Clickmed
programare rapida la medic

Cafeaua previne aparitia cancerului cavitatii bucale

Actualizat la data de: 08 Iulie 2010
Cafeaua previne aparitia cancerului cavitatii bucale

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Milano, persoanele care consuma mai mult de 4 cesti de cafea zilnic prezinta un risc cu 39% mai scazut de a dezvolta cancer oro-faringian, sper deosebire de persoanele care nu consuma cafea; in cazul acelora care consuma mai putin de 4 pahare zilnic riscul aparitiei acestui tip de cancer scade cu 4% pentru fiecare ceasca de cafea.

Acelasi studiu a demonstrat ca prin consumul de cafea este redus doar riscul aparitiei cancerului faringian, nu si cel laringian.

La studiu au participat 5139 pacienti care prezentau o anumita forma de cancer al cavitatii bucale (buze, limba, planseul bucal, peretele intern al gingiilor) si 9028 persoane sanatoase. Astfel, s-a constat ca prin consumul zilnic a mai mult de 4 pahare de cafea este redus riscul aparitiei cancerului oro-faringian. Analizand componentele cofeinei, cercetatorii au constat ca aceasta detine peste 1000 de substante chimice active, printre care si kahweol si cafestol care detin proprietati anticancerigene.

Majoritatea cazurilor de cancer oro-faringian sunt cauzate de consumul de alcool si de fumat. Interesant este faptul ca efectul de protectie al cafelei nu a scazut in cazul consumatorilor de alcool sau a fumatorilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate