Clickmed
programare rapida la medic

Servicii oncologice complete

Pachete preventie

Specialistii GRAL Medical au configurat o serie de pachete de analize personalizate in functie de varsta si sex. Efectuarea preventiva a analizelor medicale poate depista precoce anumite afectiuni medicale care pot deveni cronice in timp.


Pachete analize medicale de preventie (standard si extins):

  • • FEMEI: analize peste 40 de ani si sub 40 de ani
  • • BARBATI: analize peste 40 de ani si sub 40 de ani

Mai multe detalii gasiti aici.

Sfatul Oncologului

Cere sfatul unui medic oncolog!

Cere Sfatul Oncologului

Sfatul Oncologului

Cine poate solicita sfatul unui medic oncolog?

  • • Persoanele care au un diagnostic cert sau o suspiciune de cancer
  • • Persoanele cu antecedente de cancer in familie
  • • Persoanele care efectueaza un screening periodic conform riscogramei
  • • Persoanele care doresc o a doua opinie

Mai multe detalii...

 

Tratament radioterapie
Tratament chimioterapie
Second opinion

CE ESTE RADIOTERAPIA?

Radioterapia este specialitatea medicala care utilizeaza actiunea terapeutica a radiatiilor ionizante. Acestea sunt forme de energie, care prin interactiunea cu materia, declanseaza ionizari si excitari, fenomene ce sunt exploatate in scop terapeutic. Este un tratament local si poate fi utilizata in combinatie cu chirurgia si/sau chimioterapia sau ca metoda unica de tratament, cu scop preoperator, postoperator, curativ sau paliativ.

Scopul radioterapiei este de a administra doze mari de radiatii pentru a distruge celulele tumorale, cu limitarea iradierii tesuturilor sanatoase si a organelor critice situate in vecinatatea tumorii, numite organe de risc.

1. CONSULTATIA INITIALA - primul contact intre medic si pacient

Pacientii care au diagnostic oncologic sau o recomandare pentru radioterapie se pot programa la Spitalul OncoFort Pitesti pentru un consult medical de specialitate. Este primul pas pe care trebuie sa il faca pacientul.

La consult se prezinta toate documentele medicale: Ex. Histopatologic, RMN/CT/PET-CT/scintigrafie, scrisori medicale si informatii despre tratamentele cu chimioterapie si radioterapie efectuate anterior (daca este cazul).

Medicul radioterapeut va studia dosarul medical, iar dupa consultatie va scrie raportul medical si recomandarile necesare. Daca in urma consultului pacientului i se recomanda radioterapie, medicul prescrie pe un formular tip indicatiile pentru computerul tomograf dedicat in vederea stabilirii planului de tratament. In functie de locurile disponibile, scanarea se va face in aceeasi zi.

Fiecare caz este apoi discutat in Comisia Oncologica de Tumor Board in vederea stabilirii unui plan de tratament optim. Pentru fiecare decizie se vor avea in vedere beneficiile si eficacitatea in raport cu riscurile.

2. SIMULAREA / SCANAREA

Simularea este etapa de pregatire a tratamentului, numita si scanare. Achizitia datelor anatomice se face prin Computer Tomograf (CT). Ulterior se stabilesc coordonatele pozitionarii pacientului prin localizare de tip laser 3D. Pacientul este asezat pe masa CT, in general in decubit dorsal, utilizand mijloace de contentie adaptate localizarii de iradiat. De exemplu: daca pacientul are tumora la nivelul sferei ORL, atunci se va folosi o masca de contentie termoplastica pentru a garanta reproductibilitatea pozitiei pe masa de tratament.

Examinarea CT-SIM (scanarea) sta la baza planificarii radioterapiei privind delimitarea volumului tumoral si a organelor de risc.

Dupa examinarea CT pacientul merge acasa, urmand ca la finalizarea planului de tratament sa fie anuntat si programat pentru inceperea sedintelor de radioterapie. In functie de complexitatea cazului, pacientul poate intra in tratament in 2 pana la 7 zile.

3. CONTURAJUL VOLUMELOR TINTA SI A ORGANELOR EXPUSE LA RISC

Reprezinta o etapa in planificarea tratamentului numita si conturaj, care se efectueaza pe statia de plan de tratament ce permite o vizualizare 2D (sectiune pe sectiune) si o reconstructie 3D a volumelor de interes. Conturarea volumelor tinta si a organelor critice este responsabilitatea medicului radioterapeut si se face dupa recomandarile ICRU (International Commission on Radiation Unit).

Se definesc 3 volume tinta:

  • GTV (Gross tumoral volum) - volumul tumoral macroscopic cuprinde ansamblul de leziuni tumorale, masurabile, palpabile sau vizibile pe imagistica (CT, RMN)
  • CTV (Clinical target volum) sau volumul tinta clinic ce cuprinde GTV cu o margine care corespunde extensiei microscopice a tumorii.
  • • PTV (Planning Target volum) sau volum tinta planificat, cuprinde CTV plus o margine de securitate care ia in considerare erorile de pozitionare si miscarile respiratorii.

De asemenea, organele de risc sunt definite si apoi poate incepe faza de planificare a tratamentului numita dozimetrie previzionala.

La finalizarea conturarii, medicul curant transmite aceasta etapa a planului de tratament catre statia de lucru a fizicienilor medicali, pentru ca acestia sa stabileasca planul de incidente al fasciculelor de radiatii.

4. PLANUL SI APROBAREA TRATAMENTULUI

Aceasta etapa este realizata de o echipa compusa din fizicianul medical si medicul radioterapeut. Tratamentul trebuie sa fie adaptat pacientului in functie de protejarea organelor de risc.

Pentru a administra o doza omogena in ansamblul tumorii si a proteja organele critice, fizicianul gaseste cea mai buna combinatie de fascicule convergente. La Spitalul OncoFort Pitesti folosim tehnica 3D-CRT/IMRT-VMAT in functie de diagnostic si localizare.

Pentru IMRT se aplica planificarea inversa care consta in a impune obiective de doza pentru volum si constrangeri de doza pentru organele de risc. Cand sunt mai multe optiuni de tratament ce asigura acelasi grad de acoperire tumorala, alegerea se face in favoarea planului care protejeaza cel mai bine organele de risc.

Pentru a compara calitativ si cantitativ diferitele planuri posibile, se vor utiliza histogramele doza-volum (DVH) - reprezentare grafica a distributiei dozei la nivelul diferitelor tesuturi tinta sau non-tinta. La nivelul organelor de risc, acestea permit evaluarea probabilitatii efectelor acute si tardive ale radioterapiei. Obiectivul ideal este de a administra in mod omogen 100% doza in 100% volum tinta si 0% in organele adiacente.

5. ASIGURAREA CALITATII (QA)

Cand planul de tratament este definitivat, echipa de specialisti efectueaza verificari prin simulare virtuala, etapa obligatorie privind asigurarea calitatii (QA) tratamentului. Acesta este momentul in care pacientul poate intra in tratament.

Pacientul este preluat de personalul medical pentru a i se seta planul de tratament personalizat, configurarea sistemelor de contentie (dupa caz) si invitarea in sala de tratament. Toti pacientii sunt insotiti si sustinuti de o echipa ce ajuta, intr-un mod prietenos, ca fiecare sa treaca cu brio peste prima etapa a tratamentului.

6. SEDINTELE DE RADIOTERAPIE

Tratamentul odata inceput, este administrat zilnic de luni pana vineri. In primele 3 zile de tratament, pozitia pacientului este verificata de un sistem de imagistica portal al acceleratorului, apoi o data pe saptamana.

In timpul tratamentului pacientul este consultat cel putin o data pe saptamana sau la nevoie. Scopul este de a aprecia toleranta clinica pe plan general (stare generala, greutate, oboseala) si locoregional (aparitia efectelor locale acute).

Sedinta de radioterapie este de doar 5 minute, ulterior pacientul poate sa isi continue activitatea cotidiana, urmand sa revina la urmatoarea sedinta. Numarul de sedinte variaza de la 10 la 37 de sedinte, in functie de recomandarea medicului de radioterapie.

7. MONITORIZAREA PACIENTULUI

La sfarsitul radioterapiei, pacientul este revazut in consultatie dupa o luna pentru a urmari evolutia eventualelor complicatii acute. Apoi, monitorizarea pe termen lung se face din 3 in 3 luni in primii 2 ani, la 6 luni pentru urmatorii 2 ani si apoi o data pe an, impreuna cu alti medici (oncologi, chirurgi, ORL-isti, ginecologi etc). Aceasta permite evaluarea eficacitatii tratamentului locoregional si depistarea precoce a recidivei locale sau la distanta.

Contact:

Spitalul OncoFort Pitesti
Str Aleea Ana Aslan Nr 15 Pitesti
Telefon: 0348-410.201, Mobil: 0739-884.566
Spitalul OncoFort Bucuresti
Str. Traian Popovici nr. 79-91, Bucuresti
Telefon: 021-323.00.00

Discutii despre Tratamente Cancer

  • Edem limfatic sau tromboflebita dupa operatie extirpare san?

    cum poate fi tratat edemul limfatic sau tromboflebita(dupa unii medici)la membrul superior dupa operatie extirpare san in cancer mamar grad 3 B,edem aparut dupa operatie si care n-a scazut nici dupa 8 luni,la o doamna in varsta de 86 ani...

  • Ce e de facut in cazul unui neoplasm gastric antral?

    bunica mea are 73 ani si a fost diagnosticata de neoplasm gastric antral(histopatologic fragment tumoral cu structura unui adenocarcinom gastric tubular, GII,exulcerat). la CT abdominal cu substanta de contrast tu gastric antral...

  • tumoare sau nodul ovarian

    In urma efectuarii unui ecograf, acum 3 zile, dr.mi-a sris acest diagnostic, urmand sa primesc si rezultatul analizei CA125. Durerile pe care le am sunt abdominale, de picioare- de la mijloc in jos, balonari, cheaguri la ciclu....

Toate discutiile >>

Noutati Medicale

Primul sistem de telemedicina in oncologie implementat cu succes in 6 judete, din Romania

In premiera, renumitul medic oncolog din Viena, Prof. Dr. Thomas Brodowicz a decis sa ofere servicii de second opinion si consultatii de preventie, in reteaua de clinici Gral din provincie. Cu aceasta ocazie pacientii nu mai sunt nevoiti sa mearga pana in Bucuresti pentru o consultatie...