Clickmed
programare rapida la medic

Ministerul Sanatatii da asigurari ca medicina primara nu va intra in faliment

Publicat la data de: 16 Februarie 2009

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, ii asigura pe medicii de familie ca bugetul Sanatatii pe anul 2009 va avea un impact minim asupra cabinetelor in care acestia isi desfasoara activitatea si ca performantele in asistenta medicala primara vor fi recompensate.

"Avem solutii pentru compensarea finantarii medicilor de familie. Voi recompensa performanta in asistenta medicala primara prin corelarea veniturilor medicului de familie cu volumul si calitatea serviciilor medicale furnizate. Exista deja doua programe nationale, screeningul de cancer de col uterin si cel de preventie al bolilor cardiovasculare, pe care le vom derula cu medicii de familie”, a precizat, vineri, Ion Bazac.

Medicii de familie sustin ca 95% din banii pentru aceste programe sunt pentru investigatii medicale, iar banii care revin cabinetelor medicale sunt insuficienti. "In plus, in 2009, doar 15% din numarul femeilor care se incadreaza in cele doua programe vor fi evaluate, pentru ca nu avem destui citologi autorizati care sa efectueze examenele medicale", a spus presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu.

Reprezentantii medicinei primare se tem ca mai mult de jumatate dintre cabinetele de medicina de familie vor falimenta, pana in aprilie, in conditiile scaderii bugetului cu 40%, in 2009, si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro.

Medicii de familie vor trage primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care ii informeaza de posibilitatea desfiintarii cabinetelor medicale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate