Clickmed
programare rapida la medic

Bilantul campaniei 'Sansa la viata, sansa la noi amintiri'

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2009
Bilantul campaniei 'Sansa la viata, sansa la noi amintiri'

Spitalul de copii “Marie Curie” a primit primele aparate de chirurgie cardio-vasculara. A doua editie a Campaniei „Sansa la viata, sansa la noi amintiri” pentru infiintarea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara pediatrica in Bucuresti, s-a incheiat. Campania a urmarit cresterea numarului de copii cu cardiopatii congenitale operati in Romania prin sprijinirea infiintarii celei de-a doua sectii de chirurgie cardio-vasculara pediatrica din tara, in cadrul Spitalului de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie” din Bucuresti.

Campania „sansa la viata, sansa la noi amintiri” s-a desfasurat in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2009 si a avut doua componente: o componenta educationala, care a presupus informarea publicului asupra importantei depistarii si tratamentului precoce al malformatiilor cardio-vasculare la sugari si copii mici, si o componenta investitionala – sprijinirea infiintarii noii sectii de la Spitalul Marie Curie.

Aceasta campanie a fost sustinuta de Procter&Gamble (P&G) in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.

Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucuresti a primit deja primele aparate pentru amenajarea sectiei de Chirurgie Cardio-Vasculara pentru copii, din fondurile oferite de compania Procter&Gamble si Ministerul Sanatatii in cadrul campaniei „sansa la viata, sansa la noi amintiri”.

Sase echipamente de chirurgie cardio-vasculara si anestezie-terapie intensiva urmeaza sa fie instalate in salile de operatie ale noii sectii. Este vorba despre masa de operatie, pace-maker extern bicameral, aparat de radiologie mobil, aparat de masurare a timpilor de coagulare, aparat cell-saver si sistemul ECMO - o membrana extracorporeala ce poate substitui atat functia pulmonara cat si cea cardiaca.

Alte 27 de echipamente vor ajunge la Spitalul Marie Curie in perioada urmatoare, pentru amenajarea completa a Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara pediatrica. in paralel, spitalul Marie Curie desfasora lucrarile de amenajare a blocului operator, estimate a se finaliza la sfarsitul lunii decembrie 2009.

„Noi ne dorim sa operam cat mai repede, chiar din primele luni ale anului viitor. Pentru inceput nu vom face operatii dificile, o sa incepem cu interventii simple pana cand echipa se va integra in noua structura si apoi speram sa abordam operatii mai complicate si sa ajungem sa operam cel putin 200 de copii pe an. Acesti copii vor avea sanse mari de supravietuire, asta si incercam sa facem aici, sa reducem mortalitatea in randul copiilor cu malformatii cardio-vasculare. Cei mai multi dintre acesti copii vor avea sansa la o viata aproape normala”, a declarat dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei Anestezie-Terapie Intensiva de la Spitalul Marie Curie.

„Suntem impresionati de impactul pe care campania „sansa la viata, sansa la noi amintiri” l-a avut pana in prezent. Multumim tuturor celor care sustin campania prin cumpararea produselor participante sau prin informari publice asupra incidentei si gravitatii acestor malformatii. Speram ca, prin intermediul acestei campanii, sa crestem numarul copiilor cu malformatii cardiace operati in Romania si sa dam astfel, acestora si familiilor lor, sansa la o viata normala”, a declarat Olivia Ciubotariu, Specialist Relatii Externe la P&G.

In Romania exista o singura clinica specializata in chirurgie cardio-vasculara pediatrica: Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures (IBCvT). Institutul ar trebui sa faca fata celor 900 de copii care trebuie operati in primul an de viata, dintre cei 1000-1200 care se nasc anual cu malformatii cardio-vasculare grave. Din pacate, capacitatile existente permit operarea in tara, in fiecare an, a doar aproximativ 300 de copii. Din acest motiv Procter&Gamble a decis ca si editia din acest an a campaniei “sansa la viata, sansa la noi amintiri” sa sprijine cauza copiilor cu malformatii cardiace.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate