Clickmed
programare rapida la medic

Starea de sanatate a cuplului Minculescu este buna, la o zi dupa operatie

Publicat la data de: 26 Martie 2009

Starea de sanatate a cuplului Minculescu este buna, la o zi dupa transplantul de ficat efectuat marti, iar medicii clinicii germane vor veni cu amanunte, in cursul dupa-amiezii de miercuri, despre perioada post-operatorie a pacientilor.

"In cursul serii de marti, dupa operatie, Cristi Minculescu a fost mutat la sectia de terapie intensiva, unde a fost trecut din anestezie generala la anestezie locala. Starea lui este buna, astazi (n.r. - miercuri) a si vorbit. Zilele urmatoare, insa, vor fi foarte importante, deoarece se va vedea daca primeste sau nu ficatul transplantat. Sotia sa nu se mai afla la terapie intensiva, starea ei fiind, de asemenea, buna. A putut sa discute si cu fiul ei", a declarat, pentru NewsIn, Cosmin Nicoara, managerul trupei Iris.

Detaliile despre starea pacientilor si viitorul lor post-operator vor fi furnizate de medicii Hans-Jürgen Schlitt si Pompilio Piso, de la clinica universitara din orasul german Regensburg.

Interventia chirurgicala efectuata marti a durat peste 10 ore. Din echipa de medici a facut parte si Dorel Sandesc, medicul timisorean care l-a consultat periodic pe Minculescu si este prieten cu acesta.

Minculescu sufera de o afectiune genetica, boala polichistica hepato-renala, iar sotia artistului si-a dat acordul sa doneze o parte din ficat. "Boala, care cauzeaza multe chisturi pe ficat si rinichi, a fost mostenita de la tatal sau si a evoluat in ultima perioada. Chisturile s-au marit si au inceput sa afecteze functiile hepatice", a explicat, in urma cu o luna, doctorul Dorin Sandesc.

Chirurgul Irinel Popescu este de parere ca dupa transplant, daca nu intervine nicio complicatie timp de trei luni, Cristi Minculescu ar putea reveni la activitatile sale obisnuite.

“Sansele de reusita intr-un astfel de transplant sunt de 90%. Exista, ca in orice operatie, anumite riscuri, dar ele sunt depasite de beneficiile transplantului, care, in cazul lui Cristi Minculescu, era singura solutie”, a precizat Irinel Popescu.

Potrivit Ministerului Sanatatii, costul interventiei chirurgicale se ridica la 47.000 de euro, suma acoperita din Fondul National de Asigurari de Sanatate.

Cristi Minculescu, in varsta de 50 de ani, canta in Iris din anul 1980 si este considerat unul dintre simbolurile rock-ului autohton. In 2007, la implinirea a 30 de ani de activitate a trupei, Minculescu si colegii sai au fost decorati de presedintele Traian Basescu.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate