Clickmed
programare rapida la medic

Cum influenteaza curajul activitatea cerebrala?

Actualizat la data de: 29 Iunie 2010
Cum influenteaza curajul activitatea cerebrala?

Oamenii de stiinta au descoperit noi detalii despre modul in care curanjul influenteaza activitatea cerebrala. Pentru a scana activitatea cerebrala a voluntarilor care participau la studiu, cercetatorii israelieni s-au folosit de tehnica neinvaziva, numita imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Primul pas al studiului a constat in clasificarea participantilor in "curajosi" si "fricosi". A urmat masurarea activitatii creierului in timp ce voluntarii mutau un urs de jucarie, sau in timp ce se apropiau sau de departau de un sarpe viu.

Rezultatele studiului au demonstrat ca activitatea cerebrala creste in zona numita cortex cingulat anterior subgenual (sgACC), atunci cand participantii au decis sa actioneze cu curaj intr-o anumita situatie. "Prin realizarea acestui studiu ne-am propus sa explicam procesele si mecanismele creierului care sustin comportamentul uman si capacitatea de a declansa o actiune voluntara de curaj", a declarata cercetatorul Dr. Yadin Dudai, Institutul de Stiinta Weizmann.

Astfel, acest studiu subliniaza importanta mentinerii la nivel inalt a activitatii sgACC pentru a depasi cu succes frica, dar si faptul ca manipularea activitatii sgACC poate deveni o terapie implicata in invingerea fobiilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate