Clickmed
programare rapida la medic

Ministerul Sanatatii va decide daca medicii pot lucra simultan si la stat, si in cabinete private

Publicat la data de: 13 Octombrie 2008

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat vineri seara, la Targu Mures, ca ministerul sau lucreaza la o strategie privind resursele umane, care va stabili, printre altele, daca medicii pot lucra simultan in sistemul sanitar de stat si cel privat.

„Acum exista aceasta migrare intre public si privat, majoritatea medicilor lucreaza in ambele. Sunt tari europene care au o strategie clara si nu permit sa lucreze in ambele locuri. Sunt situatii in care apar conflicte de interese si situatii in care acest lucru poate fi controlat. Trebuie sa decidem daca va fi o practica mixta, dar controlata sau o delimitare”, a spus Arafat, informeaza corespondentul NewsIn.

Ministrul Eugen Nicolaescu a afirmat de mai multe ori ca medicii nu se preocupa suficient de activitatea din spitale, fiind mult mai preocupati de cabinetele medicale private si ca folosesc logistica din sistemul sanitar public in interes personal.

„Domnul ministru a solicitat realizarea unei strategii foarte coerente pe problema resurselor umane. Este unul dintre cele mai sensibile domenii pe care le avem in sistemul sanitar”, a precizat Raed Arafat.

El a adugat ca exista o mare lipsa de medici, mai ales din cauza ca nu se fac pregatiri si mai putin pentru ca acestia pleaca din tara. „Lipsurile majore de medici pe care le avem acum sunt in ATI si Medicina de Urgenta. si avem aceste lipsuri din cauza ca nu se fac pregatiri, nu pentru ca au plecat medicii, ci pentru ca nu am pregatit destui, sa-i avem in tara. Normal ca politica este sa crestem numarul medicilor, pana la nivelul la care avem nevoie. Noi trebuie sa asiguram salarizare mai buna, in limita conditiilor pe care le permite Romania. Trebuie sa pregatim un numar mai mare de rezidenti”, a afirmat oficialul ministerului.

In ceea ce priveste discutiile despre rezidenti si nemultumirea lor fata de faptul ca nu pot lucra in sistemul privat de urgenta, Raed Arafat a spus ca „ei sunt fara drept de libera practica si locul lor este in spital, unde este centrul de pregatire”.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate