Clickmed
programare rapida la medic

O aspirina pe zi reduce riscul de cancer de colon

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2010
O aspirina pe zi reduce riscul de cancer de colon

Riscul dezvoltatorii cancerului de colon este redus cu ajutorul aspirinei. Oamenii de stiinta au demostrat ca administrarea cu regularitate a acestui medicament reduce cu un sfert riscul aparitiei acestui tip de cancer, iar numarul deceselor scade la o treime.

Cantitatea necesara zilnic pentru ca riscul de cancer de colon sa fie diminuate este de 75 mg aspirina.

Studiul a fost realizat pe un lot de 14.000 de subiecti si este primul care evalueaza eficienta pe termen lung a aspirinei impotriva canceruli de colon (pe o perioada de 20 de ani). Aspirina blocheaza efectele proteinelor care declanseaza inflamatia si care sunt asociate cu diferite tipuri de cancer. Profesorul Peter Rothwell, de la John Radcliffe HOspital, oxford, de la Universitatea Oxford, cel care a condus studiul, a declarat ca cercetarile inclina balanta catre utilizarea in mod regulat a aspirinei.

Cercetarile anterioare au sugerat ca persoanele care isi administreaza aspirina frecvent sunt mai putin expuse riscului de a dezvolta cancer mamar, de colon si de prostata.

Au existat si contradictii privind prescrierea acestui medicament la persoanele sanatoase de varsta mijlocie, luandu-se in calcul si efectele secundare - sangerari la nivelul intestinului si ulcere stomacale. Cu toate acestea, Mark Flannagan, directorul executiv al Beating Bowl Cancer a declarat ca "Rezultatele obtinute sunt foarte concludente. Acest studiu a fost realizat pe o perioada indelungata de timp si confirma actiunea aspirinei asupra dezvoltarii cancerului de colon".


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate