Clickmed
programare rapida la medic

Presedintele CNAS se teme ca mai multe spitale mari risca sa ramana fara finantare

Publicat la data de: 25 Mai 2009

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, a declarat sambata, la Tg Mures, ca mai multe spitale mari din tara risca sa ramana fara finantare, transmite corespondentul NewsIn.

„Exista spitale la care din diverse motive finantarea asigura aproape exlusiv salariile personalului medical. si ca atare nu pot functiona in aceste conditii. Segmentul pentru medicamente si materiale sanitare de care au nevoie bolnavii a devenit atat de modest, incat spitalele risca sa nu mai poata functiona. Unele dintre spitalele mari sunt in aceasta situatie. Iata chiar exemplul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant, care, cu un buget de criza, neputand sa renunte la regimul de salarizare si numarul de salariati, risca sa nu mai aiba bani pentru a acoperi necesitatile pacientilor”, a declarat Irinel Popescu.

Presedintele CNAS considera ca solutia nu poate veni decat de la Guvern, deoarece Casa aduna doar contributiile asiguratilor, care reprezinta un procent foarte mic din necesar. „Eu cred ca, in aceste conditii de criza, se poate renunta la multe, dar nu la sanatate. In baza acestei filozofii, ca Sanatatea sa nu fie numai declarativ, dar si efectiv prioritate nationala, sistemul trebuie ajutat urgent ca sa nu se blocheze mai mult. Solutia este, in primul rand, o finantare suplimentara pe care Guvernul sa si-o asume, deoarece, din motive de fiscalitate, procentul de 5,2 la angajatori si 5,5 la angajati a ramas acelasi. CNAS nu are mecanisme de a colecta sume suplimentare; aceste sume sunt abslut necesare pentru deblocarea sistemului”, a afirmat seful CNAS.

Popescu a recunoscut ca finantarea spitalelor nu se face corect si dupa prioritati. „Regandirea finantarii spitalelor inseamna depasirea actualului sistem de finantare cu tariful pe caz ponderat sau DRG, chiar si ultima varianta de DRG, pentru ca, din cauza cosmetizarii artificiale a unor indicatori de catre unitati care nu presteaza o activitate de excelenta s-a ajuns sa primeasca finantare si unitati care lucreaza in foc continuu si procedee avansate, sa nu primeasca finantarea pe care o merita”, a spus Irinel Popescu.

El a adaugat ca in sistem s-au acumulat datorii care, daca Guvernul nu le va achita, vor duce la blocarea sistemului. „Din pacate, la anumite niveluri, sistemul risca sa intre foarte curand in blocaj total. E o opinie bazata si pe experienta care priveste intregul Guvern. Sunt necesare solutii globale care sa impiedice blocarea sistemului de sanatate, care se poate produce din cateva motive. Deja s-au acumulat datorii in sistem si ar trebui analizate cauzele, daca sunt justificate de activitatea medicala; guvernul trebuie sa-si asume achitarea acestor datorii, aceasta fiind singurul mecanism de a debloca sistemul”, a conchis Irinel Popescu.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate