Clickmed
programare rapida la medic

Adenuric

Publicat la data de: 21 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Adenuric

Ce este Adenuric si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul hiperuricemiei cronice in bolile asociate cu depunerea de urati (inclusiv tofus gutos si/sau artrita gutoasa in antecedente sau in prezent). Adenuric este indicat pentru adulti.

Mod de administrare

Doze:
Doza orala recomandata de Adenuriceste 80 mg o data pe zi, fara legatura cu orarul meselor. Daca concentratia serica de acid uric este > 6 mg/dL (357 μmol/L) dupa 2-4 saptamani, poate fi luata in considerare administrarea de Adenuric 120 mg o data pe zi.
Adenuric actioneaza suficient de rapid, astfel incat sa permita retestarea concentratiei serice de acid uric dupa 2 saptamani. Scopul terapeutic il reprezinta reducerea si mentinerea concentratiei serice de acid uric sub 6 mg/dl (357 μmol/l).
Se recomanda o profilaxie a episoadelor acute de guta timp de cel putin 6 luni.

Varstnici
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici.

Insuficienta renala
Eficacitatea si siguranta nu au fost evaluate complet la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei 5,5 μUI/mL) la pacientii care urmeaza tratament pe termen lung cu febuxostat (5,5%) in cadrul studiilor deschise extinse, efectuate pe termen lung. Este necesara prudenta in cazul utilizarii febuxostatului la pacientii cu modificari la nivelul functiei glandei tiroide.

Lactoza
Comprimatele de febuxostat contin lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni medicamentoase

Mercaptopurina/azatioprina

Pe baza mecanismului de actiune al febuxostatului asupra inhibarii XO, utilizarea concomitenta nu este recomandata. Inhibarea XO de febuxostat poate provoca aparitia de concentratii plasmatice crescute ale acestor medicamente care sa conduca la toxicitate. Studiile de interactiune ale febuxostatului cu medicamente care sunt metabolizate de catre XO nu au fost efectuate.
Nu au fost efectuate studii de interactiune ale febuxostatului cu chimioterapia citotoxica. Nu sunt disponibile date privind siguranta febuxostatului in timpul terapiei citotoxice.

Teofilina
Cu toate ca nu au fost efectuate studii de interactiune cu febuxostat, inhibarea XO poate determina o crestere a concentratiei de teofilina (inhibarea metabolizarii teofilinei a fost raportata la alti inhibitori ai XO). De aceea, se recomanda prudenta daca aceste substante active se administreaza concomitent, iar concentratia de teofilina trebuie monitorizata la pacientii care incep tratament cu febuxostat.

Naproxen si alti inhibitori ai glucuronoconjugarii
Metabolizarea febuxostatului depinde de enzimele uridin glucuronosiltransferaze (UGT). Medicamentele care inhiba glucuronoconjugarea, cum sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene si probenecidul, pot teoretic sa afecteze eliminarea febuxostatului. La subiectii sanatosi, utilizarea concomitenta de febuxostat si naproxen 250 mg de doua ori pe zi a fost asociata cu o crestere a expunerii la febuxostat (Cmax 28 %, ASC 41 % si t1/2 26 %). In cadrul studiilor clinice, utilizarea de naproxen sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene/inhibitori COX-2 nu a fost asociata cu o crestere semnificativa clinic a frecventei evenimentelor adverse.

Febuxostat poate fi administrat in asociere cu naproxen, fara a fi necesara modificarea dozei de febuxostat sau de naproxen.

Inductori ai glucuronoconjugarii
Inductorii puternici ai enzimelor UGT pot determina o metabolizare crescuta si o eficacitate redusa a febuxostatului. De aceea, se recomanda monitorizarea concentratiei serice de acid uric timp de 1-2 saptamani de la inceperea tratamentului cu un inductor puternic al glucuronoconjugarii. In mod similar, incetarea tratamentului cu un inductor poate determina cresterea concentratiilor plasmatice de febuxostat.

Colchicina/indometacin/hidroclorotiazida/warfarina
Febuxostat poate fi administrat in asociere cu colchicina sau indometacin, fara a fi necesara modificarea dozei de febuxostat sau de substanta activa administrata concomitent.
Nu este necesara modificarea dozei de febuxostat in cazul administrarii in asociere cu hidroclorotiazida.
Nu este necesara modificarea dozei de warfarina in cazul administrarii in asociere cu febuxostat. La subiectii sanatosi administrarea de febuxostat (80 mg sau 120 mg pe zi) in asociere cu warfarina nu are efect asupra farmacocineticii warfarinei. Activitatea
INR si a factorului VII nu au fost, de asemenea, influentate de administrarea concomitenta cu febuxostat.

Desipramina/substraturi CYP2D6
S-a demonstrat ca febuxostat este un inhibitor slab al CYP2D6 in vitro. In cadrul unui studiu efectuat la subiecti sanatosi, 120 mg Adenuric zilnic a determinat o crestere medie de 22 % a ASC a desipraminei, un substrat CYP2D6 indicand un posibil efect inhibitor slab al febuxostatului asupra enzimei CYP2D6 in vitro. Astfel, nu este de asteptat ca administrarea concomitenta de febuxostat si alte substraturi CYP2D6 sa necesite modificarea dozei acestor compusi.

Antiacide
S-a demonstrat ca ingerarea concomitenta a unui antiacid care contine hidroxid de magneziu si hidroxid de aluminiu intarzie absorbtia febuxostatului (cu aproximativ 1 ora) si determina o scadere cu 32 % a Cmax, dar fara a se observa modificari semnificative ale ASC. De aceea, febuxostat poate fi administrat fara a se tine cont de utilizarea de antiacide.

Sarcina si alaptarea

Utilizarea febuxostatului in cursul unui numar foarte limitat de sarcini nu a indicat reactii adverse ale febuxostatului asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului. Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau
indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale sau nasterii. Riscul potential pentru om este necunoscut. Febuxostat nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca febuxostatul este excretat in laptele matern. Studiile la animale au aratat excretia acestei substante active in laptele matern si afectarea dezvoltarii puilor alaptati. Nu poate fi exclus riscul pentru sugar. Febuxostat nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Au fost raportate somnolenta, ameteli parestezie si vedere incetosata la utilizarea febuxostat. Pacientii trebuie sa fie prudenti inainte de a conduce vehicule, de a folosi utilaje sau de a participa la activitati periculoase, pana in momentul in care sunt absolut siguri ca Adenuric nu le afecteaza negativ performantele.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente reactii adverse raportate in studiile clinice (4072 de subiecti tratati cu cel putin o doza de 10 mg pana la 300 mg) si experienta de dupa punerea pe piata sunt crizele acute de guta, functionarea anormala a ficatului, diaree, greata, cefalee, eruptii cutanate tranzitorii si edeme. Aceste reactii adverse au fost in general usoare sau moderate ca gravitate. Reactii rare de hipersensibilitate severa, la febuxostat, unele dintre ele asociate cu simptome sistemice, au fost raportate dupa punerea pe piata.
Reactiile adverse frecvente (≥1/100 si In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari hematologice si limfatice
Rare: pancitopenie, trombocitopenie

Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: reactii anafilactice, hipersensibilitate medicamentoasa.

Tulburari endocrine
Mai putin frecvente: cresterea valorilor serice ale TSH.

Tulburari metabolice si de nutritie
Frecvente: atac acut de guta.
Mai putin frecvente: diabet zaharat, hiperlipidemie, scaderea apetitului alimentar, crestere ponderala.
Rare: crestere ponderala, cresterea apetitului alimentar, anorexie.

Tulburari psihice
Mai putin frecvente: scaderea libidoului, insomnie.
Rare: nervozitate.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee.
Mai putin frecvente: ameteala, parestezie, hemipareza, somnolenta, modificari ale simtului gustativ, hipoestezie, hiposmie.

Tulburari oculare
Rare: vedere incetosata.

Tulburari acustice si vestibulare
Rare: tinitus.

Tulburari cardiace
Rare: fibrilatie atriala, palpitatii, modificari ale ECG.

Tulburari vasculare
Mai putin frecvente: hipertensiune arteriala, eritem facial, bufeuri.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Mai putin frecvente: dispnee, bronsita, infectie a cailor respiratorii superioare, tuse.

Tulburari gastrointestinale
Frecvente: diaree, greata.
Mai putin frecvente: durere abdominala, distensie abdominala, boala de reflux gastro-esofagian, varsaturi, xerostomie, dispepsie, constipatie, scaune frecvente, flatulenta, disconfort gastrointestinal.
Rare: pancreatita, ulceratie a mucoasei bucale.

Tulburari hepatobiliare
Frecvente: tulburari ale functiei hepatice.
Mai putin frecvente: colelitiaza.
Rare: hepatita, icter.


Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: eruptie cutanata tranzitorie (inclusiv alte tipuri de eruptii raportate cu frecventa mai scazuta).
Mai putin frecvente: dermatita, urticarie, prurit, decolorarea pielii, leziuni cutanate, petesii, eruptie maculara, eruptie maculopapulara, eruptie papulara .
Rare: sindrom Stevens-Johnson, angioedem, eruptie generalizata (severa), eritem, eruptie exfoliativa, eruptie foliculara, eruptie veziculara, eruptie pustulara, eruptie pruritica, eruptie eritematoasa, eruptie morbiliforma, alopecie, hiperhidroza.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Mai putin frecvente: artralgie, artrita, mialgie, dureri musculo-scheletice, slabiciune musculara, spasme musculare, intindere musculara, bursita.
Rare: rabdomioliza, rigiditate articulara, rigiditate musculo-scheletica.

Tulburari renale si ale cailor urinare
Mai putin frecvente: insuficienta renala, litiaza renala, hematurie, polakiurie, proteinurie.
Rare: nefrita tubulointerstitiala, mictiune de urgenta.


Tulburari ale aparatului genital si sanului
Mai putin frecvente: disfunctie erectila.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Fecvente: edeme.
Mai putin frecvente: fatigabilitate, durere toracica, disconfort toracic.
Rare: sete.

Investigatii diagnostice
Frecvente: cresterea amilazemiei, scaderea numarului de trombocite, scaderea numarului de leucocite, scaderea numarului de limfocite, cresterea creatinemiei, cresterea creatininemiei, scaderea valorii hemoglobinei, cresterea ureei sanguine,
cresterea trigliceridelor sanguine, cresterea colesterolului seric, scaderea hematocritului, cresterea dehidrogenazei lactate sanguine, cresterea kaliemiei.
Rare: cresterea glicemiei, prelungirea timpului de tromboplastina partial activat, scaderea numarului de hematii, cresterea fosfatazei alcaline.

Cum se pastreaza Adenuric

Nu necesita conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat filmat contine:
substanta activa: febuxostat 80 mg sau 120 mg;
excipienti: nucleul: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, stearat de magneziu, hidroxipropilceluloza, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal hidratat;
filmul: Opadry II galben, 85F42129: alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172).

Ambalaj

Comprimate filmate 80 mg şi 120 mg. Cate 14 comprimate in blister, cate 2, 4 sau 6 blistere impreuna cu instructiunea pentru administrare se plaseaza in cutie de carton.

Fabricant

Menarini - Von Heyden GmbH, Germania
Leipziger StraSe 7-13,01097 Dresden
Patheon France, Franta
40 Boulevard de Champaret 38 300 Bourgoin-Jallieu.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Menarini International Operations Luxembourg S.A.
1, Avenue de la Gare, 1611 Luxembourg.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

  • Anevrismul de artera carotida - riscuri si tratament Anevrismul de artera carotida -...

    Anevrismul de artera carotida reprezinta o dilatare intr-una dintre cele doua artere carotide. Arterele carotide sunt responsabile de vascularizatia creierului, capului, fetei si gatului.citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter