Clickmed
programare rapida la medic

Pacientii cu sistem imunitar deficitar au risc crescut de contactare a gripei porcine, potrivit OMS

Publicat la data de: 30 Aprilie 2009

Pacientii cu SIDA si tuberculoza, care au un sistem imunitar scazut sunt supusi unui risc crescut de contactare a gripei porcine, sustin reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citati de Reuters.

"Probabil ca cei care au murit in Mexic sufereau si de alte infectii care au condus la o forma mai severa a gripei. Multi dintre specialistii nostri fac cercetari privind acest subiect", a spus purtatorul de cuvant al OMS, Gregory Hartl.

Potrivit OMS, la nivel mondial sunt peste 33 de milioane de pacienti infectati cu HIV si alte 9 milioane de persoane sunt diagnosticate, anual, cu tuberculoza. Specialistii considera ca daca virusul cu tulpina porcina se va infiltra in comunitatile persoanelor bolnave de SIDA sau tuberculoza, extinderea lui ar putea deveni mai rapida si severa.

"Avand in vedere ca resursele financiare sunt deja la limita, mai ales in tarile subdezvoltate, o pandemie a gripei porcine ar putea sa puna in pericol alte programe de sanatate", unul dintre oficialii unui parogram pentru prevenirea tuberculozei, Glenn Thomas.

in Romania, sunt inregistrate peste 11.000 de cazuri, din care peste 8.000 sunt tineri, potrivit Compartimentului pentru Monitorizare si Evaluare a infectiei HIV/SIDA in Romania din Institutul “Matei Bals”. in ceea ce priveste tuberculoza, Romania are cea mai mare incidenta a acestei boli din Europa, desi in ultimii cinci ani valorile acestui indicator au scazut cu aproape 30 la suta, de la 153 de cazuri la suta de mii de locuitori la 110, pana anul trecut.

Cel mai recent bilant indica 65 de cazuri de gripa porcina in Statele Unite: 45 in New York, zece in California, sase in Texas, doua in Kansas, unul in Ohio si unul in Indiana. In acest ultim stat, autoritatile medicale au spus ca pacientul nu se dusese recent in Mexic, spre deosebire de alti bolnavi.

De asemenea, Statele Unite au inregistrat, miercuri, primul deces pe teritoriu american provocat de gripa porcina, fiind vorba despre un copil din statul Texas. Copilul avea 23 de luni, a anuntat un oficial din guvern, citat de AFP.

In Mexic, tara unde s-au inregistrat decese din cauza gripei porcine, au fost raportate peste 150 de decese si peste 1.300 de persoane internate in spital, in stare grava, din cauza noului virus. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, doar sapte decese au fost confirmate ca fiind din cauza imbolnavirii de gripa umana cu tulpina porcina.

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, marti, la ora 18.00, au fost confirmate trei cazuri de gripa in Spania si Germania, doua in Marea Britanie, iar zece state membre au raportat 51 de persoane aflate in investigatie in Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

si Portugalia a anuntat, miercuri, primul sau caz suspect de gripa porcina, un copil de trei ani care a sosit recent din Statele Unite, prezinta simptome gripale si a fost internat, potrivit agentiei Lusa, citata de AFP.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate