Clickmed
programare rapida la medic

Medical Forum Bucuresti, a doua editie

Actualizat la data de: 10 Mai 2010
Medical Forum Bucuresti, a doua editie

Medical Forum Bucuresti, a doua editie, organizat de Pharma Business, a avut loc in 6-7 mai 2010. Desfasurat sub patronajul Societatii Nationale de Medicina Familiei din Romania, Medical Forum s-a bucurat de prezenta a peste 500 de specialisti, lucrarile fiind moderate de presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu.

Printre invitati s-au numarat dr. Carmen Sotanga, Director General pentru Asistenta Medicala in Ministerul Sanatatii, Prof.dr. Mircea Cinteza, membru in Comisia pentru Sanatate Senatul Romaniei, prof.dr. Matei Dumitru, Sef catedra Medicina Familiei, UMF Carol Davila, dr. Viorel Radulescu, secretar general Colegiul Medicilor din Romania, dr. Dona Mihaila, Presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie, dr. Adina Geana, Director General CNAS, conf.dr. Dorin Ionescu, Director Directia Programe Nationale CNAS, Cezar Irimia, Presedintele COPAC.

Pe parcursul celor doua zile ale evenimentului, discutiile au fost tintite pe sistemul sanitar romanesc, vizibil marcat de toate politicile sanitare aplicate in scopul reformarii lui. De asemnea, in centrul dezbaterilor s-au aflat subfinantarea cronica, managementul sanitar de multe ori defectuos, normele de aplicare ale Contractului Cadru 2010, dar si modul in care medicina primara, baza acestui sistem medical, este afectata de toate aceste schimbari. „Avem nevoie de o buna comunicare si colaborare cu Ministerul Sanatatii, avem nevoie unii de altii pentru ca lucrurile sa mearga bine. Nu suntem o specialitate cu veche traditie, dar medicii de familie sunt multi.

Suntem organizati, suntem de neinlocuit. Acesta este mesajul meu. Trebuie sa intelegem cu totii, ca trebuie sa ne pastram specialitatea si sa ne luptam pentru asta. Specialitatea noastra este una extrem de speciala si valoroasa. Nu avem voie sa lasam sa fim transformati in medici de triaj! Nu suntem medici de medicina generala in conceptul vechi! In Anglia, se numesc GP, or GP inseamna general practitnioner, adica tot medic de familie. Iar noi asta suntem, medici cu 6 ani de pregatire universitara si 3 ani de pregatire specifica pentru specialitate. Trebuie, pentru a ne pastra specialitatea, sa facem o curricula bine tintita. Rolul medicului de familie este in centrul sistemului de ingrijre, impreuna cu pacientul sau. Si trebuie sa recunoastem ca pacientii au fost alaturi de noi si ne-au inteles chiar si in zilele cele mai dificile. Ceea ce dovedeste ca relatia medic de familie-pacient este o relatie de nezdruncinat.” a spus in cadrul evenimentului dr. Rodica Tanasescu, Presedintele SNMF.

In cadrul dezbaterilor, Directorul general pentru Asistenta medicala in Ministerul Sanatatii, Carmen Sotanga a precizat ca, prioritar pentru minister este ca impreuna cu medicii de familie sa gaseasca solutiile pentru a supravietui conditiilor vitrege cu care se confrunta, fiecare din pozitia sa. „Aceasta perioada dificila trebuie sa o depasim impreuna, si cu intelepciune, mai ales ca, atat administratia cat si dvs., medicii de familie, suntem de aceeasi parte a baricadei.

Ministerul face eforturi, chiar daca din afara nu sunt vizibile. Incercam in acest moment sa facem un imprumut de la Banca Mondiala, pentru a depasi situatia financiara extrem de dificila din acest moment. Suntem in discutii in momentul de fata, iar acest imprumut, noua ne-ar permite sa finalizam niste proiecte, iar dvs., sa va desfasurati activitatea in conditii acceptabile. Reprezentantii MS si CNAS poarta deasemnea discutii cu FMI si dorim sa obtinem conditii cat mai suportabile. Va rugam sa fiti alaturi de noi, si fac apel catre dumneavostra, cei de fata, si catre toti medicii de familie, sa ne prezentati optiunile, pentru ca sa putem imbunatati sistemul sanitar din Romania, sa il aducem cat mai aproape de cel din tarile civilizate.” a mai spus dr. Sotanga. In ultima zi a evenimentului, ca o concluzie, dr. Rodica Tanasescu a declarat:

„A fost un eveniment extrem de viu; au alternat subiectele profesionale cu multe noutati, dar si subiecte organizationale, si teme de zi cu zi, care tin de viata noastra de practicieni. Am reusit sa avem si cateva lamuriri legate de punerea in practica a normelor si contractului cadru 2010, insa nu as putea spune ca nu mai avem nici o nalamurire. Doar dupa o luna - doua de functionare si de raportare vom stii totul in amanunt. Recunosc insa, ca ni s-au luat niste greutati de pa suflet, pentru ca ne era foarte teama ca vom fi pusi in imposibilitatea de a acorda pacientilor cele strict necesare.

Pharma Business ne-a oferit sansa sa fim impreuna, si acest eveniment intinerant pe care il facem cu Pharma Business, Medical Forum, devine o nevoie a noastra, de a fi impreuna, de a ne dezvolta profesional, de a ne structura organizational, de apara drepturile medicilor, dar si a pacientilor”.

Sponsorii evenimentului Medical Forum Bucuresti: GlaxoSmithKline, Johnson& Johnson, Bayer Schering Pharma, sanofi pasteur, sanofi aventis, Zentiva, Dr' Reddys, Torrex Chiesi, Glenmark, Editura ALL.

Informatii suplimentare Sandra Danes,
telefon 021.311.94.26,
e-mail: [email protected].


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate