Clickmed
programare rapida la medic

Nicolaescu: Basescu s-a dus la spital prin cunostinte si relatii, nu s-a dus institutional

Publicat la data de: 29 Ianuarie 2009

Fostul ministru al sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri, ca presedintele Traian Basescu trebuie sa ceara scuze sistemului sanitar romanesc pentru afirmatiile potrivit carora a stat opt ore la spitalul Elias fara a fi tratat si ca spitalele romanesti nu au proceduri.

"La afirmatiile de ieri referitoare la faptul ca a stat la spitalul Elias opt ore si nu l-a tratat nimeni cred ca trebuie sa facem urmatoarele precizari: in primul rand Traian Basescu s-a dus la spital prin cunostinte si relatii, nu s-a dus institutional. Intai s-a dus la finul de la Spitalul Univesitar, dupa aceea s-a dus la niste cunostinte la spitalul Elias. Daca el apela institutional la ministru, atunci se constituia comisia speciala si probabil ca in trei-patru ore Traian Basescu era pe masa de operatie", a explicat Nicolaescu.

Fostul ministru al sanatatii a aratat ca s-a autosesizat la ora 18.30 in acea zi si a constituit o comisie speciala. "Am facut comisie si intr-o ora a fost si consultat, a avut si diagnostic pus si a fost si expediat la Viena, unde, tot datorita noua, toate erau puse in regula", a precizat Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a tinut sa precizeze ca in spitalele din Romania exista reguli si proceduri, iar afirmatiile sefului statului "nu fac decat sa puna o lumina neagra asupra sistemului sanitar romanesc, pe care nu-l merita".

"Cred ca domnul Traian Basescu trebuie sa ceara scuze sistemului sanitar romanesc pentru modul arogant in care s-a exprimat", a conchis Eugen Nicolaescu, aratand ca si in sistemul sanitar, ca si in alte domenii, exista oameni care nu-si fac datoria, dar exista si lucruri bune.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la postul public de radio, ca ceea ce s-a intamplat la Slatina si Galati este perfect predictibil la nivelul sistemului de sanatate si ca a simtit "pe pielea" lui diferenta dintre spitalele romanesti si cele din alte tari, unde exista proceduri.

Asa ceva este perfect predictibil la nivelul sistemului nostru de sanatate", a spus seful statului, intrebat cum comenteaza cazurile din Slatina, unde un pacient a fost plimbat patru ore prin mai multe sectii ale Spitalului de Urgenta, fara a primi ingrijiri medicale si Galati, unde un nou-nascut a fost diagnosticat dupa mai multe zile cu fractura de femur.

Seful statului a aratat ca exista mai multe cazuri de acest gen decat cele prezentate in mass-media si a precizat ca vrea sa creada ca, asa cum se va face o lege a educatiei, si Ministerul Sanatatii va tine cont de raportul Comisiei prezidentiale pentru sanatate."M-am pacalit cu domnul Nicolaescu care mi-a garantat ca face reforma sanatatii si l-am sustinut fara rezerve la lansarea strategiei si pachetului de legislatie pentru modernizarea sistemului de sanatate, pe urma am vazut ca toata preocuparea lui a fost legata de medicamente, nu a facut nimic in spitale, nu avem proceduri in spitale", a precizat seful statului.

Presedintele a explicat ca a trait pe propria piele disfunctionalitatile din spitalele romanesti atunci cand a trebuit sa faca o operatie la coloana vertebrala."Am trait pe pielea mea diferenta dintre spitalele romanesti si un spital din Viena, unde exista proceduri. De dimineata stateam in spitalul Elias si, asa cum omul ala a stat patru ore, presedintele Romaniei a stat opt ore in spitalul Elias, ca nu se hotarau cine sa-l opereze, unde si au constatat ca nu au o sala de operatie corespunzatoare. Cand SPP a hotarat sa ma urce in avion, eram amortit de la mijloc in jos", a spus Basescu.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate