Clickmed
programare rapida la medic

Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor Galati tine secret verdictul in cazul mortii unui copil

Publicat la data de: 02 Februarie 2009

Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Galati a luat o decizie in cazul anestezistului invinuit de moartea unui copil de cinci ani, insa refuza sa o faca publica, transmite corespondentul NewsIn.

Surse din interiorul Colegiului Medicilor de la Galati au declarat vineri, corespondentului NewsIn, ca membrii Comisiei de Disciplina au luat o decizie in cazul medicului anestezist Pantelie Nicolcescu, invinuit pentru moartea unui baietel de cinci ani, Justin Mihnea Nicolau, care a decedat in mai 2007, in timpul unei operatii de hernie. Desi a confirmat pronuntarea verdictului, presedintele Comisiei de Disciplina, dr. Mihai Debita, nu a vrut sa dezvaluie care este acesta.

"Textul hotararii nu a fost inca redactat, ca atare nu am voie sa spun nimic", a declarat, vineri, dr. Mihai Debita. El a precizat ca este posibil ca verdictul comisiei sa poata fi dat publicitatii peste o saptamana.

Contactat telefonic, bunicul lui Justin, Tudorel Nicolau, a spus ca nici familia nu a fost informata cu privire la decizia luata de Comisia de Disciplina. "Nu stim nimic. Eu unul nu mai am cuvinte sa ma exprim cu privire la modul in care niste oameni nu se achita de obligatiile pe care le au", a declarat, vineri, Tudorel Nicolau.

Intr-un caz similar, cel al unei fetite de cinci ani si doua luni, Iulia Valentina Irimiea, care a murit in timpul unei operatii de apendicita desfasurata in martie 2007 sub supravegherea aceluiasi anestezist, Pantelie Nicolcescu, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor a stabilit anul trecut ca medicul nu are nicio vina pentru decesul fetitei.

Revenind la cazul lui Justin Nicolau, zilele trecute, familia baiatului i-a cerut ministrului sanatatii sa urgenteze ancheta nefinalizata din 2007, aratand ca scandalul medical de la Slatina s-a putut rezolva in doar cateva zile. Justin Mihnea Nicolau, in varsta de cinci ani, a decedat pe 23 mai 2007 la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din Galati, in timpul unei operatii de hernie inghinala, iar medicii au invocat o bronhopneumonie care ar fi complicat fatal operatia. Parintii baiatului l-au facut responsabil de moartea fiului lor pe anestezistul Pantelie Nicolcescu, impotriva caruia au si depus plangeri penale la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati pentru de ucidere din culpa, neglijenta in serviciu si fals intelectual prin modificarea fiselor medicale.

Dupa cercetari extinse, in timpul carora s-a procedat si la deshumarea trupului baietelului, procurorii au disjuns cauza. Un dosar, cel in care medicul anestezist era invinuit de ucidere din culpa, a fost finalizat anul trecut, cu solutia de scoatere de sub urmarire penala a dr. Pantelie Nicolcescu. Parintii lui Justin au facut plangere impotriva rezolutiei, iar dosarul a ajuns in instanta. Celalalt dosar, in care anestezistul era invinuit de fals, a fost retrimis la Serviciul de Investigatii Criminale al Inspectoratului Judetean de Politie pentru efectuarea unei expertize grafologice si pentru audierea mai multor persoane cu privire la completarea fiselor de internare si de preanestezie.

Nici ancheta declansata de autoritatile medicale nu s-a finalizat, Comisia de Malpraxis a Autoritatii Judetene de Sanatate Publica motivand ca nu are expert in reanimare pentru a putea finaliza cercetarile.

Anestezistul Pantelie Nicolcescu a mai fost cercetat pentru moartea unui copil. Este vorba de Iulia Valentina Irimiea, in varsta de 5 ani si 2 luni, din comuna galateana Cudalbi, care a murit pe 31 martie 2007, cu mai putin de o luna inaintea lui Justin Nicolau. Fetita fusese internata la Spitalul de Pediatrie din Galati pentru a fi operata de apendicita, fiind sub supravegherea aceluiasi dr. Pantelie Nicolcescu. Ea nu s-a mai trezit, insa, din anestezie. La fel ca si in cazul lui Justin, cadrele medicale au invocat aparitia unor complicatii pe fondul unei bronhopneumonii, pentru a explica decesul. Mama fetitei, Lenuta Irimiea, a sesizat Parchetul si autoritatile medicale.

Colegiul Medicilor a hotarat, anul trecut, ca anestezistul nu este vinovat de moartea fetitei. In ce priveste ancheta Parchetului, anul trecut s-a decis neinceperea urmaririi penale a medicului, desi Institutul de Medicina Legala Iasi a aratat ca motivele decesului sunt diferite fata de cele consemnate in foaia medicala de observatie, fapt recunoscut si de procurori.

Dr. Pantelie Nicolcescu a fost conferentiar la Facultatea de Medicina din Galati si a lucrat ca anestezist la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din oras. In toamna lui 2007, dupa deschiderea celor doua anchete pe numele sau, s-a mutat la Sibiu.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate