Clickmed
programare rapida la medic

Feromonii secretati de masculii dominanti pot ajuta la repararea leziunilor cerebrale la femela

Publicat la data de: 06 Iulie 2007

feromoni,masculin,leziuni,cerebrale,femininFeromonii secretati de masculii dominanti pot determina formarea de noi celule nervoase la partenerele lor de sex feminin si pot astfel ajuta la repararea leziunilor cerebrale, cred cercetatorii de la Hotchkiss Brain Institute, din cadrul Universitatii din Calgary, Canada.
Feromonii pot controla celulele stem de la nivel cerebral, a declarat Sam Weiss, cercetator la Hotchkiss Brain Institute. El a descoperit ca doua zone din cortexul feminin pot dezvolta o legatura prin intermediul feromonilor cu partenerul de sex masculin.
In acest studiu femelele de soarece au fost expuse la mirosul masculului dominant. Cercetatorii au descoperit ca in cortexul femelelor de soarece s-au format noi neuroni la nivelul zonei responsabila de memorie (hipocampus) si miros (bulbul olfactiv). Feromonii secretati de masculii non alfa nu au avut acelasi rezultat la nivelul cortexului femelelor.
Cercetatorii presupun ca acest proces de formare de noi neuroni este necesar pentru supravietuire. Femelele de soarece expuse la mirosul de feromoni ai masculului dominant dezvolta celule nervoase noi care le ajuta sa gaseasca alti masculi dominanti.
Cercetatorii sunt de parere ca este nevoie de studii mai amanuntite pentru a descoperii o metoda prin care feromonii sa poata fi utilizati pentru vindecarea persoanelor cu leziuni cerebrale.
Feromonii, in special feromonii masculului dominant, pot stimula producerea de celule nervoase noi si aceste celule nervoase sunt deosebit de importante pentru ca femela sa poata alege masculul dominant. Femelele care au aceste noi celule nervoase au facut o alegere si acestea au ales masculul dominant. Legatura dintre producerea de noi neuroni si luarea unei decizii este foarte clara. Cercetatorii au fost capabili sa demonstreze pentru prima data ca acesti neuroni noi din zona responsabila cu memoria (hipocampus) au legaturi stranse cu neuronii noi din bulbul olfactiv. Inainte de aceasta descoperire nimeni nu intelegea cum comunica neuronii noi din aceste regiuni corticale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate