Clickmed
programare rapida la medic

3 din 10 romani sunt de acord cu prelevarea de organe in vederea transplantului

Actualizat la data de: 22 Iunie 2010
3 din 10 romani sunt de acord cu prelevarea de organe in vederea transplantului

Trei din zece romani sunt de acord cu prelevarea de organe in vederea realizarii de transplant, a declarat Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, in cadrul evenimentului care a celebrat pentru prima data in Romania Ziua Recunostintei in Transplant.

Initiativa organizarii unei astfel de manifestari apartine apartine prof. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca. “Transplantul a cazut victima a propriului succes, pentru ca exista o discrepanta fantastica intre rata donarii si rata transplanturilor”, a comentat Lucan.

Statistica arata ca trei din zece romani sunt de accord cu donarea de organe, iar patru sunt impotriva. “De patru ori si de trei ori , asa s-ar imparti raspunsurile a zece romani la intrebarea daca ar fi de acord cu donarea de organe. 119 este cifra celor care au fost de acord sa renunte la un rinichi sau la o parte din ficat. 42 e cifra donatorilor multipli, un gest enorm de dureros dovedind o generozitate enorma. Acei donatori au ajutat 83 de bolnavi de rinichi, 29 de ficat, sapte de inima”, a spus Cseke, care a citat datele Agentiei Nationale de Transplant.

La evenimentul gazduit de Teatrul National din Cluj Napoca au fost prezente peste o mie de persoane – pacienti cu transplant, donatori si familiile acestora. Dintre pacienti au vorbit despre experienta prin care au trecut sportivul Gheorghe Guset, arhitectul Calin Irimescu si Victor Socaciu, care a primit rinichiul unei fetite de zece ani, Boglarka Fekete, fotografia ei ramanand pe scena pe tot parcursul evenimentului.

Alaturi de pacienti si de membrii echipei sale, Prof Mihai Lucan a plantat in parcul Teatrului National un copac, in imediata apropiere a unei buturugi, simbol al unei alte vieti, intrerupte. In cadrul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca au fost facute pana in prezent 1.251 de operatii de transplant, de rinichi sau pancreas, incepand cu anul 1992.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate