Clickmed
programare rapida la medic

Pompierii vor urma cursuri obligatorii in medicina de urgenta

Publicat la data de: 06 Octombrie 2008

Schema de personal a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta va fi completata cu 8.000 de salariati in 2009, iar pompierii si paramedicii SMURD vor urma in mod obligatoriu un curs de baza in medicina de urgenta, au anuntat, duminica, secretarii de stat Victor Paul Dobre si Raed Arafat.

"Noi am parcurs doua etape de profesionalizare. Anul viitor se va finaliza a treia, cand vom mai angaja inca circa 8.000 de salariati la nivelul intregii tari. De exemplu, la Galati mai sunt 170 (posturi ce urmeaza a fi ocupate, n.r.). in momentul acela, noi vom fi acoperit si interventiile clasice, si SMURD-ul, si descarcerarea", a afirmat secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre, la lansarea centrului SMURD Tecuci din judetul Galati.

Dupa valul de angajari programat pentru anul viitor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta va avea 40.000 de pompieri profesionisti, a completat secretarul de stat din Mnisterul Sanatatii Publice, Raed Arafat. Conform aceleiasi surse, toti salariatii ISU, inclusiv cadrele SMURD, vor urma un program intensiv de pregatire in medicina de urgenta, finantat de Uniunea Europeana. Potrivit programului, cursul de baza pentru paramedicii de pe ambulantele SMURD include 180 de ore de pregatire, in timp ce cursul pentru pompieri include 40 de ore.

"E un program la care s-a lucrat impreuna cu Ministerul de Interne si al carui raport a fost finalizat. Programul se face pe cinci ani. Toti pompierii trebuie sa aiba un curs de 40 de ore de prim-ajutor. Pentru cei care lucreaza pe masini, cursul de baza este de 180 de ore si continua cu module. Acum ne concentram pe cei care lucreaza pe ambulante, ca sa putem acoperi cu personal ambulantele cumparate in acest an, lucru pe care il vom reusi pana la sfarsitul anului. Dupa aceea incepem sa ii pregatim pe ceilalti, cu 40 de ore, care constituie prioritatea doi", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca, in 2009, parcul de ambulante va fi completat cu inca 180 de masini, fapt care va genera o crestere a cererii de locuri in centrele regionale de pregatire e paramedicilor SMURD. De aceea, in centrele aglomerate se vor infiinta noi centre de pregatire. "Sunt regiuni care acum sunt foarte ocupate. in aceste regiuni, pe langa centrele actuale, se va mai deschide cate un centru in regiune care sa pregateasca pompierii din zona. Este propunerea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta", a afirmat Raed Arafat.

Pregatirea colectiva a pompierilor si a cadrelor SMURD va transforma IGSU in cea mai puternica baza de interventie la dezastre a tarii, a apreciat secretarul de stat. "Doamne-fereste, este un cutremur undeva. La o dispozitie a Ministerului de Interne, in loc sa fie patru ture se reduce la doua ture in judetele care nu sunt afectate si lucreaza 24 cu 24, iar restul personalului este mobilizat catre zona calamitata. in cateva ore poti sa ai cateva mii de oameni pregatiti in acordarea primului-ajutor. Nicio institutie nu poate asigura acest lucru in afara pompierilor, in structura actuala. Vor fi baza de interventie pentru orice calamitate si orice dezastru", a spus Raed Arafat.

Potrivit aceleiasi surse, programul de instruire a pompierilor si paramedicilor SMURD a fost implementat cu sprijinul medicului-sef al pompierilor din Paris, care a lucrat 16 ani in respectiva structura, fiind desemnat ulterior consilier al ministrului de interne si al primului-ministru pe probleme de urgenta.

In paralel cu programul de pregatire a cadrelor ISU si SMURD, Ministerul Sanatatii va derula alte doua programe de instruire. Unul este destinat asistentilor din cadrul serviciilor judetene de ambulanta. Acestia vor urma un curs de sase luni pentru a obtine atestatul in asigurarea asistentei medicale de urgenta, faza prespitaliceasca. "Speram ca primele serii de la serviciile de ambulanta sa intre in acest atestat in acest an", a spus secretar de stat Raed Arafat.

Cel de-al doilea program ii vizeaza pe medicii de medicina generala care lucreaza in unitatile de primire urgente ale spitalelor. Acestia vor primi atestatul in medicina de urgenta dupa un curs de un an, care va inlocui regimul actual de pregatire, de cinci ani. Toate aceste solutii, a adaugat Arafat, au scopul de a solutiona, cel putin pe termen mediu, criza de personal din medicina de urgenta din Romania.

Secretarii de stat Victor Paul Dobre si Raed Arafat au participat, duminica, la lansarea Centrului SMURD din municipiul Tecuci, judetul Galati. Acesta este al doilea centru SMURD din teritoriu, dupa cel din municipiul Galati, lansat in februarie 2007. Centrul dispune de o cladire cu dispecerat si camera de garda in incinta unitatii ISU Tecuci, o ambulanta de tip B2 si o schema de personal care include opt paramedici si patru soferi.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate