Clickmed
programare rapida la medic

Autoritatile din Hong Kong au descoperit melamina in produse lactate fabricate in China

Publicat la data de: 22 Septembrie 2008

Autoritatile sanitare din Hong Kong au anuntat joi ca au depistat melamina in bauturi, inghetate si alte produse lactate produse in China, fiind vorba despre acelasi produs chimic aflat la originea mortii a patru bebelusi in China, relateaza AFP.

Centrul pentru securitatea alimentara a descoperit melamina in opt din cele 30 de produse ale companiei chineze Yili si a cerut oprirea vanzarilor. "Am cerut importatorului sa opreasca vanzarile",a anuntat Constance Chan, responsabil al centrului.

"Cerem populatiei sa nu bea produsele cu aceasta marca", a adaugat ea.

Yili, unul dintre partenerii oficiali ai JO de la Beijing, fogureaza printre cele 22 companii incriminate de autoritatile chineze.

Joi, agentul Yili din Hong Kong a spus ca toate produsele gen inghetata in vanzare pe insula au fost scoase de pe piata. Auroritate sanitare efectueaza teste si pe alte marci chineze, mai ales Mengniu, care se afla pe lista companiilor incriminate de catre autoritatile chineze.

In China bilantul este de patru morti si peste 6.244 de bebelusi bolnavi, potrivit AFP. 4.917 copii nu au decat simptome usoare, dar 1.327 au fost internati, dintre care 158 a probleme renale grave dupa ce au fost hraniti cu o formula (lapte praf pentru bebelusi) realizata de grupul Sanlu, unul dintre cei mai mari producatori de lapte praf din China, detinut partial de o societate din Noua Zeelanda, Fonterra Cooperative Group.

Bebelusii s-au imbolnovit din cauze unei toxine adaugate in lapte pentru a ridica artificial nivelul de proteine, a declarat ministrul sanatatii Chen Zhu, intr-o conferinta de presa. Cea mai grav afectata provincie este Gansu, din nord-vestul tarii, unde cazurile de imbolnavire au crescut de peste patru ori de la izbucnirea scandalului.

O ancheta desfasurata de Guvern a descoperit ca, din totalul de 109 producatori de lactate, 22 de companii mari au adaugat melamina in lapte (69 de marci), ceea ce a starnit un val de nemultumire in randul populatiei. Mii de mame din China prefera in prezent sa cumpere lapte praf din Hong Kong, importat, relateaza presa din fosta colonie britanica.

China este al doilea producator mondial de lapte praf pentru copii, iar Sanlu este cea mai mare companie din acest sector in ultimii 15 ani, avand o cota de pitata de 18,3% in 2007.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate