Clickmed
programare rapida la medic

Un sfert dintre medicamentele biologice au provocat efecte secundare grave - studiu

Publicat la data de: 23 Octombrie 2008

Un sfert dintre medicamentele biologice comercializate dupa 1995 in SUA si Europa au provocat efecte secundare grave, care au obligat autoritatile sa emita avertismente, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Utrecht din Olanda, prezentat, miercuri, de agentia France Presse.

Medicamentele vizate de avertismente au fost in special cele anti-artrita, anti-canceroase si tratamentele impotriva deficientelor cardiace. intre 2003 si 2006, medicamentele biologice au reprezentat 24% dintre tratamentele aprobate de autoritatile din SUA si Europa.

In perioada ianuarie 1995-iunie 2008, in SUA si Europa au fost autorizate 174 de medicamente biologice. Ca urmare a neregulilor constatate de pacienti, autoritatile responsabile de medicamente au emis 82 de masuri de reglementare, privind 41 dintre aceste medicamente (23,6%), insa niciunul dintre acestea nu a fost retras de pe piata.

Potrivit studiului, perioada medie dupa care autoritatile s-au sesizat este de 3,7 ani de la lansarea medicamentelor.

Medicamentele biologice sunt cele care contin substante active produse sau derivate din organisme vii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate