Clickmed
programare rapida la medic

Farmaciile ar putea fi semnalizate doar prin sigla "FARMACIE"

Publicat la data de: 12 Septembrie 2008

Farmaciile ar putea fi obligate sa semnalizeze punctele de lucru cu sigla "FARMACIE", sa detina un sistem informatic inainte de autorizare si sa aiba o suprafata totala de 70 de metri patrati, conform unor amendamente aduse la proiectele de lege aflate pe masa de lucru a Ministerului Sanatatii.

Farmaciile din Romania ar putea fi semnalizate prin crucea cu laturi egale in unghi drept, de culoare verde pe fond alb si prin insemnul "FARMACIE", care ar putea inlocui denumirea societatii farmaceutice. Sigla si denumirea societatii vor putea fi mentionate, dar ele nu trebuie sa depaseasca jumatate din dimensiunile literelor care compun cuvantul "FARMACIE". Aceleasi conditii ar putea fi impuse si in cazul drogheriilor.

Aceste propuneri au fost formulate de catre Colegiul Farmacistilor din Galati si transmise Ministerului Sanatatii Publice sub forma de amendamente la proiectul de act normativ privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de distributie de medicamente, document aflat pe masa de lucru a ministerului de resort.

"In prezent, situatia din Romania este unica in Europa. Nu exista farmacii apartinand lanturilor, ci exista branduri care comercializeaza medicamente. Avand in vedere inventivitatea romanilor, regasita si in denumirile farmaciilor, Colegiul Farmacistilor din Galati a semnalat forurilor competente ca trebuie sa existe reglementari mult mai riguroase in privinta semnalizarii farmaciilor, acelasi lucru solicitandu-se a fi aplicat si in cazul drogheriilor. Aceste prevederi au fost luate in considerare de catre factorii decizionali", a declarat, joi, presedintele Colegiului Farmacistilor din Galati (CFG), Maria Stratulat, transmite corespondentul NewsIn.

Un alt amendament propus de CFG prevede ca farmaciile in curs de infiintare sa detina un sistem informatic inainte de autorizare, "sistem fara de care farmacia nu poate activa".

Farmacistii galateni au adus observatii si la normele privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de distributie de medicamente, document aflat, de asemenea, in stadiu de proiect. Una dintre aceste observatii prevede ca suprafata totala a recepturii (sectia unei farmacii in care se prepara medicamentele, n.r.) sa fie de opt metri patrati, si nu de zece metri patrati, asa cum au propus autoritatile.

In ceea e priveste suprafata totala a farmaciei, aceasta ar putea fi de minim 70 de metri patrati. "Farmaciile deja infiintate si care au doar 50 de metri patrati vor avea o perioada de gratie de trei ani, pana la reautorizare, timp in care isi vor putea reglementa situatia", a precizat Maria Stratulat.

Colegiul Farmacistilor din Galati a formulat amendamente si la proiectul de act normativ "Ghid de buna practica farmaceutica". Unul dintre acestea se refera la data limita de utilizare a medicamentelor preparate in farmacii. "Noi am solicitat ca textul de lege sa fie mult mai detaliat, intrucat simpla declarare a termenului cel mai apropiat de expirare a unei substante care intra intr-un amestec nu reprezinta o garantie a unui termen corect de valabilitate", a mai afirmat Maria Stratulat.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate