Clickmed
programare rapida la medic

Circumferinta mare a capului constitue un avantaj in lupta cu dementa

Actualizat la data de: 22 Iulie 2010
Circumferinta mare a capului constitue un avantaj in lupta cu dementa

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea tehnica din Munchen, Germania, pacientii care sufera de alzheimer dar care au o circumferinta mai mare a capului prezinta tulburari minore de memorie si abilitati mai dezvoltate. Mai exact, pacientii care aveau o circumferinta mai mare a capului prezentau un numar mai mic de neuroni deteriorati.

Liderul studiului, Robert Perneczky, de la Universitatea tehnica din Munchen, din Germania, precizeaza ca acest rezultat intareste teoria rezistentei individuale in data modificarilor care apar la nivelul creierului. Totodata, descoperirile subliniaza importanta optima a dezvoltarii creierului inca din copilarie, intrucat creierul ajunge la 93% din marimea definitiva la varsta de 6 ani.

Dezvoltarea normala a creierului este partial influentata de mostenirea genetica, dar si de dieta, infectii si inflamatii. "Evaluarea bunei dezvoltari a creierului inca din perioada prenatala si apoi in primii ani de viata contribuie la scaderea riscului dezvoltarii bolii Alzheimer sau a altor afectiuni neurologice", a spus Dr. Perneczky.

Cercetatorii au studiat un lot de 270 de persoane bolnave de Azheimer care au fost supuse unor teste de memorie si abilitati de gandire. Totodata, acestia au fost supusi investigatiilor de tip RMN pentru a identifica nivelul de degradare neuronala. Rezultatele studiului publicate in Jurnalul de Neurologie, precizeaza ca pentru 100 de celulele neuronale deteriorare 1 cm in plus la circumferinta creierului imbunatateste cu 6% memoria.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate