Clickmed
programare rapida la medic

Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa

Pe masura ce imbatranesti, corpul tau poate reabsorbi calciul si fosfatul din oase in loc sa pastreze aceste minerale in oase. Acest lucru va face oasele mai slabe. Cand acest proces atinge un anumit stadiu, se numeste osteoporoza. De multe ori, o persoana va fractura un os inainte de a-si da seama ca are pierderi osoase. In momentul in care apare o fractura, pierderea osoasa poate fi grava.

Femeile cu varsta de 50 de ani si peste si barbatii de 70 de ani si peste au un risc mai mare de osteoporoza decat femeile si barbatii mai tineri.
Pentru femei, o scadere a estrogenului in momentul menopauzei este o cauza majora a pierderii osoase. Pentru barbati, o scadere a testosteronului pe masura ce imbatranesc poate provoca pierderi osoase.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pierderea de masa osoasa
  3. Cauze
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Pierderea de masa osoasa

Sus

Pierderea de masa osoasa se refera la deteriorarea rapida a tesutului osos uzat, inainte sa fie produs un nou tesut osos. Oasele au un continut ridicat de depozite minerale si sunt alcatuite din calciu. Calciul si alte materiale sunt descompuse in interiorul oaselor formand depozite noi care au rolul de consolida densitatea acestora.
Cu toate acestea, in cazul pierderii de masa osoasa, puterea si rezistenta oaselor sunt afectate, oasele devenind slabe si fragile si astfel se pot declansa numeroase probleme de sanatate, inclusv fracturi.

Cauze

Sus

1. Tulburari autoimune
- Artrita reumatoida - Este o forma de artrita care este asociata cu un risc crescut de osteoporoza. Medicamentele cu steroizi utilizate pentru tratarea acestei conditii cresc riscul de osteoporoza.

- Lupus - Persoanele cu lupus pot necesita tratament medicamentos, inclusiv steroizi, pentru a tine sub control simptomele acestei boli. Medicamentele pot determina pierderea de masa osoasa si pot declansa osteoporoza.

2. Tulburari digestive si gastro-intestinale
- Boala celiaca - Persoanele care sufera de boala celiaca au probleme cu digestia alimentelor cu gluten, dar si dificultati de absorbtie a substantelor nutritive, inclusiv calciu si vitamina D.

- Boli inflamatorii intestinale - Diferite forme ale acestor afectiuni, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa pot provoca pierdere de masa osoasa. Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale utilizeaza de multe ori medicamente cu steroizi pentru a trata aceste conditii si pot avea dificultati in absorbtia calciului si vitaminei D, necesare pentru sanatatea oaselor.

- Interventia chirurgicala pentru scaderea in greutate - Procedurile chirurgicale pentru pierderea in greutate, cum ar fi operatia de bypass gastric, pot ajuta oamenii sa piarda semnificativ in greutate, intr-o perioada scurta de timp, dar pierderea brusca a unui numar mare de kilograme poate duce la scaderea masei osoase.

3. Tulburari endocrine-hormonale
- Diabet zaharat - Persoanele care sufera de diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza. Diabetul de tip 1 se pare ca determina pierderea masei osoase intr-o cantitate importanta, dar atat cei care sufera de diabet de tip 1 cat si diabet de tip 2 au un risc crescut de fracturare a oaselor.

- Hiperparatiroidismul este o afectiune in care glandele paratiroide produc o cantitate prea mare de hormon paratiroidian. Manifestarea acestei boli cauzeaza pierderea de masa osoasa. Conditia este mai frecvent intalnita la femei dupa menopauza.

- Absenta ciclurilor menstruale - Daca o femeie este tanara si nu are menstre regulate, acest lucru ar putea semnifica prezenta unui nivel scazut de estrogen. Pierderea de estrogen si scaderea exagerata in greutate pot afecta oasele.

- Nivelurile de testosteron - La barbati, testosteronul are un rol important in mentinerea sanatatii oaselor. Nivelurile scazute de testosteron sugereaza ca exista o tulburare care trebuie sa fie evaluata. Testosteronul este important mai ales in cazul barbatilor deoarece valorile scazute pot duce la pierderea de masa osoasa.

4. Afectiuni hematologice
- Leucemie si limfom - Multe dintre medicamente, inclusiv cele utilizate in chimioterapie pentru tratarea acestor doua forme de cancer pot duce la pierderea de masa osoasa si osteoporoza.

- Mielom multiplu - Mielomul multiplu este un cancer al maduvei osoase. Printre simptomele de debut ale bolii se pot enumera dureri de spate si fracturi osoase la nivelul coloanei vertebrale.

- Siclemia - Persoanele care sufera de siclemie ar putea avea nevoie sa foloseasca mai multe tipuri de medicamente, inclusiv steroizi pentru a tine sub control manifestarile bolii. Tratamentul medicamentos poate provoca pierderea de masa osoasa si osteoporoza.

5. Alte boli si conditii patologice
Multe dintre problemele de sanatate, inclusiv tulburari genetice, boli renale, pulmonare si ale sistemului digestiv pot provoca osteoporoza sau ruperea oaselor. Printre conditiile care pot cauza pierderea de masa osoasa ar putea fi:

- Tulburari neurologice si ale sistemului nervos - Accidentul cerebral vascular, boala Parkinson si scleroza multipla restrang mobilitatea celor care sufera de aceste conditii. Bolnavii au sanse crescute sa se afle in imposibilitatea de a se misca, au sanse mai mari sa cada si au niveluri scazute de vitamina D.

- Cancer de san - Inhibitorii de aromataza care sunt folositi pentru tratarea femeilor ce sufera de cancer mamar, contribuie la reducerea nivelului de estrogen din organism. Una dintre consecinte ar putea fi pierderea de masa osoasa si riscul ruperii oaselor.

- Depresie - Cercetarile sugereaza ca persoanele care sufera de depresie au sanse crescute de a avea o densitate osoasa scazuta sau osteoporoza. Una dintre cauze ar fi administrarea de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei pentru tratarea bolii.

- Transplant de organe - Cei care au suferit un transplant de organe trebuie sa foloseasca diverse tipuri de medicamente pentru a preveni respingerea organelor noi. Unele dintre aceste medicamente pot fragiliza oasele.

- Cancerul de prostata - Terapia de deprivare de androgeni este frecvent utilizata pentru tratarea barbatilor cu cancer de prostata. Deoarece aceste medicamente reduc cantitatea de hormoni sexuali masculini din organism, rezultatul ar putea fi pierderea de masa osoasa si oase rupte.

Orice persoana care sufera de oricare dintre urmatoarele boli, care pot declansa pierderea de masa osoasa si osteoporoza, trebuie sa consulte medicul si sa solicite realizarea de investigatii:
- HIV/SIDA
- spondilita anchilozanta
- tulburari hematologice si ale maduvei osoase
- cancer de san
- boala pulmonara obstructiva cronica, inclusiv emfizem
- depresie
- diabet
- tulburari de alimentatie, mai ales anorexie nervoasa
- gastrectomie
- proceduri de by-pass gastrointestinal
- hiperparatiroidism
- hipertiroidism
- boala inflamatorie intestinala, inclusiv boala crohn si colita ulceroasa
- boala renala cronica
- boli hepatice, inclusiv ciroza biliara
- limfom si leucemie
- sindroame de malabsorbtie, inclusiv boala celiaca
- mielom multiplu
- scleroza multipla
- transplant de organe
- boala parkinson
- poliomielita si sindromul post-polio
- dieta deficitara, inclusiv malnutritie
- menopauza prematura
- cancer de prostata
- atrita reumatoida
- scolioza
- leziuni ale maduvei spinarii
- accident vascular cerebral
- talasemie
- tireotoxicoza
- scadere in greutate

Concluzie

Sus

Bolile osoase se refera la afectiuni care modifica rezistenta sau flexibilitatea oaselor. Acestea pot duce la simptome precum dureri osoase, dificultati de miscare si un risc mai mare de fracturi osoase. Aceste afectiuni pot avea multe cauze potentiale, inclusiv imbatranirea, genetica, modificarile hormonale si deficientele nutritionale. Factorii stilului de viata, cum ar fi nivelurile scazute de activitate fizica, fumatul si consumul de alcool, pot creste, de asemenea, riscul de boli osoase. Un medic poate efectua teste pentru a identifica bolile osoase. Dupa diagnostic, medicul poate sugera un plan de tratament adecvat, care poate include medicamente, modificari ale stilului de viata si interventii chirurgicale.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate