Clickmed
programare rapida la medic

Autoritatile vor achizitiona materiale medicale pentru tratamentul gripei cu tulpina porcina

Publicat la data de: 28 Aprilie 2009

Autoritatile vor achizitiona materiale medicale necesare in cazul aparitiei unui focar de gripa umana cu tulpina porcina, cum ar fi aparatura de ventilatie, astfel incat fiecare persoana infectata sa beneficieze de tratament corespunzator, a declarat, luni, ministrul Dan Nica.

Anuntul a fost facut in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, privind masurile de prevenire a intrarii virusului gripal cu tulpina porcina in tara.

Cu acelasi prilej, coordatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a atras atentia personalului medical sa dezinfecteze toate ambulantele dupa fiecare caz transportat ce prezinta simptome ale gripei cu virus porcin, cum ar fi febra si tusea. "Trebuie pastrata o igiena foarte riguroasa in ambulanta si trebuie folosite masti, mai ales pentru pacienti", a precizat Arafat.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a avertizat ca problema este cu atat mai serioasa cu cat, dupa cazurile din Mexic si SUA, a fost confirmata si prima imbolnavire in Europa. "Din pacate, virusul gripal cu tulpina porcina a ajuns si in Europa, mai exact in Spania, de aceea toate masurile pe care le vom lua vor fi foarte drastice, iar populatia va trebui sa coopereze cu autoritatile pentru a evita aparitia cazurilor si in Romania", a spus Bazac. Demnitarul a adaugat ca din stocul de anitivirale al Ministerului Sanatatii vor fi trimise doze catre spitalele de boli infectioase din tara si catre unitatile de primiri urgente. Potrivit lui Bazac, momentan, stocul de antivirale existent este suficient.

Persoanele suspecte de imbolnavirea cu gripa porcina vor fi internate la Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals si se vor lua masurile de izolare, a mai anuntat, luni, Ministerul Sanatatii.

Comitetul de coordonare al Ministerului Sanatatii a stabilit, tot luni, pasii ce trebuie urmati in identificarea, transportul si modalitatile de internare la aparitia unor cazuri suspecte. Astfel, spitalele de boli infectioase din centrele universitare vor primi antivirale si substante dezinfectante, prin scoaterea acestora din rezerva ministerului.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei intensificarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei si a calatoriilor in zonele afectate.

Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite.

Ministerul recomanda persoanelor care prezinta semne de gripa si care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - si Mexic) sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia. Pe site-ul Ministerului Sanatatii va fi realizata o pagina informativa privind gripa de origine porcina, cu informatii generale, intrebari frecvente, masuri profilactice si recomandari ale specialistilor.

in caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, pacientilor li se recomanda izolarea la domiciliu, purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu) si anuntarea imediata a medicului de familie. Alternativa la consultul medicului de familie este prezentarea de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, pe 26 aprilie, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat 20 cazuri de imbolnavire. in Mexic sunt suspectate 1.149 de persoane, care prezinta infectii asemanatoare gripei, si s-au inregistrat 103 decese.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate