Clickmed
programare rapida la medic

Artrita

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Definitie

Sus
Artrita

Artrita reprezinta o inflamatie sau tumefactie a unei sau a mai multor articulatii. Descrie mai mult de 100 de afectiuni care afecteaza articulatiile, tesuturile din jurul articulatiei.

Simptomatologia specifica variaza in functie de tipul de artrita, dar de obicei includ dureri articulare si rigiditate matinala, afectarea starii generale. Pot aparea eroziuni, o deteriorare a cartilajului care acopera osul unei articulatii, iar acesta incepe sa se uzeze.

Cuprins articol

  1. Definitie
  2. Tipuri
  3. Simptome
  4. Tratamentul artritelor
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

- Artrita genunchiului
- Artrita psoriazica
- Artrita reumatoida
- Artrita juvenila reumatoida
- Artrita din bolile inflamatorii intestinale
- Artrita reactiva
- Guta
- Osteoartrita

Aceasta patologie este frecventa; de fapt, aproximativ 1 din 4 adulti din SUA sufera de artrita. Unii factori de risc cresc probabilitatea unui adult de a face anumite tipuri de artrita sau de a o agrava.

Unii factori de risc pot fi modificabili, ajutand astfel pacientii sa lupte impotriva modificarilor ce pot aparea in decursul bolii, si anume:
-supraponderalitatea/ obezitatea;
-diverse infectii;
-ocupatia profesionala;
-fumat etc.

Factori de risc non-modificabili:
-sexul;
-varsta
-genetica.

Simptome

Sus

Durerea cronica cauzata de artrita afecteaza milioane de oameni. Aproximativ unul din patru adulti cu artrita – 15 milioane de persoane – raporteaza ca a avut dureri articulare severe legate de artrita. In plus, aproape jumatate dintre adultii cu artrita au dureri persistente, afectand in mod sever calitatea vietii.

Artrita se caracterizeaza prin dureri adesea nocturne care pot trezi bolnavul cu aparitia de redoare matinala. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie. Articulatia este adesea tumefiata, in parte datorita unei efuziuni de lichid sinovial; analiza acestuia, dupa prelevarea prin punctionarea articulatiei, permite confirmarea caracterului inflamator al bolii si cautarea germenelui patogen, al microcristalelor etc.

Tratamentul artritelor

Sus

Unele artrite necesita un tratament specific:
- antibiotice pentru artritele septice;
- medicatie de tip uricozuric in cazul gutei;
- antiinflamatoare si corticoterapie in poliartrita reumatoida, medicatie modificatoare de boala de tip sintetic/ biologc. In majoritatea cazurilor, analgezicele si antiinflamatoarele atenueaza durerea.

Unele artrite inflamatorii aseptice pot antrena deformatii sau distrugeri articulare, necesitand uneori o artroplastie (inlocuirea articulatiei cu o proteza), chiar o artrodeza (fuzionarea chirurgicala a oaselor articulatiei).

Tratamentul artritelor septice trebuie sa fie precoce, deoarece leziunile osului si cartilagiilor, consecutive actiunii germenelui, pot deveni ireversibile in cateva zile. Se poate ca, asteptand ca germenele sa fie identificat, sa se inceapa un tratament cu antibiotice, care va fi ajustat atunci cand germenele va fi cunoscut si sensibilitatea sa la diverse antibiotice va fi cunoscuta. Un repaus de cateva zile, cu imobilizarea articulatiei sau articulatiilor, este recomandabil. Cel mai important este sa ca pacientul sa se prezinte intr-un serviciu medical pentru a putea fi diagnosticat corect si tratat optim.

Bibliografie:
-https://www.cdc.gov/arthritis/data_statistics/index.htm
-https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate