele pe animale, chiar la doze mari, ambroxolul trebuie administrat numai in cazuri absolut necesare in sarcina, in special in primul trimestru. La fel si in perioada de alaptare.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu se cumosc

Reactii adverse posibile

Rar, cazuri de intoleranta. Au fost observate reactii la nivelul pielii si mucoasei, prurit facial, dispnee, cresterea temperaturii cu tremuraturi. Rareori, tulburari gastrointestinale (dureri abdominale, greata si constipatie); uscaciunea gurii si cailor aeriene; cresterea secretiei mucusului (sialorrhoea), rhinorrhoea (cresterea secretiei nazale); disurie.
Au fost raportate cazuri izolate de severe reactii acute de hipersensibilitate (soc anafilactic). Datorita continutului in metabisulfit de sodiu (agent de conservare), pot aparea reactii de hipersensibilitate cu urmatoarele simptome, in special la pacientii astmatici: varsaturi,diaree,respiratie intretaiata (icnita), criza acuta de astm,soc. Aceste reactii pot fi individualizate din diferite motive si pot ajunge pana la coma.

Cum se pastreaza Ambrohexal

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Componente active farmacologic, dupa tip si cantitate: 5 ml de sirop contin 15 mg ambroxol hidroclorid.
Componente aditionale dupa tip (excipienti): acid benzoic, acid citric, glicerina, ciclamat de sodiu, hidroxid de sodiu, metabisulfit de sodiu, polividon, sorbitol, apa purificata, aromatizanti.
Recomandare pentru diabetici: 1 lingurita dozatoare (corespunzator la 5 ml sirop) contine 1,75 g sorbitol.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din PP/Al a cate 10 comprimate

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Suplimente pentru un sistem imunitar...

    Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult

  • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

    Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

  • Mierea de albine Mierea de albine

    Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor...citeste mai mult

  • Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Indulcitorii naturali - care sunt...

    Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter