Clickmed
programare rapida la medic

Parteneriat intre Spitalul Judetean Mures si Spitalul Colentina privind recoltarea de grefe osoase

Publicat la data de: 15 Octombrie 2008

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures a incheiat un protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Colentina din Capitala privind recoltarea de grefe osoase in vederea transplantarii, a declarat, marti, Ovidiu Butuc, managerul spitalului muresean.

"Potrivit protocolului, valabil 12 luni, cu posibilitate de prelungire prin act aditional, grefele osoase vor fi recoltate si ambalate in conditii de asepsie, analizele virusologice si bacteriologice vor fi efectute de laborator, iar rezultatele de tesut vor fi trimise la Spitalul Clinic Colentina. De asemenea, serul din care s-au prelevat probele de laborator va fi trimis in vederea stocarii lui”, a declarat Butuc. El a adaugat ca la Colentina vor fi depozitate grefele osoase pentru transplant prelevate la Targu Mures si ca acestea vor fi retrimise la clinica mureseana ori de cate ori va fi nevoie de un transplant.

Ovidiu Butuc a spus ca, pana la sfarsitul anului viitor, la Targu Mures va fi infiintata o banca de celule si tesuturi. "Urmeaza noi demersuri de infiintare a unei banci speciale de celule si tesuturi in cel mai scurt timp. Am purtat deja discutii cu dl. Andrei Nica, de la Agentia Nationala de Transplant, pe probleme de transplant de tesut osteotendinos si urmeaza ca, pana la sfarsitul anului, sa identificam spatiul in care sa functioneze aceasta banca. Urmeaza apoi sa trimitem 12 oameni la specializare”, a spus Ovidiu Butuc.

Acesta a mai spus ca dotarea cu aparatura de specialitate ar putea incepe in lunile ianuarie sau februarie 2009, printr-o finantare de la Banca Mondiala, dupa care va incepe procedura de obtinere a autorizatiilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate