Clickmed
programare rapida la medic

Farmacistii austrieci isi primesc banii de la Casa de Asigurari in 5 zile

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2010
Farmacistii austrieci isi primesc banii de la Casa de Asigurari in 5 zile

Principala diferenta intre sistemul de sanatate din Romania si cel din Austria, la nivel de farmacie, o constituie numarul de zile in care acestea isi primesc banii de la asiguratori. Farmacistii austrieci isi primesc banii pentru medicamente in 5 zile lucratoare, in timp ce in Romania, aceste termen este de pana la 6 luni.

“Diferenta dintre cele doua sisteme este totala: de la modul de plata – la 5 zile lucratoare, la modul de a gandi asupra profesiei. Increderea in aceasta profesie este, de asemenea, cu totul alta. De asemenea, farmacistii sunt preocupati sa dezvolte o relatie cat mai buna cu pacientul. Acest schimb de experienta este un prim eveniment extrem de benefic pentru noi, iar discutiile au fost concrete, cu exemple practice, binevenite”, a declarat Farm. Adriana Corbeanu, Timisoara – participant la Primul Forum Bilateral Romania Austria organizat de Patronatul Farmacistilor din Romania si Asociatia Farmacistilor din Austria, cu sprijinul Consulatului Roman la Salzburg si Tarus Media.

In Austria exista 1217 farmacii comunitare si 46 farmacii in spitale. Fiecare farmacist licentiat are dreptul la o singura farmacie. Nu exista lanturi de farmacii dezvoltate de farmacisti. In ultimii 10 ani au fost deschise 172 noi farmacii. Acest tip de business poate fi dezvoltat de un farmacist licentiat fie singur, fie in parteneriat – daca el este cel care se ocupa in totalitate de farmacie si daca detine mai mult de 50% din actiuni. Cifra de afaceri a unei farmacii medii este de aproximativ 2 milioane de Euro/an din care 29% reprezinta medicamente necompensate prin asigurarile de sanatate.

Pentru farmacistii austrieci relatia cu pacientul este extrem de importanta. De aceea, de peste 10 ani functioneaza un sistem dedicat urgentelor pe timp de noapte - “taxi delivery”: taximetristul apelat aduce farmacistului prescriptia, acesta elibereaza medicamentele si verifica cu pacientul ca i-au fost livrate medicamentele. “Este un sistem pe care l-am dezvoltat din nevoia de a avea o relatie cat mai buna cu pacientii nostri. Se bazeaza foarte mult pe incredere in comunitate”, explica Mag. Farm. Ilona Leitner, Vicepresedinte, Asociatia Farmacistilor din Austria.

O farmacie si-a dublat traficul integrand un oficiu postal in sediul farmaciei

Pentru a creste numarul pacientilor care vin in farmaciile lor, profesionistii austrieci iau o serie de masuri inovative. Mag. Farm. Thomas Muller Uri a deschis ,in incinta farmaciei pe care o detine intr-o zona din suburbiile Vienei, un sediu postal. “Posta pe care o aveam in localitate s-a inchis. Insemna ca majoritatea locuitorilor sa plece in Viena pentru a putea apela la astfel de servicii. Pentru businessul pe care il conduc ar fi insemnat reducerea numarului pacientilor in farmacie. Am decis atunci sa aloc spatiul necesar pentru un mic oficiu postal in incinta farmaciei. Traficul s-a dublat si astfel am reusit sa-mi fidelizez noi pacienti”, explica Mag. Muller Uri.

In perioada 25-28 martie 2010, o delegatie de 50 de farmacisti din Bucuresti si din principalele judete din Romania a avut o serie de intalniri cu reprezentanti ai Asociatiei Farmacistilor din Austria si ai Asociatiei Farmacistilor din Viena. Ei au avut ocazia sa viziteze cea mai mare farmacie cu traditie din Austria – farmacia Kaiserkrone si sediul celui mai mare distribuitor – Herba Chemosan, cu o cota de piata de peste 41%.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate